Hoe ontwerp je zelf een tuin? - Geregeld24
Tuin
Zo Geregeld
Tuin
04/21/2023
3 min
0

Hoe ontwerp je zelf een tuin?

04/21/2023
3 min
0

Tips en adviezen voor het ontwerpen van jouw droomtuin 

Het ontwerpen van een tuin kan een leuke en creatieve onderneming zijn, maar het kan ook demotiverend zijn als je niet weet waar je moet beginnen. Een plattegrond van je tuin maken is een belangrijke eerste stap in het ontwerpproces, omdat het je helpt bij het visualiseren van de ruimte en het kiezen van de lay-out.

Zelf houd ik meer van een globale schets die me de vrijheid voor creativiteit tijdens het aanleggen van een tuin geeft maar dat is voor iedereen weer anders. In dit artikel geven we je enkele tips om een tuin te ontwerpen waarmee je vast uit de voeten kan.


Meet de ruimte op

Voordat je aan de slag gaat met het ontwerpen van je tuin, is het belangrijk om de ruimte op te meten. Meet de breedte, lengte en hoogte van de tuin en noteer deze op een vel papier. Als er al structuren in de tuin staan, zoals bomen, schuren of andere gebouwen, meet dan ook de locatie en afmetingen hiervan. Dit helpt je bij het plannen van de lay-out van je tuin en het bepalen van de beste locaties voor beplanting, paden en andere elementen.

Identificeer de belangrijkste zones

Identificeer de belangrijkste zones van je tuin, zoals het terras, de speelruimte voor kinderen, de groente- of kruidentuin en eventuele andere gebieden die je wilt creëren. Dit helpt je bij het bepalen van de locatie en grootte van elke zone, en zorgt ervoor dat de tuin functioneel en praktisch is.

Maak een lijst van gewenste elementen

Maak een lijst van de elementen die je in je tuin wilt opnemen, zoals bomen, struiken, bloembedden, waterpartijen, pergola's, tuinmeubilair en verlichting. Dit helpt je bij het plannen van de lay-out en het bepalen van de juiste grootte en locatie van elk element.

Bepaal de stijl en sfeer

Bepaal de gewenste stijl en sfeer van je tuin, zoals modern, klassiek, landelijk, mediterraan, tropisch, enzovoort. Dit helpt je bij het selecteren van de juiste planten, materialen en kleuren die passen bij jouw gewenste uitstraling.

Maak een ruwe schets

Maak een ruwe schets van de plattegrond van je tuin op papier, waarbij je rekening houdt met de afmetingen, zones, elementen en stijl. Het is niet nodig om het ontwerp volledig gedetailleerd te maken in deze fase, maar het kan nuttig zijn om een algemene indruk te krijgen van hoe de tuin eruit zal zien.

Kies de lay-out van de elementen

Kies de lay-out van de elementen in je tuin, zoals de planten, bomen, bloembedden, waterpartijen en paden. Overweeg de grootte en locatie van elk element, en houd rekening met factoren zoals zonlicht, waterafvoer en de groeisnelheid van de planten. Een goede manier om te beginnen is om te werken met schaalmodellen van de verschillende elementen. Je kunt bijvoorbeeld knipsels maken van planten en deze op een plattegrond van de tuin plaatsen om te zien hoe ze eruit zullen zien en hoeveel ruimte ze nodig hebben.

Selecteer de juiste planten en materialen

Selecteer de juiste planten en materialen die passen bij de stijl en sfeer van je tuin. Kies planten die geschikt zijn voor de locatie en de groeiomstandigheden, zoals bodemtype, blootstelling aan zonlicht en waterafvoer. Kies materialen die duurzaam en onderhoudsarm zijn, en die passen bij de gewenste uitstraling van de tuin.

Maak een definitieve schets

Maak een definitieve schets van je tuinontwerp, waarbij je alle elementen, lay-out en materialen in detail hebt uitgewerkt. Houd rekening met de schaal en de afmetingen van de tuin om ervoor te zorgen dat alles in verhouding is. Dit is het moment om eventuele wijzigingen aan te brengen en ervoor te zorgen dat het ontwerp aan al je behoeften voldoet.

Koop de spullen volgens het ontwerp

Implementeer het tuinontwerp door de benodigde materialen en planten te kopen en te installeren. Houd tijdens het implementatieproces het ontwerp in gedachten en zorg ervoor dat alle elementen op de juiste plaats worden geplaatst. Als je hulp nodig hebt bij het uitvoeren van het ontwerp, overweeg dan om een professionele hovenier in te schakelen.


Conclusie 

Het ontwerpen van een tuin begint met het maken van een plattegrond die alle elementen van de tuin omvat. Door de juiste metingen uit te voeren, de belangrijkste zones te identificeren, een lijst van gewenste elementen op te stellen, de stijl en sfeer te bepalen en een ruwe schets te maken, kun je een goed doordacht ontwerp creëren dat past bij jouw smaak en behoeften.

Zorg ervoor dat je bij het ontwerp rekening houdt met factoren zoals zonlicht, waterafvoer en groeisnelheid van planten, en selecteer de juiste planten en materialen die passen bij de gewenste uitstraling van de tuin. Implementeer het ontwerp en onderhoud de tuin regelmatig om ervoor te zorgen dat de tuin in goede staat blijft. Met deze tips kun je beginnen aan een prachtige tuin waar je straks uitgebreid van kan genieten.

> Bekijk meer tuinartikelen


Reacties
Categorieën