Waarom je deze persoonlijke spullen weg zou moeten halen bij een huis verkopen! - Geregeld24
TIPS huis verkopen
Zo Geregeld
TIPS huis verkopen
05/01/2023
5 min
0

Waarom je deze persoonlijke spullen weg zou moeten halen bij een huis verkopen!

05/01/2023
5 min
0

Persoonlijke spullen weghalen voor een succesvolle verkoop!

Bij het verkopen van je huis is het belangrijk om een neutrale en uitnodigende sfeer te creëren die een breed scala aan potentiële kopers aanspreekt. Een van de meest effectieve manieren om dit te bereiken is door het weghalen van je persoonlijke spullen in je woning. In dit artikel bespreken we waarom je persoonlijke spullen weg zou moeten halen, en geven we tips over hoe jij je huis goed kan voorbereiden op de verkoop.


Waarom moeten de persoonlijke spullen weg?

Potentiële kopers kunnen zichzelf beter in het huis zien

Door persoonlijke spullen te verwijderen, wordt het voor kopers gemakkelijker om zich voor te stellen hoe zij zelf in de ruimte zouden leven. Ze kunnen hun eigen stijl en smaak projecteren op de neutrale achtergrond die je hebt gecreëerd.

Minder afleiding

Overdaad aan persoonlijke bezittingen kan afleidend werken en potentiële kopers afhouden van het focussen op het huis zelf. Door je huis minder persoonlijk te maken, zullen kopers zich meer richten op de indeling, de ruimte en de mogelijkheden van de woning. Ik heb als makelaar ooit een keer meegemaakt dat potentiële kopers een volledig artikel aan de wand gingen lezen terwijl ik een rondleiding door de woning gaf. 

Creëer een neutrale en uitnodigende sfeer

Een huis dat te persoonlijk is, kan voor sommige kopers ongemakkelijk aanvoelen, alsof ze een privéruimte binnendringen. Door persoonlijke spullen weg te halen creëer je een warme en uitnodigende sfeer waarin kopers zich op hun gemak voelen.

Tips voor het weghalen van persoonlijke spullen in je huis

Verwijder familiefoto's en persoonlijke kunst

Familiefoto's, diploma's, kindertekeningen en andere persoonlijke items kunnen een sterke emotionele band met de huidige bewoners suggereren. Vervang deze items door neutrale schilderijen of iets dergelijks of laat de muren leeg. Vooral in kleine gemeenschappen worden de foto's aan de wand nog eens extra bekeken om te kunnen ontdekken of ze iemand kennen die op de foto staat.

Accessoires van voetbalclubs

Dat geldt ook voor posters, shirts, vlaggen en sjaals van je favoriete voetbalclub. Niet iedereen is liefhebber van voetbal en daarnaast is er soms sprake van rivaliteit tussen verschillende voetbalclubs. 

Opruimen en organiseren

Zorg ervoor dat alle kamers netjes en georganiseerd zijn. Dit omvat het opruimen van rommel, het ordenen van boeken en het weghalen van overbodige meubels. Een opgeruimde woning oogt ruimer en aantrekkelijker.

Verwijder persoonlijke verzamelingen

Als je een verzameling hebt, zoals modelauto's, antieke poppen of sportmemorabilia, berg deze dan tijdelijk op. Dergelijke verzamelingen kunnen potentiële kopers afleiden en de nadruk leggen op jouw persoonlijke smaak in plaats van de woning zelf. Van de smurfen tot en met dure modelauto verzamelingen heb ik wel gezien en ik respecteer elke hobby maar een huis verkopen met al die spullen erin is toch heel iets anders.

Neutraliseer de kleuren

Felle kleuren en gedurfde patronen kunnen een sterke persoonlijke stempel op een ruimte drukken. Overweeg het schilderen van muren in neutrale kleuren, zoals beige, grijs of wit, om een rustige en uitnodigende achtergrond te creëren. Ik weet dat ik me hiermee op glad ijs begeef, maar op het moment dat je de persoonlijke spullen weghaalt en het huis neutraal maakt voelt het niet meer écht als je eigen huis. En dat is nou precies de bedoeling! Jouw huis is het toekomstige huis van iemand anders, en die moet zich er direct thuisvoelen bij binnenkomst. 

Bewaar persoonlijke documenten en waardevolle spullen

Zorg ervoor dat persoonlijke documenten, zoals bankafschriften, rekeningen en identiteitsbewijzen, veilig en uit het zicht zijn opgeborgen. Hetzelfde geldt voor waardevolle spullen, zoals sieraden, elektronica en dure decoratieve stukken. Dit helpt niet alleen om je privacy te beschermen, maar vermindert ook het risico op diefstal tijdens bezichtigingen. Laat dan ook geen auto- of huissleutels slingeren.

