Hoe verkoop je een huis dat nog niet af is? - Geregeld24
TIPS huis verkopen
Zo Geregeld
TIPS huis verkopen
03/02/2023
4 min
0

Hoe verkoop je een huis dat nog niet af is?

03/02/2023
4 min
0

Het verkopen van een huis dat nog niet af is kan een uitdaging zijn. Het kan zijn dat je besloten hebt om te verhuizen voordat de verbouwingen helemaal klaar zijn, of misschien heb je nog niet alle benodigde vergunningen en financiën rond om de klus af te maken. Wat de reden ook is, er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een huis dat nog niet af is te verkopen. In dit artikel geven we enkele nuttige tips en tricks.

Voorwoord

Er kunnen verschillende situaties van toepassing zijn. Zo kan de verbouwing deels af zijn of een nieuwbouwhuis wat nog niet helemaal af is. Ik heb ooit een nieuwbouwhuis verkocht waarvan de eigenaar vanwege privéomstandigheden al wist daar nooit te gaan wonen. Ik kreeg de opdracht de woning te verkopen terwijl de bouwvakkers nog binnenliepen. In deze situatie heeft de koper een huis gekocht wat nog niet helemaal af was maar wel werd afgebouwd.

In dit artikel gaan we uit van een groot renovatieproject waarbij de woning grotendeels is gestript en de eigenaar al is begonnen met de bouw en verbouw.

Zorg voor een duidelijk plan

Als je van plan bent om een huis te verkopen dat nog niet af is, is het belangrijk om een duidelijk plan te hebben. Potentiële kopers willen weten wat de huidige staat van het huis is en wat er nog moet gebeuren. Maak daarom een lijst van alle verbouwingen die nog moeten worden gedaan en geef aan welke vergunningen er nodig zijn. Zorg ervoor dat je deze lijst bij de hand hebt tijdens bezichtigingen en dat je deze informatie ook opneemt in de online presentatie.

Maak het huis bewoonbaar

Hoewel het huis nog niet helemaal af is, wil je het wel zo bewoonbaar mogelijk maken voor potentiële kopers. Zorg ervoor dat alle ruimtes goed schoongemaakt zijn en dat er geen rommel of bouwafval rondslingert. Creëer een sfeervolle omgeving door bijvoorbeeld enkele planten of bloemen neer te zetten. Ook kun je denken aan het plaatsen van tijdelijke meubels, zoals een bank of een tafel, om de ruimtes beter tot hun recht te laten komen. Hiermee komt de presentatie ook wat meer tot z'n recht. 

Maak gebruik van renders en tekeningen

Als het huis nog niet af is, kan het lastig zijn voor potentiële kopers om zich voor te stellen hoe het er uiteindelijk uit zal zien. Maak daarom gebruik van 3D-tekeningen om een duidelijk beeld te geven van hoe het huis eruit zal zien als het eenmaal af is. Dit kan bijvoorbeeld helpen om de potentie van het huis te laten zien en kan potentiële kopers mede overtuigen om het huis te kopen.

Geef kopers de mogelijkheid om zelf af te bouwen

Als het huis nog niet af is, kun je er ook voor kiezen om kopers de mogelijkheid te geven om het zelf af te bouwen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die graag zelf willen klussen en hun eigen stempel willen drukken op het huis. Maak duidelijk dat dit een optie is en wat de mogelijkheden zijn.

Realistische vraagprijs

Een huis dat nog niet af is, zal over het algemeen minder waard zijn dan een vergelijkbaar huis dat wel af is. Stel daarom een realistische vraagprijs vast. Hier kan een makelaar of taxateur bij helpen. Zorg voor een duidelijke scheiding van huidige waarde/vraagprijs en de kosten voor het afbouwen van de woning.

Laat een aannemer of architect meekijken

Als het huis nog niet af is, kan het helpen om een aannemer of architect te laten meekijken. Zij kunnen advies geven over de resterende werkzaamheden en een inschatting maken van de kosten die hiermee gemoeid zijn. Dit kan nuttig zijn bij het bepalen van de verkoopprijs. Een aannemer kan ook helpen bij het opstellen van een lijst met afgeronde werkzaamheden en werkzaamheden die nog uitgevoerd moeten worden. Deze lijst kan potentiële kopers helpen om een beter beeld te krijgen van de staat van het huis en wat er nog moet gebeuren.

Als de werkzaamheden die nog moeten worden uitgevoerd aanzienlijk zijn, kan het ook de moeite waard zijn om een architect in te schakelen. Een architect kan helpen bij het maken van plannen en ontwerpen voor de resterende werkzaamheden en kan ook advies geven over de kosten en de tijdlijn van de werkzaamheden.

Het kan ook verstandig zijn om te overleggen met de gemeente over eventuele vergunningen die nodig zijn voor de resterende werkzaamheden. Dit kan invloed hebben op de verkoop en het is belangrijk om potentiële kopers hierover te informeren.

Verkoop het huis als een renovatieproject

Als het huis nog niet af is, kan het een goed idee zijn om het te verkopen als een renovatieproject. Dit kan aantrekkelijk zijn voor kopers die op zoek zijn naar een huis dat ze naar hun eigen smaak kunnen renoveren en afwerken.

Het is belangrijk om de voordelen van het huis te benadrukken, zoals de locatie, de grootte en het potentieel. Het is ook belangrijk om eerlijk te zijn over de staat van het huis en de werkzaamheden die nog moeten worden uitgevoerd.

Door het huis als een renovatieproject te verkopen, kunnen kopers het huis kopen tegen een lagere prijs en kunnen ze het afwerken naar hun eigen wensen en behoeften. Dit kan aantrekkelijk zijn voor kopers die op zoek zijn naar een gepersonaliseerd huis, maar niet het geduld of de vaardigheden hebben om het helemaal zelf te bouwen.

Een laatste tip

Voor kopers is het fijn om alvast een goed beeld te krijgen van wat er mogelijk is. In dit artikel zijn 3D foto's al genoemd. Breng in beeld hoe de huidige situatie is en voeg voor elke ruimte een 3D foto toe. Een soort voor- en na presentatie. Hiermee maak je de presentatie visueel inzichtelijk hetgeen potentiële kopers over de streep kan trekken een afspraak voor bezichtiging te maken. Hiermee maak je het plaatje compleet.

Tot slot

Het verkopen van een huis dat nog niet af is, kan uitdagend zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Door de bovenstaande tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat potentiële kopers een goed beeld krijgen van het huis en de potentie ervan. Het is belangrijk om eerlijk en transparant te zijn over de staat van het huis en de resterende werkzaamheden, zodat kopers weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Door het huis als een renovatieproject te verkopen, kun je ook een bredere groep kopers aantrekken en het huis verkopen tegen een lagere prijs. Met de juiste voorbereiding en marketing kun je jouw onvoltooide huis succesvol verkopen.

> Bekijk meer informatie over een huis verkopen


Reacties
Categorieën