Huis verkopen

Huis verkopen

"Kan ik dat zelf, of moet ik een makelaar inschakelen?"

Huis verkopen kan ik dat zelf, of schakel ik een makelaar in?

Waar begin ik bij een huis verkopen?

Er zijn verschillende stappen die genomen moeten worden bij het verkopen van een huis waarbij elke stap z’n eigen specifieke kenmerken heeft. Als verkoper kunt u op meerdere manieren uw huis verkopen of aanbieden aan het grote publiek. Op deze pagina vindt u alle informatie over een huis verkopen.  

Huis verkopen via een makelaar!

U kunt ervoor kiezen om uw huis via een makelaar te verkopen. Deze heeft vaak een gedegen kennis van de lokale markt en maakt gebruik van zijn of haar netwerk. U nodigt enkele makelaars uit voor een gratis waardebepaling en kiest vervolgens de makelaar die het beste bij u past.

Huis zelf verkopen!

Een andere optie is uw huis zelf te verkopen. De redenen om uw huis zelf te verkopen kunnen verschillend zijn. Zou bespaart u kosten en houdt u meer overzicht en controle over het verkoopproces. U kunt u de potentiële kopers zelf rondleiden en een deal met de beste of leukste partij sluiten.

Huis samen verkopen!

Een andere manier van een huis verkopen is om uw huis samen met de makelaar te verkopen. Hierbij neemt u zelf enkele werkzaamheden voor uw rekening zoals het rondleiden van de geïnteresseerden. In de meeste gevallen zorgt de makelaar dan voor de juridische afwikkeling.

Stappenplan huis verkopen

Voorbereiding huis verkopen

Voorbereiding

Hierbij gaat het om het verzamelen van de benodigde gegevens, het opruimen en eventueel afwerken van de woning, het maken van de media zoals foto’s, video en plattegronden, het opmaken van de presentatie en de verkoopbrochure.

De makelaar of verkoper zelf verzameld alle gegevens en media en maakt daar een mooie presentatie van.

Prijsbepaling huis

Prijsbepaling

Hierbij wordt bepaald tegen welke prijs het huis wordt aangeboden. Dit kan door middel van een waardebepaling of een prijsonderzoek op de woningmarkt. Makelaars bieden vaak een gratis waardebepaling aan maar ook veel gegevens zijn online te vinden. Ook kan de verkoper online een digitaal waarderapport opvragen. Nadat het onderzoek is afgerond kan er een strategische vraagprijs worden gekozen.

Huis aanbieden

Aanbieden

Hierbij wordt het huis aangeboden via verschillende kanalen. Online gaat dit veelal via de gebruikelijke woningwebsites en Social Media. Offline zoals makelaarsborden, gedrukte brochures en ander drukwerk behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Bezichtigingen huis

Bezichtigingen

Hierbij worden geïnteresseerde kopers uitgenodigd om het huis te bezichtigen. Soms wordt ervoor gekozen een kijkuurtje of open huis te organiseren.

Onderhandelen huis kopen

Onderhandelen

Hierbij wordt de prijs en eventuele voorwaarden door de verkoper of verkoopmakelaar onderhandeld met de potentiële koper of diens aankoopmakelaar.

Koopovereenkomst opstellen

Koopovereenkomst

Hierbij wordt de koopovereenkomst (ook wel verkoopakte genoemd) opgesteld en aan partijen ter controle aangeboden. Na akkoord wordt er getekend. Dit kan tegenwoordig zowel digitaal als fysiek.

Eindinspectie oplevering huis

Eindinspectie

De koper heeft het recht om de woning voor de overdracht bij de notaris te inspecteren. Dit gebeurt tijdens de eindinspectie (ook wel opleverinspectie genoemd) waarbij partijen samen controleren of de woning wordt opgeleverd zoals is afgesproken. Nadat partijen akkoord gaan met de oplevering en de meterstanden hebben genoteerd wordt bij de notaris de akte van levering getekend.

Overdracht notaris

Overdracht

Hierbij wordt het huis via een notariële akte overgedragen aan de koper en wordt het geld nadat de gebruikelijke controles bij het kadaster hebben plaatsgevonden overgemaakt aan de verkoper.

Misschien ook interessant?

Energielabel

ENERGIELABEL

Alles over het verplichte energielabel.
Bouwkundige keuring huis

WONING KEUREN

De bouwkundige keuring onder de loep.
Hypotheken - Hypotheekadviseur

HYPOTHEKEN

Waarom niet elke hypotheek voor jou geschikt is.
Ontdek alles op Geregeld24