Kan ik zelf mijn huis verkopen? - Geregeld24
TIPS huis verkopen
Zo Geregeld
TIPS huis verkopen
02/09/2023
3 min
0

Kan ik zelf mijn huis verkopen?

02/09/2023
3 min
0

Zelf je huis verkopen, of maak gebruik van een makelaar? Dit is een vraag die veel huiseigenaren zich stellen wanneer ze besluiten om hun huis te verkopen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen en het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen beide opties, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Voordelen van zelf je huis verkopen

 • Kostenbesparing: Het grootste voordeel van zelf je huis verkopen is de besparing op makelaarskosten. Als je besluit om je huis zelf te verkopen, hoef je niet te betalen voor de diensten van een makelaar, waardoor je flink wat geld bespaart.
 • Controle: Als je zelf je huis verkoopt, heb je de controle over het verkoopproces en kun je beslissen wie je je huis laat zien, wanneer je het laat zien en hoe je het laat zien. Sommige mensen vinden het juist fijn om de bezichtigingen zelf te doen.
 • WoonbelevingDe woningeigenaren weten hoe het is om in hun huis te wonen. De zogenoemde woonbeleving kunnen ze beter overbrengen naar de potentiële kopers.
 • Flexibiliteit: Je hebt de flexibiliteit om zelf je huis te verkopen op een moment dat het jou uitkomt. Je bent niet afhankelijk van de beschikbaarheid van een makelaar.

Nadelen van zelf je huis verkopen

 • Minder exposure: Als je zelf je huis verkoopt, heb je minder exposure dan wanneer je gebruik maakt van een makelaar. Een makelaar heeft een groot netwerk en toegang tot meer middelen om je huis onder de aandacht te brengen van potentiële kopers.
 • Minder kennis: Een makelaar heeft meer ervaring en kennis over de huizenmarkt en het verkoopproces dan de gemiddelde persoon. Als je zelf je huis verkoopt, moet je je eigen kennis opbouwen over hoe het verkoopproces verloopt.
 • Minder onderhandelingsvaardigheden: Makelaars zijn getraind in onderhandelingen en weten hoe ze de beste prijs voor je huis kunnen realiseren. Als je zelf je huis verkoopt, moet je zelf de onderhandelingen voeren.

Voordelen van je huis verkopen via een makelaar

 • Exposure: Een makelaar heeft toegang tot meer middelen om je huis onder de aandacht te brengen van potentiële kopers. Dit betekent dat je huis een groter publiek bereikt en de kans op een snellere verkoop vergroot.
 • Kennis en ervaring: Makelaars hebben meer kennis en ervaring over de huizenmark en zijn plaatselijk bekend. Ze weten wat er in jouw gebied speelt.
 • Professionaliteit: Makelaars beschikken over de kennis en ervaring om het verkoopproces soepel en efficiënt te laten verlopen. Ze weten hoe ze het verkooptraject moeten aanpakken, waar ze op moeten letten en hoe ze onderhandelingen moeten voeren.
 • Objectiviteit: Makelaars zijn objectiever dan huiseigenaren zelf. Dit betekent dat ze beter in staat zijn om de juiste prijs voor het huis te bepalen en deze te verdedigen tijdens onderhandelingen.
 • Tijd besparen: Het verkopen van een huis kost veel tijd en energie. Als je het via een makelaar laat verkopen, hoef je je niet bezig te houden met het beantwoorden van telefoontjes, het inplannen van bezichtigingen en het voeren van onderhandelingen.

Kortom, via een makelaar je huis verkopen voelt over het algemeen wat veiliger omdat je een expert in de hand neemt. Toch is het ook slim om de optie "zelf je huis verkopen" onder de loep te nemen en de mogelijkheden in kaart te brengen. Het bespaart je veel geld maar daarvoor moet je zelf wel veel tijd investeren. Een andere optie om te overwegen is je huis samen met de makelaar te verkopen en deeldiensten af te nemen.

Voordelen van huis samen met makelaar verkopen (deeldiensten)

 • Flexibiliteit: Bij deeldiensten werk je samen met een makelaar, waardoor je meer invloed hebt op het verkoopproces en meer zeggenschap over de manier waarop je huis wordt verkocht.
 • Kostenbesparing: Bij deeldiensten betaal je alleen voor de diensten die je daadwerkelijk nodig hebt, in plaats van voor een volledig verkooppakket. Dit kan een aanzienlijke kostenbesparing opleveren.
 • Eigen verantwoordelijkheid: Door zelf de verkoop van je huis te regelen, met ondersteuning van een makelaar, neem je de verantwoordelijkheid over het verkoopproces en kun je de dingen doen die je belangrijk vindt, zoals bijvoorbeeld het beantwoorden van telefoontjes en het inplannen van bezichtigingen.
 • Betere bekendheid: Als je zelf actief betrokken bent bij het verkoopproces, krijg je een beter beeld van hoe je huis wordt bekeken en waar eventuele verbeterpunten liggen. Dit kan je helpen bij het verkrijgen van een beter bod en een snellere verkoop.
 • Eigen netwerk: Als je zelf aan de slag gaat met het verkopen van je huis, kun je ook je eigen netwerk aanspreken. Hierdoor is de kans groter dat je bekenden iemand kennen die geïnteresseerd is in je huis.

Tot slot

Het verkopen van een huis samen met een makelaar in de vorm van deeldiensten biedt een goede balans tussen flexibiliteit, kostenbesparing, eigen verantwoordelijkheid en een betere bekendheid met het verkoopproces.

> Bekijk ook: Stappenplan huis verkopen


Reacties
Categorieën