Waarom kiezen voor duurzame meubelen? - Geregeld24
Wooninspiratie
Zo Geregeld
Wooninspiratie
02/28/2023
2 min
0

Waarom kiezen voor duurzame meubelen?

02/28/2023
2 min
0

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp geworden in ons dagelijks leven en dat geldt ook voor ons interieur. Steeds meer mensen kiezen ervoor om duurzame meubelen te kopen voor hun huis. In dit artikel gaan we dieper in op wat duurzame meubelen zijn en waarom ze een goede keuze zijn voor jouw huis. 

Wat zijn duurzame meubelen?

Duurzame meubelen zijn meubelen die gemaakt zijn van materialen die minder belastend zijn voor het milieu en die onder eerlijke omstandigheden geproduceerd zijn. Hierbij wordt gelet op de herkomst van de grondstoffen, het productieproces en de afvalverwerking.

Herkomst van de grondstoffen

Een belangrijk aspect van duurzame meubelen is dat de grondstoffen op een verantwoorde manier worden gewonnen. Dit betekent dat er geen schadelijke stoffen worden gebruikt bij de winning van het hout of het metaal. Bij hout is het belangrijk dat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, waarbij het bosbeheer gericht is op behoud van het bos en de biodiversiteit. 

Productieproces 

Bij de productie van duurzame meubelen wordt gelet op het gebruik van energie en water. Er wordt geprobeerd om het verbruik van deze middelen zo laag mogelijk te houden. Ook wordt er gelet op de arbeidsomstandigheden van de werknemers die betrokken zijn bij de productie. Bij duurzame meubelen worden alleen materialen gebruikt die niet schadelijk zijn voor de gezondheid van de werknemers.

Afvalverwerking

Bij de productie van meubelen komt afval vrij. Bij duurzame meubelen wordt gelet op de manier waarop dit afval verwerkt wordt. Er wordt geprobeerd om zoveel mogelijk afval te recyclen en er wordt gekeken naar manieren om het restafval op een milieuvriendelijke manier te verwerken.

Waarom duurzame meubelen?

Er zijn verschillende redenen waarom duurzame meubelen een goede keuze zijn voor jouw huis. Hieronder noemen we er een aantal.

Milieuvriendelijk

Duurzame meubelen zijn milieuvriendelijk omdat er minder schadelijke stoffen worden gebruikt bij de productie en er wordt gelet op het behoud van het bos en de biodiversiteit.

Kwaliteit

Duurzame meubelen worden vaak gemaakt van hoogwaardige materialen, waardoor ze van goede kwaliteit zijn. Dit betekent dat ze langer meegaan en minder snel vervangen hoeven te worden. 

Uniek

Doordat duurzame meubelen vaak handgemaakt zijn, zijn ze uniek. Dit betekent dat je een meubelstuk hebt dat niemand anders heeft en dat past bij jouw persoonlijke stijl.

Gezondheid

Bij duurzame meubelen wordt alleen gebruik gemaakt van materialen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit betekent dat je meubelen hebt die veilig zijn voor jou en je gezin.

Maatschappelijk verantwoorde productie

Ten slotte is het belangrijk om na te gaan of de meubelen op een maatschappelijk verantwoorde manier geproduceerd zijn. Dit betekent dat er bij de productie rekening gehouden is met de sociale en milieuaspecten. Denk hierbij aan het gebruik van duurzame materialen, eerlijke arbeidsomstandigheden voor de werknemers en het minimaliseren van de CO2-uitstoot bij het transport van de meubelen.

Zeker duurder?

Het is belangrijk om te weten dat duurzame meubelen niet persé duur hoeven te zijn. Er zijn genoeg duurzame meubelmerken die betaalbare opties aanbieden. Het is wellicht een investering op de korte termijn, maar op de lange termijn zal het zich terugbetalen. Je hebt dan immers meubelen die jarenlang meegaan en waar je niet snel op uitgekeken raakt. Bovendien draag je bij aan een betere wereld door bewuste keuzes te maken.

Een laatste tip

Als je op zoek gaat naar duurzame meubelen, let dan op de genoemde aspecten zoals de gebruikte materialen, de duurzaamheid van de meubelen, de veiligheid voor de gezondheid, en de maatschappelijk verantwoorde productie. Met de juiste bouwtekeningen is het ook mogelijk om zelf meubelen te maken. Op deze manier kan je een weloverwogen keuze maken en bijdragen aan een betere wereld.

Tot slot

Duurzame meubelen zijn een goede investering voor zowel jou als de planeet. Door te kiezen voor meubelen van duurzame materialen en met een lange levensduur, eventueel de meubelen zelf te maken, verminder je de impact op het milieu en creëer je een gezondere leefomgeving. Bovendien kan je ook kiezen voor meubelen die op een maatschappelijk verantwoorde manier geproduceerd zijn, wat bijdraagt aan een eerlijkere wereld.

> Bekijk ook: Duurzamen wonen, hoe doe ik dat?


Reacties
Categorieën