Huis verkopen - Hier moet je aan denken wanneer je zelf de bezichtigingen doet! - Geregeld24
Huis zelf verkopen
Zo Geregeld
Huis zelf verkopen
05/01/2023
4 min
0

Huis verkopen: Hier moet je aan denken wanneer je zelf de bezichtigingen doet!

05/01/2023
4 min
0

Zelf bezichtigingen uitvoeren bij het verkopen van je huis 

Wanneer jij overweegt om je huis te verkopen wordt er vaak een verkoopmakelaar ingeschakeld maar je kunt ook prima de bezichtigingen zelf doen. Hiermee bespaar je flink op makelaarskosten. Mocht je zelf je huis verkopen of samen met de verkoopmakelaar je huis verkopen waarbij jij de bezichtigingen doet? Bekijk dan zeker dit artikel met tips voor een succesvolle bezichtiging waarmee je de verkoopkans een stuk groter maakt. 

Afstand nemen en professionaliteit

Zorg ervoor dat je emotionele afstand neemt van het huis en de verkoop als een zakelijke transactie benadert. Laat je niet uit het veld slaan door kritiek op aspecten van je huis waar je veel moeite in hebt gestoken. Kijkers kunnen nou eenmaal erg direct zijn en op een manier reageren die jou tegen de borst stuit. Vaak is dit onbewust en niet persoonlijk. Vat dit dan ook niet persoonlijk op en blijf hierin neutraal. Vergeet niet dat smaken verschillen en dat discussies over persoonlijke voorkeuren zelden leiden tot een geslaagde verkoop.

Authenticiteit en eerlijkheid

Blijf jezelf tijdens bezichtigingen en vertel geen onwaarheden. Maak het ook niet mooier dan het is en vertel gewoon de waarheid. Potentiële kopers kunnen vaak makkelijk door overdreven enthousiasme of valse informatie heen prikken. Daarnaast is er de meldingsplicht waar je als verkoper aan moet voldoen. Zijn er gebreken? Herstel ze voor de aanvang van de bezichtigingen of meld ze eerlijk.

Geef eerlijk antwoord op de vragen

Wees eerlijk over de staat van je huis en beantwoord vragen van potentiële kopers oprecht. Een kleine imperfectie, zoals een lekkende kraan, zal een enthousiaste koper niet afschrikken maar moeten wel worden gemeld. Er zijn heel wat zaken die zich in het grijze gebied bevinden maar eerlijk antwoord geven op gestelde vragen is altijd het beste om achteraf gezeur te voorkomen. 

Creëer een gastvrije sfeer

Laat potentiële kopers zich thuis voelen door een gemoedelijke en ontspannen sfeer te creëren. Bied bijvoorbeeld koffie of thee aan en zorg ervoor dat je genoeg tijd reserveert voor de bezichtiging, zodat kijkers zich niet opgejaagd voelen. Hier ging het de afgelopen jaren nog weleens mis wanneer potentiële kopers te weinig tijd kregen om de woning te bekijken. Vooral wanneer er een open huis werd georganiseerd waarbij te veel mensen tegelijk in een woning rondliepen. Het is juist goed dat meerdere geïnterneerden elkaar tegenkomen maar ze moeten wel voldoende de tijd krijgen om alles goed te bekijken. Daar kun jij als verkoper het verschil maken.

Hoe kleed jij je tijdens een bezichtiging?

Als makelaar vind ik dat je er tijdens je werk altijd netjes uit moet zien maar dat geldt ook voor verkopers die zelf een bezichtiging verzorgen. Zorg ervoor dat je er netjes en verzorgd uitziet maar overdrijf niet. Wanneer je normaal niet in een pak loopt moet je dat tijdens een bezichtiging ook niet doen maar dat wil niet zeggen dat je in een joggingbroek een rondleiding geeft. Wees netjes maar wel gewoon jezelf.

