Ontdek de Art Deco woonstijl: Elegantie en dramatische uitstraling - Geregeld24
Wooninspiratie
Zo Geregeld
Wooninspiratie
03/07/2023
2 min
0

Ontdek de Art Deco woonstijl: Elegantie en dramatische uitstraling

03/07/2023
2 min
0

Art deco is een stijl die ontstond in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw en die zijn hoogtijdagen beleefde tijdens de roaring twenties. Het was een stijl die luxe en rijkdom uitstraalde en die zich kenmerkte door een combinatie van moderne en traditionele elementen. De stijl werd beïnvloed door verschillende kunststromingen, waaronder het kubisme, futurisme en de Egyptische kunst.

Kenmerken van Art deco stijl

 • Geometrische patronen: Art deco wordt gekenmerkt door het gebruik van geometrische patronen, zoals zigzaglijnen, driehoeken en cirkels. Deze patronen werden vaak toegepast in wanddecoraties, tapijten en meubelstukken.
 • Glimmende materialen: Art deco maakt veelvuldig gebruik van glimmende materialen zoals chroom, nikkel en spiegelglas. Deze materialen reflecteren het licht op een prachtige manier en geven de stijl een luxueuze uitstraling.
 • Rijke kleuren: Art deco maakt gebruik van rijke en diepe kleuren zoals goud, brons, smaragdgroen en diepblauw. Deze kleuren worden vaak gecombineerd met elkaar voor een dramatisch effect.
 • Symmetrie: Art deco streeft naar symmetrie en balans in het interieur. Meubelstukken en accessoires worden vaak in paren geplaatst en er wordt veel aandacht besteed aan de juiste verhoudingen waardoor een gevoel van stabiliteit en harmonie ontstaat.
 • Kunst en beeldhouwwerk: Art deco is een kunstzinnige stijl en er wordt dan ook veel aandacht besteed aan kunst en beeldhouwwerk. Veel meubelstukken en accessoires zijn dan ook ware kunstwerken op zichzelf.
 • Exotische invloeden: Art deco haalt zijn inspiratie uit verschillende culturen, waaronder de Egyptische, Afrikaanse en Oosterse kunst. Hierdoor ontstaat er een mix van verschillende stijlen die samen een uniek en bijzonder interieur vormen.
 • Strakke lijnen: Art deco streeft naar een strakke en moderne uitstraling en maakt daarom gebruik van strakke lijnen en vormen. Meubels en accessoires hebben vaak een gestroomlijnde en hoekige vorm.
 • Afgeronde vormen: Hoewel de Art Deco-stijl bekend staat om zijn geometrische vormen, werden ook afgeronde vormen gebruikt. Dit was vooral populair in meubels en lampen, waarbij ronde vormen werden gecombineerd met geometrische details.
 • Luxe materialen: In de Art Deco-stijl worden luxe materialen gebruikt, zoals marmer, goud, zilver en exotische houtsoorten. Deze materialen werden vaak in combinatie met geometrische patronen en felle kleuren gebruikt om een dramatisch effect te creëren.
 • Zon- en maanmotieven: De zon en de maan waren populaire motieven in de Art Deco-stijl. Deze symbolen werden vaak verwerkt in wanddecoraties, meubelstukken en accessoires om een gevoel van mystiek en spiritualiteit op te roepen.
 • Futuristische invloeden: De Art Deco-stijl werd beïnvloed door de opkomst van de technologie en de machinecultuur. Hierdoor werden futuristische elementen toegevoegd aan de stijl, zoals strakke lijnen en gestroomlijnde vormen.
 • Reisinvloeden: De Art Deco-stijl werd ook beïnvloed door reizen naar exotische bestemmingen zoals Egypte, Afrika en India. Dit leidde tot het gebruik van exotische motieven en materialen in de stijl, zoals ivoor, ebbenhout en krokodillenleer.
 • Verlichting: Verlichting speelde een belangrijke rol in de Art Deco-stijl. Lampen werden vaak ontworpen als statement pieces en waren gemaakt van luxe materialen zoals chroom, glas en kristal.
 • Functionele vormgeving: Ondanks de nadruk op luxe materialen en opvallende ontwerpen, was functionaliteit ook belangrijk in de Art Deco-stijl. Meubels werden ontworpen met het oog op comfort en gebruiksgemak, en werden vaak gemaakt om te passen bij de moderne manier van leven.

Al deze elementen samen zorgen voor een luxueuze en kunstzinnige stijl die zich kenmerkt door zijn rijke kleuren, geometrische patronen en glimmende materialen. Art deco is een stijl die nog steeds populair is en die regelmatig terugkomt in moderne interieurs.

Tot slot

Art deco is een stijl die voornamelijk bekend staat om zijn luxe uitstraling, geometrische patronen en kunstzinnige elementen. Deze stijl, die zijn hoogtijdagen beleefde tijdens de roaring twenties, werd beïnvloed door verschillende kunststromingen en culturen, wat resulteerde in een unieke mix van stijlen en invloeden. Art deco is nog steeds een populaire stijl die vaak terugkomt in moderne interieurs en die wordt gewaardeerd vanwege zijn tijdloze elegantie en functionaliteit.

> Bekijk hier alle andere woonstijlen voor inspiratie


Reacties
Categorieën