Minimaliseer kinder- en huisdierartikelen

Speelgoed, kindermeubilair en huisdierbenodigdheden kunnen een ruimte rommelig en ongeorganiseerd doen lijken. Berg deze items op of organiseer ze op een manier die de ruimte netjes en overzichtelijk houdt.

Aanpassen van meubels en decoratie

Het aanpassen van je meubels en decoratie kan helpen om een neutrale en uitnodigende sfeer te creëren. Als je (tijdelijk) andere meubels overweegt kies dan voor meubels die passen bij de ruimte en vermijd overdadige of uitgesproken stijlen. Gebruik eenvoudige en neutrale accessoires om een uitnodigende sfeer te creëren. Overweeg een leeg huis in te richten met kartonnen meubelen. Deze zijn speciaal gemaakt om leegstaande huizen in te richten.

Zorg voor een frisse geur

Onaangename geuren, zoals sigarettenrook, huisdiergeuren of sterke kookluchtjes, kunnen kopers afschrikken. Zorg voor een frisse en neutrale geur in je huis door goed te ventileren, luchtverfrissers te gebruiken en eventuele geurbronnen aan te pakken. Dat geldt ook voor de voedsel met een scherpe geur in de koelkast!

Besteed aandacht aan de buitenkant

De buitenkant van je huis is het eerste wat potentiële kopers zien, dus zorg ervoor dat deze er netjes en verzorgd uitziet. Verwijder persoonlijke decoraties, zoals tuinkabouters of opvallende vlaggen, en zorg ervoor dat de tuin, het terras en de oprit er verzorgd uitzien.

Verkoopstylist inschakelen

Overweeg om een professionele verkoopstylist in te schakelen om je te adviseren over het inrichten van je huis voor de verkoop. Zij hebben de ervaring en expertise om je huis zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële kopers.

Welke persoonlijke spullen moet je weghalen bij een huis verkopen?

Omdat het niet voor iedereen duidelijk is welke spullen weg moeten voor de verkoop van een huis volgt hieronder een korte opsomming.

 • Familiefoto's en -portretten
 • Trofeeën, prijzen en oorkondes
 • Verzamelingen (munten, postzegels, modelauto's, etc.)
 • Persoonlijke kunstwerken en posters
 • Religieuze of politieke decoraties
 • Overdadige knuffeldieren of speelgoed
 • Persoonlijke toiletartikelen (tandborstels, scheerapparaten, etc.)
 • Kleding en schoenen die rondslingeren
 • Overtollige meubels en accessoires met een uitgesproken stijl
 • Huisdierbenodigdheden, zoals voerbakken, manden en speeltjes
 • Kinderspullen, zoals kindermeubilair, speelgoed en kinderdecoraties
 • Persoonlijke documenten (bankafschriften, rekeningen, identiteitsbewijzen)
 • Waardevolle spullen, zoals sieraden, elektronica en dure decoratieve stukken
 • Kalenders, notities en memo's op de koelkast of prikbord
 • Overdadige koelkastmagneten en andere keukendecoraties

Door deze persoonlijke spullen te verwijderen of op te bergen, creëer je een neutrale en uitnodigende omgeving die potentiële kopers aanspreekt en hen helpt zich voor te stellen hoe ze hun eigen leven in het huis zouden kunnen inrichten.

Conclusie

Het weghalen van persoonlijke spullen in je huis is een belangrijke stap bij het voorbereiden van je woning voor de verkoop. Door je huis neutraal en uitnodigend te maken, vergroot je de kans dat potentiële kopers zichzelf in de ruimte kunnen zien en uiteindelijk een bod doen. Volg de bovenstaande tips om je huis op de best mogelijke manier te presenteren en de verkoop te bevorderen.

Tot slot

Ik weet hoe gevoelig dit onderwerp ligt maar ook hoe snel potentiële kopers af kunnen haken. Een huis verkopen is gevoel en emotie maar een huis kopen ook. Hierbij speelt het gevoel misschien wel de grootste rol. Wanneer ik verkopers vraag waarom ze destijds hun huis hebben gekocht krijg ik vaak als antwoord te horen dat het huis direct goed voelde. Dit wil jij als verkoper toch ook op de volgende koper overbrengen? Nu je dit weet kun je hier op een positieve manier mee omgaan en gaan voor het beste resultaat.

Reacties
Categorieën