Toon interesse in de kijker(s)

Gemeende interesse zorgt voor vertrouwen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om de mensen te leren kennen die misschien de nieuwe bewoners worden. Neem de kijkers serieus en toon interesse om erachter te komen waarom ze juist jouw huis bekijken. Hiermee kun je zelfs al een inschatting maken in hoeverre het tot een deal kan leiden met deze kijkers. 

Deel jouw woonervaring

Als huidige bewoner kun je de woonervaring van jouw huis het beste overbrengen. Vertel over de buurt, het type mensen dat er woont, de scholen in de omgeving en de zonligging van de tuin. Jouw persoonlijke ervaringen kunnen het verschil maken voor potentiële kopers. Dit is namelijk wat kopers willen weten: Hoe is het om in jouw huis te wonen? Hoe is het om daar ’s morgens wakker te worden en hoe gezellig is de buurt.

Ook de klik met de “nieuwe bewoner(s)” kan ervoor zorgen dat je de woning aan deze mensen gunt. Misschien is het eenzelfde soort koper dan jij was voor jaren geleden.

Geef iets mee

Zorg ervoor dat kijkers iets tastbaars meekrijgen, zoals een brochure, flyer of visitekaartje van je huis. Tegenwoordig vindt bijna alles online plaats waardoor jij je als verkoper (en je huis) zich veel minder onderscheiden. Iets meegeven tijdens de rondleiding heeft iets positiefs. Sluit de bezichtiging dan ook positief af, zodat kijkers met een goed gevoel vertrekken.  

Voorbereiding en ondersteuning

Maak je huis schoon en ruim op maar dat heb je waarschijnlijk al gedaan voordat de foto’s zijn gemaakt. Volg het advies van de verkoopstyliste op en plan de bezichtigingen op rustige momenten. Zorg voor voldoende licht in huis dus zet de luxaflex open. Denk na over de zon in de tuin, dit is wat mensen graag willen zien en voelen. Maak gebruik van beschikbare hulpmiddelen, zoals een checklist voor bezichtigingen, om je voor te bereiden en kijkers extra informatie te geven. Dit helpt hen om hun gedachten en indrukken op een rijtje te zetten.

Leg de verkoopprocedure uit

Wanneer bezichtigers geïnteresseerd zijn volgt vaak de vraag: Hoe nu verder? Leg de vervolgprocedure uit op welke manier en tot welk moment er kan worden geboden. Dit zorgt voor iedereen voor duidelijkheid. Daarnaast is het voor jezelf fijn om een duidelijke strategie te kiezen. Soms worden er biedformulieren meegegeven waarop het bod en de voorwaarden worden vermeld. Leg ook uit wat de vervolgprocedure na het bod is om duidelijkheid te geven.

Nog een laatste tip

Wanneer je ervoor kiest een huis te verkopen wat niet helemaal af is, of niet is uitgebouwd, of een dakkapel mist, overweeg dan alvast offertes van klus- of bouwbedrijven aan te vragen. Hiermee geef je direct duidelijkheid in de kosten die gemaakt moeten worden bij een bepaalde wens. Dat geldt ook voor het verduurzamen van een woning. Zoek uit wat die zonneboiler of warmtepomp kost zodat je dit kan melden aan de kijkers. Ga niet zelf improviseren met bedragen maar overleg altijd de bedragen die een professional aan je heeft gecommuniceerd.

Conclusie

Zelf bezichtigingen uitvoeren is zeker mogelijk, zelfs als je geen ervaren verkoper bent. Wees gastvrij, eerlijk en zorg dat je huis netjes en schoon is. Neem voldoende tijd voor de bezichtiging en wees goed voorbereid. Mocht je toch liever een makelaar inschakelen voor de verkoop, dan is het altijd mogelijk om een gratis adviesgesprek en waardebepaling aan te vragen bij een professionele makelaar. Het belangrijkste is om de beste aanpak te kiezen die bij jou en je situatie past. Veel succes met de verkoop van je huis!


Reacties
Categorieën