Vintage interieur: Je huis omtoveren tot een vintage paradijs - Geregeld24
Wooninspiratie
Zo Geregeld
Wooninspiratie
03/07/2023
3 min
0

Vintage interieur: Je huis omtoveren tot een vintage paradijs

03/07/2023
3 min
0

De vintage woonstijl is een interieurstijl die veelal gebaseerd is op de esthetiek van het verleden. Het gaat om een verzameling van meubelstukken en decoratieve elementen uit verschillende decennia, waaronder de jaren '20 tot '70. De stijl is vaak een mix van verschillende stijlen en materialen, waardoor er een eclectisch geheel ontstaat.

Veel kleuren 

In een vintage interieur zijn vaak veel kleuren te vinden, zoals pasteltinten en felle kleuren. Het gebruik van patroontjes en prints is ook typerend voor deze stijl. Vintage meubels hebben vaak een karakteristiek ontwerp en zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en leer.

Balans tussen nieuw en oud

Bij het inrichten van een vintage interieur is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen oud en nieuw. Het kan bijvoorbeeld goed werken om een oud, vintage meubelstuk te combineren met moderne accessoires en verlichting. Ook het hergebruiken van oude spullen kan een goede manier zijn om een vintage sfeer te creëren.

Een juist een mix van verschillende stijlen

Er zijn veel verschillende manieren om een vintage interieur te creëren. Zo kan er gekozen worden voor een specifieke vintage stijl, bijvoorbeeld de jaren '50 of '60, of juist een mix van verschillende stijlen. Het is vooral belangrijk om te zorgen voor een persoonlijke touch, zodat het interieur echt een weerspiegeling is van de bewoners en hun smaak.

Al met al is de vintage woonstijl een eclectische mix van stijlen en materialen, waarbij er veel ruimte is voor persoonlijke expressie. Het is een tijdloze stijl die zowel in moderne als klassieke interieurs toegepast kan worden.

Enkele kenmerken van de vintage woonstijl

 • Meubelstukken: Gebruik van meubelstukken uit de jaren '20 tot '70, zoals bijvoorbeeld een vintage bankstel, een oude kast, een retro lamp of een antieke spiegel.
 • In de mix: Eclectische mix van verschillende stijlen en materialen, bijvoorbeeld hout, metaal, glas en textiel.
 • Vintage kleuren: Vintage woonstijl maakt vaak gebruik van kleuren die populair waren in de jaren '20 tot '70, zoals mosterdgeel, pasteltinten, rood, groen, blauw, oranje, bruin, groen, geel en roze. Deze kleuren worden vaak gecombineerd met gedurfde kleuraccenten om de ruimte tot leven te brengen.
 • Patronen en prints: Vintage woonstijl maakt veel gebruik van patronen en prints, zoals bloemen, strepen, geometrische vormen, en dierenprints. Deze worden vaak gecombineerd met verschillende texturen om een interessante en dynamische look te creëren.
 • Hergebruik: Een belangrijk aspect van de vintage woonstijl is het hergebruiken van oude meubels en accessoires. Dit kan door middel van het opknappen van oude meubels zoals het restaureren van een oude stoel of het gebruik van oude kisten als bijzettafel. Dit geeft een gevoel van duurzaamheid en authenticiteit.
 • Hergebruik: Hergebruik van oude materialen en meubels, zoals het restaureren van een oude stoel of het gebruik van oude kisten als bijzettafel.
 • Vintage accessoires: Vintage accessoires, zoals oude radio's, grammofoonspelers, typemachines en klokken, worden vaak gebruikt als decoratie.
 • Planten en bloemen: Planten en bloemen worden veelvuldig toegepast om de natuurlijke sfeer te benadrukken.
 • Wandafwerking: Retrobehang of een opvallende muurkleur kan een belangrijk onderdeel zijn van de vintage woonstijl.
 • Materialen: Gebruik van zachte materialen, zoals fluweel, leer en velours, voor een comfortabele en warme uitstraling.
 • Sfeer: Het creëren van een persoonlijke en unieke sfeer door het combineren van vintage meubels en accessoires met moderne elementen.
 • Accessoires: Vintage woonstijl wordt vaak gekenmerkt door de aanwezigheid van veel accessoires. Denk hierbij aan vintage klokken, spiegels, vazen, lampen, en schilderijen. Deze accessoires zijn vaak kleurrijk en gedetailleerd en kunnen een ruimte echt tot leven brengen.
 • Eclectisch: Zoals eerder genoemd is de vintage woonstijl een eclectische mix van verschillende stijlen en materialen. Het kan hierbij gaan om verschillende stijlen uit verschillende tijdperken, maar ook om verschillende culturele invloeden. Dit zorgt voor een unieke en persoonlijke uitstraling.

Tot slot

De vintage woonstijl is een interieurstijl die gebaseerd is op de esthetiek van het verleden. Het is een mix van meubelstukken en decoratieve elementen uit verschillende decennia, waaronder de jaren '20 tot '70. Kenmerkend voor deze stijl zijn het gebruik van veel kleuren, patronen en prints, de balans tussen oud en nieuw en de eclectische mix van verschillende stijlen en materialen. 

Belangrijk bij het inrichten van een vintage interieur is het vinden van de juiste balans tussen oud en nieuw, en het zorgen voor een persoonlijke touch. Hergebruik van oude spullen kan een goede manier zijn om een vintage sfeer te creëren. Planten en bloemen worden vaak toegepast om de natuurlijke sfeer te benadrukken. Al met al is de vintage woonstijl een tijdloze stijl die zowel in moderne als klassieke interieurs toegepast kan worden en veel ruimte biedt voor persoonlijke expressie.

> Bekijk hier alle andere woonstijlen voor inspiratie


Reacties
Categorieën