Hoewel beide makelaars een belangrijke rol spelen bij het kopen of verkopen van een woning, zijn er ook belangrijke verschillen tussen een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar. De verkoopmakelaar wordt ingehuurd om een woning te verkopen terwijl een aankoopmakelaar kopers begeleidt bij het kopen van een woning. In de regel zijn verkoopmakelaars ook aankoopmakelaars, ze kunnen maar één opdracht bij dezelfde woning vervullen. Zo wordt voorkomen dat er tegenstrijdige belangen ontstaan.
De verkoopmakelaar
Een verkoopmakelaar is een makelaar die zich richt op het verkopen van een woning. De verkoopmakelaar helpt de verkoper bij het bepalen van de vraagprijs, het opstellen van een verkoopplan en het promoten van de woning. De verkoopmakelaar is hierbij vooral gericht op het aantrekken van potentiële kopers en het onderhandelen over de verkoopprijs. > Meer over de makelaar
De taken van een verkoopmakelaar
De taken van een verkoopmakelaar kunnen onder andere bestaan uit:
- Het bepalen van de vraagprijs en het opstellen van een verkoopplan
- Het promoten van de woning via verschillende kanalen, zoals online, via makelaarsnetwerken en eventueel ook via offline kanalen zoals advertenties en flyers.
- Het organiseren van bezichtigingen en open huizen
- Het onderhandelen met potentiële kopers over de verkoopprijs en voorwaarden
- Het opstellen van de koopovereenkomst en het begeleiden van de overdracht
> Meer informatie over een huis verkopen
De aankoopmakelaar
Een aankoopmakelaar is een makelaar die zich richt op het vinden van de juiste woning voor de koper. De aankoopmakelaar kan de koper helpen bij het zoeken van geschikte woningen, het bezichtigen van woningen en het onderhandelen over de aankoop. Hiervoor doet de aankoopmakelaar grondig onderzoek naar de waarde en wensen van de koper.
Wanneer de aankoopmakelaar helpt naar het zoeken van een woning volgt er een zoekopdracht. Een zoekopdracht is over het algemeen duurder dan alleen aankoopbegeleiding waarbij de woningen zelf op zoek gaat naar een huis. De aankoopmakelaar controleert ook de stukken die de verkoopmakelaar heeft opgemaakt. > Meer over de aankoopmakelaar
De taken van een aankoopmakelaar
- De taken van een aankoopmakelaar kunnen onder andere bestaan uit:
- Het zoeken van geschikte woningen die passen bij de wensen en het budget van de koper (zoekopdracht)
- Het begeleiden van bezichtigingen en het geven van advies over de staat van de woning
- Het uitvoeren van een waardebepaling van de woning om te bepalen wat een reële aankoopprijs is
- Het onderhandelen over de aankoopprijs en voorwaarden namens de koper
- Het opstellen van de koopovereenkomst en het begeleiden van de overdracht
> Meer informatie over een huis kopen
Verschillen tussen een verkoopmakelaar en aankoopmakelaar
Hoewel beide makelaars in de basis hetzelfde beroep uitoefenen, zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar:
- Doelgroep: Een verkoopmakelaar richt zich vooral op de verkoper en potentiële kopers, terwijl een aankoopmakelaar zich richt op het begeleiden van de koper.
- Takenpakket: De taken van een verkoopmakelaar liggen vooral op het gebied van marketing en verkoop, terwijl de taken van een aankoopmakelaar vooral gericht zijn op het vinden (zoekopdracht) en aankopen (aankoopopdracht) van een geschikte woning voor de koper.
- Courtage: Verkoopmakelaars werken vaak op basis van courtage. Dit betekent dat ze een percentage van de verkoopprijs van de woning ontvangen als vergoeding voor hun diensten. De courtage kan variëren, maar ligt meestal tussen de 1 en 2 procent van de verkoopprijs. Aankoopmakelaars werken vaak op basis van een vast tarief, uurtarief of een percentage van het onderhandelingsresultaat.
- Belangenbehartiging: Een verkoopmakelaar behartigt voornamelijk de belangen van de verkoper, terwijl een aankoopmakelaar de belangen van de koper behartigt. Dit betekent dat een aankoopmakelaar zich richt op het aankopen tegen de best mogelijke prijs en voorwaarden, terwijl een verkoopmakelaar zich richt op het verkopen van de woning voor de hoogst mogelijke prijs.
- Kennis en ervaring: Zowel een verkoopmakelaar als een aankoopmakelaar beschikken over kennis en ervaring op het gebied van de vastgoedmarkt en de juridische aspecten van het kopen of verkopen van een woning. Zoals in het begin vermeld kan een verkoopmakelaar ook aankoopmakelaar zijn afhankelijk van de opdracht die wordt gegeven.
Tot slot
Hoewel een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar beide belangrijke rollen spelen bij het kopen of verkopen van een woning, zijn er belangrijke verschillen tussen beide makelaars. Een verkoopmakelaar richt zich vooral op de verkoper en potentiële kopers, terwijl een aankoopmakelaar zich richt op de koper. Daarnaast verschilt het takenpakket van beide makelaars en werken ze vaak op basis van een ander tarief. Het is belangrijk om te bepalen welke makelaar het beste bij jouw situatie past, zodat je optimaal kunt profiteren van hun kennis en expertise op het gebied van vastgoed.