Hoeveel ruimte heb je in een Tiny House? - Geregeld24
Tiny House
Zo Geregeld
Tiny House
03/04/2023
4 min
0

Hoeveel ruimte heb je in een Tiny House?

03/04/2023
4 min
0

In de afgelopen jaren is de populariteit van Tiny Houses enorm toegenomen. Deze compacte en milieuvriendelijke woonruimtes zijn perfect voor mensen die op zoek zijn naar een minimalistische levensstijl. Maar hoeveel ruimte heb je eigenlijk in een Tiny House? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag.

In het kort: Wat is een Tiny House?

Een Tiny House is een compacte woning van ongeveer 20 tot 50 vierkante meter. Het idee achter een Tiny House is dat je leeft met minder spullen en minder ruimte, waardoor je meer tijd en geld overhoudt voor de dingen die echt belangrijk zijn. Tiny Houses zijn vaak zelfvoorzienend en duurzaam gebouwd, waardoor ze milieuvriendelijk zijn en minder impact hebben op het milieu. Er zijn verschillende variaties te koop voor, voor elk wat wils zeg maar.

Hoeveel ruimte heb je in een Tiny House?

De hoeveelheid ruimte in een Tiny House kan variëren afhankelijk van het ontwerp en de grootte van het huisje. Over het algemeen is een Tiny House echter een kleine woning die kleiner is dan de gemiddelde woning en doorgaans zo'n 30-50 vierkante meter beslaat. Sommige Tiny Houses zijn echter nog kleiner, bijvoorbeeld rond de 20 vierkante meter. 

De ruimte in een Tiny House is daarom beperkt en elke vierkante centimeter wordt gebruikt voor een specifiek doel. De indeling van het huisje is daarom erg belangrijk om de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten. Creatieve oplossingen, zoals meubels die kunnen worden opgeklapt of opgeborgen, kunnen helpen om de ruimte in een Tiny House optimaal te benutten.

Een Tiny House is niet voor iedereen geschikt

Het is belangrijk om te beseffen dat een Tiny House niet geschikt is voor iedereen. Als je veel waarde hecht aan ruimte en privacy, dan is een Tiny House waarschijnlijk niet de juiste keuze voor jou. Maar als je op zoek bent naar een eenvoudige en duurzame manier van leven, dan kan een Tiny House een goede optie zijn.

Waar moet je op letten bij het ontwerpen van een Tiny House?

Als je besluit om een Tiny House te bouwen, dan is het belangrijk om goed na te denken over het ontwerp. Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden, zoals de indeling van de ruimte, de hoogte van het plafond en de keuze van materialen.

De ruimte van een Tiny House

Een van de belangrijkste aspecten van een Tiny House is de indeling van de ruimte. Omdat je maar beperkte ruimte hebt, is het belangrijk om deze optimaal te benutten. Dit betekent dat je goed moet nadenken over waar je welke functies plaatst. Zo kun je bijvoorbeeld een slaapgedeelte creëren op een verhoging, zodat je daaronder ruimte hebt voor bijvoorbeeld een keuken of een zithoek. Er zijn verschillende manieren om deze ruimte zo goed mogelijk te benutten. Hieronder volgen enkele tips om de ruimte in een Tiny House optimaal te gebruiken:

