Huis verkopen - Liever leeg of gemeubileerd? - Geregeld24
TIPS huis verkopen
Zo Geregeld
TIPS huis verkopen
02/21/2023
3 min
0

Huis verkopen: Liever leeg of gemeubileerd?

02/21/2023
3 min
0

Wat is de beste manier om jouw huis te koop te zetten? Een belangrijke overweging is of je het huis leeg of gemeubileerd wilt verkopen. Het kan een lastige keuze zijn en er zijn voor- en nadelen aan verbonden. Zelf ben ik voorstander van een huis gemeubileerd verkopen. Dat zorgt voor een beter gevoel en meer sfeer. Zelfs het huis met kartonnen meubelen kan het verschil maken. Daar kom ik later in dit artikel op terug. Ook is uit onderzoek gebleken dat een ingericht huis sneller en voor een hogere prijs wordt verkocht.

Nadelen van huis leeg verkopen

Het leeg in de verkoop zetten van een huis kan de indruk wekken dat er iets mis is met het huis. Dit kan leiden tot minder interesse en lagere biedingen. Daarnaast kan een leeg huis kil en koud aanvoelen, waardoor potentiële kopers het moeilijker vinden om zich voor te stellen hoe het zou zijn om in dat huis te wonen.

Een ander nadeel van het leeg in de verkoop zetten van een huis is dat alle oneffenheden en lelijke plekken zichtbaar worden. In een gemeubileerd huis is het makkelijker om bepaalde gebreken te verbergen of minder op te laten vallen. Dit is waarom een huis vaak tegenvalt wanneer het gemeubileerd is verkocht en tijdens de eindinspectie leeg is. Je zou kunnen zeggen dat de ziel eruit is en alleen lege ruimtes zonder gevoel en sfeer overblijven.

Voordeel huis leeg verkopen

Er zijn echter ook voordelen aan het leeg in de verkoop zetten van een huis. Zo lijkt een leeg huis vaak ruimer en kan het de potentiële koper helpen om een beter beeld te krijgen van de ruimte. Bovendien kunnen kopers zich in een leeg huis beter voorstellen hoe ze hun eigen spullen zouden plaatsen. Hiermee hebben ze het gevoel niet in het huis van een ander binnen te komen omdat alle persoonlijke spullen ontbreken. Toch lijkt dit wel het enige voordeel te zijn.

Vaak wanneer iemand is overleden en de erfgenamen het huis verkopen komt de vraag naar boven: Leeg of gemeubileerd verkopen. Wanneer de inrichting erg gedateerd is zal de keuze voor leeg verkopen sneller worden gemaakt maar dat is niet altijd de meest gunstige. Een andere optie is om de woning in te richten met kartonnen meubelen.

Kartonnen meubelen

Je kan het zo gek niet bedenken of het is wel te koop. Er zijn bedrijven die kartonnen meubelen verkopen die speciaal voor de verkoop van leegstaande woningen zijn bedoeld. Denk hierbij aan tafels, stoelen, een bankstel, tv kast, dressoir en zelfs een tv of laptop. Samen met decoratieve spullen en het advies van een verkoopstyliste ziet het huis er naderhand veel moderner uit. Vooral als je ook nog even wat muren wit saust en wat sfeerlampjes neerzet. Mijn ervaring is dat je de kosten voor een kartonnen inrichting   er zo weer uithaalt. Daarnaast ziet de online presentatie er veel mooier uit dan bij een leeg huis. Er zijn zelfs mensen die het verschil in de presentatie tussen kartonnen meubelen en échte meubelen niet zien. Dat zegt genoeg lijkt me!

Gevoel van ruimte

Als je besluit om je huis gemeubileerd te verkopen, is het belangrijk om te zorgen dat de meubels de ruimte niet kleiner doen lijken dan deze in werkelijkheid is. Het is daarom raadzaam om te kiezen voor minimalistische meubels en decoratie. Zo kan je een gevoel van ruimte creëren. Mensen zijn nou eenmaal gek op veel woon- en leefruimte.

Een gemeubileerd huis geeft ook een sfeer weer die kan helpen om potentiële kopers een idee te geven van hoe het zou zijn om daar te wonen. Dit kan de verkoop bevorderen. Veel mensen kiezen een huis toch op basis van gevoel in plaats van rationeel te redeneren. 

Een laatste tip

Het is van belang om goede en pakkende foto’s te maken. Deze foto’s zijn vaak de eerste (online) kennismaking van potentiële kopers met het huis. Foto’s van lege ruimtes zijn minder aantrekkelijk dan foto’s van een sfeervol en ingericht huis. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor mooie foto's van de gemeubileerde woning om de interesse van kijkers te wekken.

> Bekijk ook: Praktische tips foto's maken bij verkopen van een huis

Tot slot 

Voor mij als makelaar is het duidelijk. Zorg voor een ingericht huis bij het verkopen tenzij er andere zwaarwegende redenen zijn zoals bij het verkopen door erfgenamen. Het ontruimen en opnieuw - al dan niet - inrichten met karton is zeker het overwegen waard en kan gewoon worden uitbesteed. De kosten voor ontruiming en opnieuw inrichten zijn met een goede presentatie snel weer terugverdiend. Ook de verkooptijd is over het algemeen een stuk lager, en ik spreek uit eigen ervaring. Lege huizen brengen vaak minder op omdat het gevoel mist. En laten we eerlijk zijn, een huis moet wel goed voelen wanneer je er een bod op doet.

> Meer informatie over een huis verkopen vind je hier


Reacties
Categorieën