Hoe kun je geld besparen door in een Tiny House te wonen? - Geregeld24
Tiny House
Zo Geregeld
Tiny House
03/02/2023
4 min
0

Hoe kun je geld besparen door in een Tiny House te wonen?

03/02/2023
4 min
0

Als we het hebben over wonen, denken de meeste mensen automatisch aan grote huizen met meerdere kamers en een ruime tuin. Maar de laatste tijd is er mede door het woningtekort een nieuwe trend ontstaan die steeds populairder wordt: Een Tiny House. Dit zijn kleine, compacte huizen en alles bevatten wat je nodig hebt om comfortabel te leven. Maar naast het feit dat Tiny Houses er leuk uitzien, zijn er nog veel meer voordelen aan verbonden. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van het wonen in een Tiny House en hoe je hiermee geld kunt besparen.

In het kort: Wat is een Tiny House?

Een Tiny House is een klein huis dat een stuk kleiner is dan een gemiddelde woning maar ze bevatten vaak wel alles wat je nodig hebt om te wonen. Dit betekent vaak dat alles een stuk kleiner is en sommige onderdelen in één ruimte zijn gecombineerd. Tiny Houses zijn er in allerlei soorten en maten. Een mobiel Tiny House is voorzien van wielen en daarmee makkelijker te verplaatsen dan een vaststaand Tiny House.

Waarom zou je in een Tiny House willen wonen?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om in een Tiny House te wonen. Eén van de belangrijkste redenen is de vrijheid die het biedt. Daarnaast is wonen in een Tiny House ook veel goedkoper dan wonen in een groot huis. Omdat een Tiny House veel minder ruimte inneemt, zijn de kosten voor bouwen, onderhouden en verwarmen van het huis veel lager. Dit betekent dat je veel geld kunt besparen op je maandelijkse kosten en dat je minder financiële stress hebt.

Duurzamer wonen in een Tiny House

Een ander voordeel van het wonen in een Tiny House is dat het beter is voor het milieu. Omdat Tiny Houses veel kleiner zijn dan normale huizen, wordt er veel minder energie verbruikt. Daarnaast zijn Tiny Houses vaak gemaakt van duurzame materialen en worden ze vaak geïsoleerd met natuurlijke isolatiematerialen.

Hoe kun je geld besparen door in een Tiny House te wonen?

 Als je ervoor kiest om in een Tiny House te wonen, zijn er verschillende manieren waarop je geld kunt besparen. Hieronder hebben we de belangrijkste manieren op een rijtje gezet:

Lagere (of geen) maandelijkse hypotheekkosten

Een van de grootste voordelen van het wonen in een Tiny House is dat je veel minder geld kwijt bent aan je hypotheek. Omdat Tiny Houses veel kleiner zijn dan normale huizen, zijn de kosten voor bouwen en kopen veel lager. Hierdoor koop je een Tiny House voor een schim van een "normaal" huis. Wanneer je de overwaarde van je eigen huis die is of wordt verkocht gebruikt heb je misschien helemaal geen hypotheek nodig.

Minder energiekosten

Een Tiny House verbruikt veel minder energie dan een normaal huis. Dit komt doordat het huis veel kleiner is en er dus minder ruimte is om te verwarmen. Hierdoor heb je minder energie nodig om het huis warm te houden en kun je flink besparen op je energierekening. Bovendien zijn er vaak slimme oplossingen ingebouwd om het energieverbruik verder te verminderen, zoals zonnepanelen of een composttoilet.

Minder onderhoudskosten

Een Tiny House heeft veel minder onderhoud nodig dan een normaal huis. Dit komt doordat er simpelweg minder ruimte is om te onderhouden en minder apparaten en systemen aanwezig zijn. Daarnaast zijn Tiny Houses vaak gebouwd met duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen, waardoor je minder snel last hebt van slijtage en delen moet vervanging.

Minder spullen en consumptie

In een Tiny House is er simpelweg minder ruimte voor spullen. Hierdoor ben je automatisch meer geneigd om minder te consumeren en alleen te kopen wat je echt nodig hebt. Dit kan resulteren in een flinke besparing op je uitgaven en zorgt er bovendien voor dat je bewuster omgaat met je koopgedrag.

Meer mogelijkheden om zelfvoorzienend te zijn

Omdat Tiny Houses vaak gebouwd worden met duurzame en zelfvoorzienende systemen, zoals zonnepanelen en regenwateropvang, kun je besparen op kosten voor bijvoorbeeld water en energie. Daarnaast heb je in een Tiny House vaak meer mogelijkheden om zelfvoorzienend te zijn, zoals het kweken van je eigen groenten en fruit of het houden van kleinvee. Dit is wel afhankelijk van de plek waar je staat en de grond die erbij hoort. Denk hieraan bij de aanschaf van een Tiny House. 

Lagere kosten voor verzekeringen en belastingen

Doordat Tiny Houses kleiner zijn dan normale huizen, betaal je vaak minder belasting en verzekeringspremies. Ook zijn er speciale verzekeringen beschikbaar voor Tiny Houses, die vaak goedkoper zijn dan reguliere huisverzekeringen.

Meer focus op ervaringen in plaats van bezittingen

In een Tiny House heb je simpelweg minder ruimte voor spullen en dat betekent dat je meer focus legt op ervaringen in plaats van bezittingen. Hierdoor kun je meer tijd en geld besteden aan leuke dingen zoals reizen, hobby's en andere activiteiten die belangrijk voor je zijn.

Een laatste tip

Bedenk van tevoren of je een Tiny House met eigen grond wilt kopen of liever de grond huurt. Bij het huren van de grond ben je wat betreft de investering goedkoper uit omdat je alleen het Tiny House hoeft te kopen. Je moet dan wel de maandelijkse kosten voor de huur van de grond betalen. Een tiny house met eigen grond is op lange termijn goedkoper dan een Tiny House op huurgrond. Indien je geen geld hebt om de grond direct te kopen kun je hierover misschien afspraken maken zoals een koopkracht op termijn. Ook kan een in verhouding "kleine" hypotheek de oplossing zijn om direct eigenaar van de grond te worden.

Tot slot

Wonen in een Tiny House biedt veel voordelen, niet alleen op het gebied van vrijheid en duurzaamheid, maar ook op financieel vlak. Door te kiezen voor een Tiny House kun je flink besparen op je maandelijkse kosten en bovendien bewuster en duurzamer leven. Natuurlijk is wonen in een Tiny House niet voor iedereen weggelegd en zijn er ook nadelen, zoals beperkte ruimte en minder privacy. Ook de grond huren of direct kopen is een zaak waar je goed van tevoren over na moet denken. Maar voor wie graag minimalistischer, duurzamer en goedkoper wil leven, kan een Tiny House een mooie oplossing zijn.

> Bekijk ook: Alle voor- en nadelen van een Tiny House


Reacties
Categorieën