 • Kies voor slimme opslagoplossingen: Kies voor meubels met opslagmogelijkheden, zoals bedden met lades eronder, banken met opbergruimte erin en wandplanken. Gebruik ook de hoogte van de ruimte door planken op verschillende hoogtes op te hangen.
 • Minimaliseer bezittingen: Bij het ontwerpen van een Tiny House is het belangrijk om na te denken over de essentiële spullen die je nodig hebt en wat je kunt weglaten. Minimaliseer zoveel mogelijk je bezittingen en kies voor multifunctionele items.
 • Maak gebruik van natuurlijk licht: Door te kiezen voor grote ramen en glazen deuren kan er meer natuurlijk licht binnenkomen. Dit maakt de ruimte groter en geeft een gevoel van openheid.
 • Kies voor slimme indelingen: Maak slim gebruik van de ruimte door bijvoorbeeld een open keuken te integreren in de woonkamer. Gebruik schuifdeuren in plaats van draaideuren en kies voor meubels die gemakkelijk kunnen worden verplaatst.
 • Kies voor een efficiënte en duurzame inrichting: Kies voor energiezuinige apparaten en lampen en kies voor duurzame materialen zoals gerecyclede of upcycled materialen. Dit kan helpen om de ruimte efficiënter te maken en tegelijkertijd het milieu te helpen.
 • Maak gebruik van de buitenruimte: Het benutten van de buitenruimte kan helpen om de binnenruimte van een Tiny House te vergroten. Denk aan een veranda, terras of balkon waar je bijvoorbeeld kunt koken, eten en ontspannen.
 • Maak gebruik van multifunctionele meubels: Kies voor meubels die meerdere functies hebben, zoals een bank die ook kan worden omgebouwd tot een bed, of een tafel die kan worden omgetoverd tot een bureau of opklapt om meer ruimte te creëren.

Plafondhoogte bij Tine House

Daarnaast is de hoogte van het plafond een belangrijk aspect. Door het plafond hoger te maken, creëer je een ruimtelijk gevoel en lijkt de ruimte groter dan hij in werkelijkheid is. Ook de keuze van materialen is belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor lichte kleuren en materialen, zoals hout en staal, om de ruimte zo licht en luchtig mogelijk te maken. Hieronder enkele redenen opgesomd waarom een hoger plafond in een Tiny House voordelen kan hebben:

 • Gevoel van ruimte: Een hoger plafond kan helpen om de ruimte groter te laten lijken en een gevoel van openheid te creëren. Dit kan bijdragen aan een minder beklemmende en meer comfortabele leefomgeving.
 • Verbeterde ventilatie: Een hoger plafond kan helpen om de luchtstroom in het Tiny House te verbeteren, waardoor de lucht frisser en gezonder blijft.
 • Meer natuurlijk licht: Een hoger plafond kan helpen om meer natuurlijk licht binnen te laten, wat de ruimte lichter en helderder maakt en bijdraagt aan een meer open en luchtige sfeer. Vooral een dakraam zorgt voor veel lichtinval.
 • Creatieve opslagoplossingen: Met een hoger plafond is er meer ruimte om opslagoplossingen te creëren, zoals het ophangen van planken of het installeren van opbergrekken. Dit kan helpen om de beschikbare ruimte beter te benutten en te voorkomen dat het huisje overvol raakt.
 • Verhoogde esthetiek: Een hoger plafond kan helpen om het Tiny House er esthetisch aantrekkelijker uit te laten zien, waardoor het meer als een volwaardige woning aanvoelt.

Hoewel een hoger plafond in een Tiny House voordelen kan hebben, is het belangrijk om rekening te houden met de hoogtebeperkingen bij het ontwerpen en bouwen van het huisje, aangezien het nog steeds een compacte en beperkte leefruimte is. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het maximaliseren van de beschikbare ruimte en het creëren van een comfortabele leefomgeving.

Tot slot

Een Tiny House is een compacte woning van tussen de 20 tot 50 vierkante meter (ongeveer), ontworpen voor een minimalistische levensstijl met minder spullen en meer tijd en geld voor belangrijke zaken. De ruimte in een Tiny House is beperkt en elke vierkante centimeter wordt gebruikt voor een specifiek doel. Bij het ontwerpen van een Tiny House is de indeling van de ruimte erg belangrijk en moet je kiezen voor slimme opslagoplossingen, minimaliseren van bezittingen, gebruik van natuurlijk licht, slimme indelingen en een efficiënte en duurzame inrichting.

> Bekijk ook: Alle voor- en nadelen van een Tiny House


Reacties
Categorieën