Wees extra alert bij een huis verkopen in deze periodes - Geregeld24
TIPS huis verkopen
Zo Geregeld
TIPS huis verkopen
03/18/2023
4 min
0

Wees extra alert bij een huis verkopen in deze periodes

03/18/2023
4 min
0

Vanmorgen zat ik met een verkoopstyliste aan tafel en kregen we het over verschillende periodes zoals een huis verkopen in de periode van Kerst of het Wereldkampioenschap voetbal. Op zich een rare combinatie maar er zijn meer overeenkomsten dan je zou verwachten. Bij een huis verkopen komt pas naar voren waarom hier extra aandacht aan moet worden besteed.

Kerstboom op de foto

De vraag of een Kerstboom nou wel of niet op de foto mag van de presentatie is me als makelaar vaak gesteld. Er zijn verschillende redenen waarom een kerstboom geen goed idee is om op de foto te zetten bij het verkopen van een huis:

 • Afleiding: Het kan de aandacht afleiden van de daadwerkelijke kenmerken van het huis, zoals de grootte, de indeling en de voorzieningen.
 • Kamers: Een kerstboom kan het moeilijker maken om de grootte van de kamer te beoordelen en kan het zicht op de ramen of deuren belemmeren.
 • Identificatie: Sommige potentiële kopers kunnen zich niet identificeren met de kerstboom, vooral als ze geen kerst vieren of een andere religie aanhangen.
 • De tijd: Het kan de foto gedateerd maken, aangezien kerstdecoraties alleen in december relevant zijn. Het kan de indruk wekken dat het huis al een tijdje te koop staat en niet verkocht is.

Het is het beste om de kerstboom weg te laten op de foto's voor de verkoop van een huis, zodat de potentiële kopers een duidelijk beeld krijgen van de woning zonder afleidingen.

Voetbalposter(s) op de foto

Soms kom je als makelaar een huis binnen en zie je direct voor welke voetbalploeg de familie is. Hele kamers in de stijl van hun favoriete club. Op zich niets mis mee maar bij de verkoop van een huis wil je daar geen enkele discussie over. Het ligt voor sommige mensen erg gevoelig en daar kun je rekening mee houden in de presentatie. Er zijn verschillende redenen waarom een voetbalposter niet moet worden gebruikt bij het verkopen van een huis.

 • Smaken verschillen: Niet iedereen houdt van voetbal. Door een voetbalposter op te hangen, kan je potentiële kopers uitsluiten die niet geïnteresseerd zijn in de sport.
 • Afleidend: Een voetbalposter kan ook afleidend werken en de aandacht afleiden van belangrijke aspecten van het huis, zoals de grootte, de lay-out, de keuken of de badkamer.
 • Personalisatie: Een voetbalposter kan ook persoonlijke associaties oproepen bij kopers die misschien niet dezelfde gevoelens hebben bij de sport of het team dat wordt afgebeeld.
 • Professionaliteit: Het kan professioneler overkomen als een huis neutraal en smaakvol is ingericht zonder persoonlijke of specifieke thema's.

Het is vaak beter om een huis neutraal te houden, zodat potentiële kopers zich gemakkelijker kunnen voorstellen hoe ze hun eigen stijl en persoonlijkheid in het huis kunnen brengen. Daarnaast kan er rivaliteit zijn tussen bepaalde mensen en hun favoriete clubs. Dus: Liever geen voetbalposters in het huis! 

Dat geldt overigens ook voor de EK en WK versieringen en vlaggetjes in de straat. Overweeg dan om de woning een paar weken later in verkoop te zetten.

Sneeuw op de foto

Sneeuw is natuurlijk fantastisch en creëert een bepaalde sfeer. maar er zijn verschillende redenen waarom er geen sneeuw op de foto zou moeten staan bij het verkopen van je huis.

 • Seizoensgebonden: Sneeuw valt onder een seizoensgebonden periode, namelijk de winter. Vroeger bleef de sneeuw vaak wekenlang liggen en zou je kunnen zeggen dat sneeuw op de foto's passen bij de situatie. Tegenwoordig is dat vaak niet meer zo. Sneeuwfoto's in een periode waarin er geen sneeuw ligt passen dus niet bij elkaar. Het roept naarmate de tijd verstrijkt ook het gevoel op dat de woning lang te koop staat.
 • Visuele belemmering: Een dikke laag sneeuw kan belangrijke details van het huis verbergen, zoals de tuin, de stoep of de buitenkant van het huis. Het kan ook moeilijk zijn om een duidelijke foto te maken als er te veel sneeuw aanwezig is.
 • Esthetiek: Sneeuw kan het huis er onverzorgd of onaantrekkelijk uit laten zien. Het kan ook een afleiding zijn van de belangrijkste kenmerken van het huis. Vooral wanneer de sneeuw al aan het ontdooien is of er "halve" sneeuwpoppen in de tuin staan.

Het is dan ook vaak beter om foto's te maken van het huis zonder sneeuw, zodat potentiële kopers het hele jaar door een goed beeld krijgen van het huis en de omgeving.

EXTRA TIPS

Persoonlijke spullen op de foto

Hier kan ik wel een boek over schrijven en de meningen lopen hierover ver uiteen. Kopers moeten hier maar doorheen kijken hoor ik vaak, of we moeten hier nog wel een periode wonen en daar horen ook onze persoonlijke spullen bij. Toch is het om verschillende redenen af te raden persoonlijke spullen op de foto te zetten. Hieronder een paar voorbeelden.

 • Afleiding: Persoonlijke spullen zoals familiefoto's, souvenirs of religieuze artefacten kunnen de aandacht van potentiële kopers afleiden van de kenmerken van het huis. Het kan ook moeilijker zijn voor kopers om zich voor te stellen hoe hun eigen stijl en persoonlijkheid in het huis zou passen.
 • Privacy: Het tonen van persoonlijke spullen op de foto's kan privacyproblemen veroorzaken, omdat mensen mogelijk niet willen dat hun persoonlijke spullen zomaar op internet worden getoond.
 • Neutraliteit: Het is vaak beter om het huis zo neutraal mogelijk te maken, zodat potentiële kopers zich gemakkelijker kunnen voorstellen hoe ze hun eigen stijl en persoonlijkheid in het huis kunnen brengen.
 • Bekenden: Kopers zijn over het algemeen nieuwsgierig en zijn in staat hele artikelen aan de wand te lezen of persoonlijke foto's nog eens nader te bekijken of er bekenden op staan. Dat is niet wat je wilt als verkoper, doe dat dus niet.

Tot slot

Het is beter om foto's te maken van het huis zonder persoonlijke spullen, zodat potentiële kopers zich beter kunnen concentreren op de belangrijkste kenmerken van het huis en zich gemakkelijker kunnen voorstellen hoe ze hun eigen stijl en persoonlijkheid in het huis kunnen brengen.

> Ga naar: Meer informatie over een huis verkopen


Reacties
Categorieën