Wanneer betaal je de courtage aan de makelaar? - Geregeld24
TIPS huis verkopen
Zo Geregeld
TIPS huis verkopen
05/23/2023
3 min
0

Wanneer betaal je de courtage aan de makelaar?

05/23/2023
3 min
0

Het inschakelen van een makelaar om je te helpen bij de verkoop of aankoop van een huis is een slimme zet. Een goede makelaar heeft de kennis en ervaring om je door het complexe proces te leiden. Maar deze diensten zijn natuurlijk niet gratis. Eén van de kosten die je moet betalen is de courtage, wat in feite het honorarium is van de makelaar voor zijn diensten. Maar wanneer betaal je deze courtage? In dit artikel geef ik je een gedetailleerd overzicht en enkele handige tips.

Wat is courtage?

Laten we eerst even kijken naar wat courtage precies is. De courtage is de vergoeding die je betaalt aan de makelaar voor zijn diensten. Dit is meestal een percentage van de verkoopprijs van het huis, maar kan ook een vast bedrag zijn. Het percentage of bedrag verschilt per makelaar en is in (veel) sommige gevallen onderhandelbaar.

Wanneer betaal je de courtage?

Het moment waarop je de courtage betaalt, hangt af van het soort makelaar waarmee je werkt en de aard van de dienstverlening. Hieronder de verschillen.

Bij verkoop van een woning

Bij de verkoop van een woning betaal je de courtage aan de verkoopmakelaar na de succesvolle verkoop van je huis. Dit betekent dat de betaling plaatsvindt na het ondertekenen van de koopovereenkomst en het afronden van de juridische overdracht bij de notaris. De courtage wordt vaak verrekend bij de notaris tijdens de overdracht van de woning en wordt bij op de Nota van Afrekening/Aflossing gezet. Deze afrekening ontvang je kort voor de overdracht van de woning. Controleer deze dan ook goed en vraag de notaris naar een toelichting mocht je iets niet begrijpen.

Bij aankoop van een woning

Bij de aankoop van een woning, betaal je de courtage aan de aankoopmakelaar zodra je succesvol een huis hebt gekocht. De betaling vindt plaats nadat je de koopovereenkomst hebt ondertekend. De betalingstermijn wordt doorgaans vastgelegd in de overeenkomst die je met de aankoopmakelaar sluit. De zogenaamde Opdracht Tot Dienstverlening (OTD)

Het is belangrijk op te merken dat de courtage over het algemeen alleen verschuldigd is bij een succesvolle verkoop of aankoop. Als de makelaar er niet in slaagt je huis te verkopen of een huis voor je te kopen, hoef je meestal geen courtage te betalen. Wel moet je rekening houden met intrekkingskosten. Ook deze staan als het goed is vermeld op de OTD. Houd er ook rekening mee dat de makelaar kosten door mag berekenen voor de geleverde tijd en diensten. Over de hoogte van deze kosten kan discussie ontstaan dus zorg ervoor dat dit is vastgelegd in de OTD. Hiermee voorkom je gezeur achteraf.

Tips en adviezen over courtage

Hier zijn enkele tips en adviezen om in gedachten te houden over de courtage:

1. Onderhandel over de courtage

De courtage is niet altijd een vast bedrag of percentage. In veel gevallen kun je onderhandelen over de courtage met je makelaar. Wees niet bang om dit gesprek aan te gaan en een vergoeding te bedingen die past bij je budget en de diensten die je van de makelaar verwacht. Nodig daarom ook altijd meerdere makelaars uit om te vergelijken.

2. Lees de kleine lettertjes

Voordat je een overeenkomst met een makelaar ondertekent, is het belangrijk om de voorwaarden zorgvuldig te lezen. Zorg ervoor dat je duidelijk begrijpt wanneer en hoe je de courtage moet betalen.

3. Vraag om transparantie

Een goede makelaar moet in staat zijn om je duidelijk en transparant uit te leggen hoe de courtage is berekend en wanneer deze verschuldigd is. Wees niet bang om vragen te stellen als je iets niet begrijpt. Vergeet niet te vragen of alle kosten inclusief BTW zijn. Makelaars zijn bij particulieren verplicht de makelaarskosten inclusief BTW te vermelden maar dat gebeurt niet altijd.

4. Houd rekening met overige kosten

Naast de courtage kunnen er nog andere kosten zijn die je moet betalen, zoals advertentiekosten, fotograafkosten en dergelijke. Zorg ervoor dat je een volledig overzicht krijgt van alle kosten voordat je een overeenkomst ondertekent.

Tot slot

Het inschakelen van een makelaar is een investering, maar het kan je ook veel tijd, stress en mogelijk geld besparen. Door te begrijpen hoe de courtage wordt berekend en wanneer deze moet worden betaald, kun je ervoor zorgen dat je een weloverwogen beslissing neemt en het beste uit je samenwerking met de makelaar haalt. Een andere optie is om de woning zelf, of samen met een internetmakelaar te verkopen. Dat houdt in dat je zelf werkzaamheden uit zal moeten voeren maar bespaart je ook enorm veel geld.

> Bekijk hier alle artikelen over:  Huis zelf verkopen!

Reacties
Categorieën