Hoe ziet het dagelijks leven eruit in een Tiny House? - Geregeld24
Tiny House
Zo Geregeld
Tiny House
03/13/2023
4 min
0

Hoe ziet het dagelijks leven eruit in een Tiny House?

03/13/2023
4 min
0

Tiny Houses zijn een opkomende trend in de wereld van wonen en leven. Deze kleine huisjes, vaak gebouwd op een trailer, zijn bedoeld voor mensen die bewust kiezen voor een minimalistische levensstijl en minder willen consumeren. Maar hoe ziet het dagelijks leven er eigenlijk uit in een Tiny House? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en geven we je een inkijkje in het leven in een Tiny House.

Even in het kort: Wat is een Tiny House?

Een Tiny House is een klein huisje dat meestal tussen de 20 en 50 vierkante meter groot is. Deze huisjes zijn bedoeld om duurzaam en zelfvoorzienend te zijn. In een Tiny House staat minimalisme centraal, waardoor bewoners zich kunnen concentreren op wat echt belangrijk is in het leven.

Ervaringen met het wonen in een Tiny House

Eva en Tim hadden altijd al gedroomd van een simpeler en duurzamer leven. Na lang zoeken hadden ze eindelijk hun droomhuis gevonden: een Tiny House van slechts 25 vierkante meter. Het was even wennen, maar nu, na een jaar in hun huis te hebben gewoond, wilde ze nooit meer terug.

Eenheid met de natuur

Elke ochtend begint met het openen van de gordijnen. Hun huis is omgeven door bomen en een beekje, en het is altijd weer een prachtig gezicht om de natuur te zien ontwaken. Nadat ze hun matras hebben opgerold en de slaapbank hebben ingeklapt, beginnen ze met het ontbijt.

Het koken op een kleine inductieplaat vergt wat creativiteit, maar Eva en Tim hebben al snel geleerd om heerlijke maaltijden te bereiden met weinig middelen. Na het ontbijt kleden ze zich aan en beginnen ze aan hun dag.

Werken in een Tiny House

Tim werkt op afstand als software-ontwikkelaar, terwijl Eva haar eigen bedrijfje heeft opgericht als freelance grafisch ontwerper. Hun huis heeft een klein kantoor aan huis, waar ze beiden kunnen werken. Hoewel het soms een uitdaging kan zijn om in zo'n kleine ruimte te werken, vinden ze dat het hen juist productiever maakt omdat er minder afleidingen zijn.

Geen afleiding maar rust

In de avond ontspannen ze door samen te koken en te eten. Ze hebben geen televisie, maar genieten van elkaars gezelschap tijdens het lezen of het spelen van bordspellen. Voor het slapengaan kijken ze nog even naar de sterrenhemel door het raam.

Met minder spullen een rijker leven

Hoewel sommige mensen denken dat het leven in een Tiny House beperkt en ongemakkelijk is, vinden Eva en Tim dat hun leven juist veel rijker is geworden sinds ze hun Tiny House hebben betrokken. Het heeft hen geholpen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en om zich te concentreren op de dingen die er echt toe doen.

De voordelen van wonen in een Tiny House 

Wonen in een Tiny House heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het goedkoper dan wonen in een groot huis. Een Tiny House vereist minder energie, minder water en minder materiaal, wat resulteert in lagere kosten voor de bewoners. Bovendien is het een duurzame optie, omdat Tiny Houses vaak worden gebouwd met gerecyclede materialen en kunnen worden aangedreven door zonne-energie of windenergie.

Ten tweede is het leven in een Tiny House heel minimalistisch, waardoor bewoners minder spullen hebben en zich meer kunnen concentreren op de dingen die er echt toe doen. Dit kan resulteren in minder stress en meer gemoedsrust.

Het dagelijks leven in een Tiny House

Het dagelijks leven in een Tiny House verschilt aanzienlijk van het leven in een groter huis. Hieronder volgen enkele aspecten van het leven in een Tiny House:

Ruimte

Een van de grootste uitdagingen bij het leven in een Tiny House is de beperkte ruimte. In een Tiny House is elke centimeter belangrijk en moeten bewoners creatief zijn met de beschikbare ruimte. Dit betekent dat er minder ruimte is voor spullen en dat bewoners moeten leren om te leven met minder.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk aspect van het leven in een Tiny House. Omdat Tiny Houses vaak off-grid zijn, moeten bewoners leren hoe ze kunnen leven zonder afhankelijk te zijn van traditionele nutsvoorzieningen. Dit kan betekenen dat ze regenwater moeten verzamelen, zonnepanelen moeten installeren en composttoiletten moeten gebruiken.

Creativiteit

In een Tiny House moeten bewoners creatief zijn met hun ruimte. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld multifunctionele meubels moeten gebruiken, zoals een bed dat kan worden omgebouwd tot een bank, of opbergmogelijkheden moeten creëren onder het bed of aan de wand. Door hun creativiteit kunnen ze optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte en toch alle benodigde spullen opbergen. 

Onderhoud

Omdat Tiny Houses kleiner zijn dan traditionele huizen, hebben ze minder onderhoud nodig. Dit betekent echter niet dat ze geen onderhoud nodig hebben. Bewoners moeten hun Tiny House regelmatig schoonmaken en onderhouden om ervoor te zorgen dat het in goede staat blijft en om eventuele problemen te voorkomen.

Sociaal leven

In een Tiny House is er weinig ruimte voor grote sociale evenementen, zoals diners of feesten. Bewoners moeten daarom creatief zijn met hun sociale leven en alternatieve manieren vinden om sociaal contact te hebben. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van kleinere bijeenkomsten of het bezoeken van lokale evenementen en activiteiten.

De kosten van het leven in een Tiny House

Het leven in een Tiny House kan goedkoper zijn dan het leven in een groter huis, maar er zijn wel enkele kosten waarmee rekening moet worden gehouden. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste kostenposten voor het leven in een Tiny House:

  • Kosten van de Tiny House zelf: de kosten van het Tiny House variëren afhankelijk van de grootte, materialen en afwerkingen. Over het algemeen kost een Tiny House tussen de €20.000 en €80.000 maar ze zijn er ook onder de tienduizend euro afhankelijk van type en grootte.
  • Kosten van grond: hoewel Tiny Houses op wielen zijn gebouwd, hebben bewoners nog steeds een plek nodig om hun Tiny House te parkeren. Dit kan betekenen dat ze grond moeten kopen of huren, wat extra kosten met zich meebrengt.
  • Kosten van nutsvoorzieningen: als bewoners off-grid leven, moeten ze zelfvoorzienend zijn voor hun water, energie en afvalbeheer. Dit kan betekenen dat ze moeten investeren in zonnepanelen, een windturbine, regenwateropvangsystemen en composttoiletten.
  • Kosten van verzekering en belastingen: net als bij traditionele huizen moeten Tiny Houses worden verzekerd en moeten bewoners belasting betalen over hun eigendom.

Tot slot

Wonen in een Tiny House kan een geweldige manier zijn om te leven met minder en om meer duurzaamheid en vrijheid in je leven te brengen. Het dagelijks leven in een Tiny House kan echter wel wat uitdagingen met zich meebrengen, zoals beperkte ruimte en zelfvoorzienendheid. Als je geïnteresseerd bent in het leven in een Tiny House, is het belangrijk om je goed voor te bereiden en de juiste informatie te vinden voordat je een beslissing neemt. Door jezelf goed te informeren en te leren van anderen die al in Tiny Houses wonen, kun je een weloverwogen beslissing nemen en genieten van het leven in een Tiny House.

Reacties
Categorieën