Aankoopmakelaar

Aankoopmakelaar

"Beter zicht op de woningmarkt en meer kans op je droomhuis!"

Aankoopmakelaar

Zekerheid met een aankoopmakelaar!

Een huis kopen doe je nou eenmaal niet dagelijks, wekelijks of maandelijks. De aankoopmakelaar doet dit wel en heeft hierdoor beter zicht op de woningmarkt. Daarnaast is de aankoopmakelaar thuis in de snel veranderende wetten regelgeving en niet emotioneel betrokken bij de aankoop. Ook is de aankoopmakelaar zeer goed plaatselijk bekend in zijn of haar werkgebied.

Op een veilige manier een huis kopen waarbij de aankoopmakelaar adviseert en jij beslist.

De beste keuze voor jou!

Samen met de aankoopmakelaar ga je samen op zoek naar de beste keuze voor jou. Soms vinden we een aankoopmakelaar zonde van het geld, maar een aankoopmakelaar kan je veel ellende besparen of ervoor zorgen dat jij het huis van je dromen koopt. 

Zelf een huis kopen

Met enige ervaring kun je ook prima zelf een huis kopen maar raadpleeg bij twijfel een expert om je bij te staan. Denk aan de onderzoeksplicht en juridische afwikkeling van de koop. Gedane zaken nemen geen keer wanneer je iets over het hoofd hebt gezien. De juridische of financiĆ«le gevolgen kunnen groot zijn.

Op een verantwoorde manier een huis kopen.

Alle informatie over veilig een huis kopen vind je hier!

Meest gestelde vragen over een aankoopmakelaar

Wat is een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis. Hij of zij is goed op de hoogte van de lokale woningmarkt en weet niet alleen wat er te koop is, maar ook welke huizen er op korte termijn op de markt komen. Dit is handig, vooral als je op zoek bent naar een huis in een populaire plaats of regio. Een aankoopmakelaar kan je van begin tot eind helpen met de aankoop van een huis, maar je kan ook kiezen om alleen bepaalde taken door de makelaar te laten uitvoeren, zoals bijvoorbeeld ondersteuning bij onderhandelingen met de verkoper of diens verkoopmakelaar. Voordat je een opdracht aan een aankoopmakelaar verstrekt, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over welke taken hij of zij voor je gaat uitvoeren en welke kosten daarbij horen. Ook is het slim om de kosten voor het intrekken van de opdracht vooraf helder te hebben. Laat alle afspraken vastleggen in de opdracht tot dienstverlening (OTD).

Waar helpt de aankoopmakelaar bij?

Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het vinden en kopen van een huis. Hij of zij is goed op de hoogte van de lokale woningmarkt en weet wat er te koop is en welke huizen er op korte termijn in de verkoop komen. Hierdoor kan een aankoopmakelaar je van begin tot eind helpen met de koop van een huis, of alleen ondersteunen bij specifieke taken zoals onderhandelingen met de verkoper. Een aankoopmakelaar kan je helpen bij de prijsonderhandelingen, de juridische en administratieve taken, inspectie van de woning en het geven van advies over de aankoop.

Daarnaast kan een aankoopmakelaar ook kritisch kijken naar een woning en gebreken opmerken die jij zelf over het hoofd zou zien. Hierdoor kan je deze gebreken meenemen in de prijsonderhandelingen. In een overspannen woningmarkt, kan een aankoopmakelaar ook helpen bij het snel vinden van een woning, door eerder op de hoogte te zijn van nieuwe woningen die op de markt komen.

Zijn de kosten van een aankoopmakelaar aftrekbaar?

Nee, de kosten voor een aankoopmakelaar zijn niet aftrekbaar terwijl dit eigenlijk wel zou moeten. De aankoopmakelaar helpt je immers bij het verwerven van een woning en speelt daarom een belangrijke rol. Het zou beter zijn als de overheid deze dienstverlening nog eens tegen het licht zou houden en tot een andere conclusie komt.

Waarvoor zou ik een aankoopmakelaar inschakelen?

Bij het kopen van een huis, kiezen steeds meer mensen ervoor om een aankoopmakelaar in te schakelen. Dat klinkt ook logisch omdat de aankoopmakelaar nou eenmaal dichter bij het vuur zit. Daarnaast heeft de aankoopmakelaar gedegen kennis van alles wat met het kopen van een huis samenhangt. Je koopt hiermee een stukje zekerheid af. Als je het proces van huis kopen goed begrijpt en je bent een goede onderhandelaar, dan is het misschien niet nodig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Maar als je minder zeker bent, kan het wel verstandig zijn om een aankoopmakelaar te overwegen.

Is het inschakelen van een aankoopmakelaar verplicht?

Het inschakelen van een aankoopmakelaar is niet verplicht maar in sommige situaties wel aan te raden. De aankoopmakelaar neemt je veel werk uit handen en zorgt voor een veilige aankoop. Daarnaast bepaalt de woningmarkt mede in hoeverre een aankoopmakelaar noodzakelijk is. In een verkopersmarkt zal de aankoopmakelaar ervoor willen zorgen dat je droomhuis wordt gekocht. In een kopersmarkt gaat het meer om de scherpste prijs onderhandelen. Per woningmarkt-cyclus kunnen er andere afwegingen voor kopers spelen. 

Wat kost een aankoopmakelaar?

De kosten van een aankoopmakelaar variƫren. Er zijn geen vastgestelde tarieven. Vaak is de vergoeding een vast bedrag, maar sommige makelaars werken ook met een percentage van de aankoopprijs. Wees hierbij wel voorzichtig, aangezien een hoger aankoopprijs kan leiden tot een hoger bedrag aan courtage dat je moet betalen aan de makelaar. Ook een percentage van het onderhandelingsresultaat behoort bij sommige aankoopmakelaars tot de mogelijkheden maar in een verkopersmarkt is dit veelal geen optie. Vergelijk daarom altijd meerdere offertes van verschillende aankoopmakelaars en let daarbij ook op of het tarief inclusief of exclusief btw is.

Heb ik met een aankoopmakelaar meer kans?

Dit is een vraag die de laatste jaren veel is gesteld. Wanneer er sprake is van krapte wringen kopers zich in allerlei bochten om een huist te bemachtigen. Daar hoort ook het inschakelen van een aankoopmakelaar bij. Een aankoopmakelaar kan niet toveren zeg ik altijd. Toch is de aankoopmakelaar soms net iets eerder op de hoogte van nieuw aanbod. Maar als de aangeboden woning toch online komt, sta je net als de andere kopers in de rij. Dan is het zaak om de hele trukendoos open te halen zodat het huis je wordt gegund. De aankoopmakelaar weet hoe dit werkt ook al kan niemand garanderen dat jij de koper wordt.

Misschien ook interessant?

Bouwkundige keuring huis

WONING KEUREN

De bouwkundige keuring onder de loep.
Taxateur en taxatierapport

TAXATEUR

Een erkende en onafhankelijk taxateur.
Energielabel

ENERGIELABEL

Alles over het verplichte energielabel.