Waar op letten bij zelf huis verkopen? - Geregeld24
Huis zelf verkopen
Zo Geregeld
Huis zelf verkopen
02/27/2023
4 min
0

Waar op letten bij zelf mijn huis verkopen?

02/27/2023
4 min
0

Als je ervoor kiest om je huis zelf te verkopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. In dit artikel bespreken we een aantal zaken waar je op moet letten en waar je rekening mee moet houden bij het zelf verkopen van je huis. 

Bepaal de juiste waarde van je huis

Voordat je begint met het verkopen van je huis, is het belangrijk om te weten wat de waarde ervan is. De waarde van een huis wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de locatie, de grootte van het huis, de staat van onderhoud en de marktvraag. Er zijn verschillende manieren om de waarde van je huis te bepalen, zoals het laten taxeren door een makelaar of het gebruiken van online tools.

> Bekijk ook: Hoe bepaal ik de vraagprijs bij verkoop

Maak goede foto's

Goede foto's en een video zijn essentieel voor een succesvolle verkoop van je huis. Potentiële kopers willen graag een goed beeld krijgen van de woning voordat ze een bezichtiging inplannen. Zorg daarom voor heldere, scherpe foto's die de sterke punten van de woning benadrukken. 

> Bekijk ook: Praktische tips foto's maken verkoop huis

Maak mooie video van je huis

Maak ook een video van de woning, waarin je alle ruimtes laat zien en eventuele bijzondere kenmerken toelicht. Een video geeft potentiële kopers een nog beter beeld van de woning en kan bijdragen aan een snellere verkoop. Video's zijn de laatste jaren enorm populair geworden en daar kun je op een leuke manier enorm veel mensen mee bereiken.

> Bekijk ook: Waar op letten bij video maken

Schrijf een goede verkooptekst

Naast goede foto's en een video is een goede verkooptekst ook belangrijk bij het verkopen van je huis. In de verkooptekst beschrijf je de sterke punten van de woning en geef je potentiële kopers een idee van wat ze kunnen verwachten. Het is belangrijk om de verkooptekst aantrekkelijk te maken en eventuele bijzonderheden te benadrukken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een grote tuin, een open haard of een recent gerenoveerde keuken. Houd er rekening mee dat mensen geen zin meer hebben om ellenlange teksten te lezen. Houd het kort maar krachtig en begin met een pakkende titel.

Plaats je woning op de juiste verkoopsites

Als je je huis zelf wilt verkopen, is het belangrijk om je woning op de juiste verkoopsites te plaatsen. Hierbij kun je denken aan websites zoals Funda, Jaap, Pararius en Huislijn. Door je woning op deze websites te plaatsen, bereik je een groot publiek van potentiële kopers. Zorg ervoor dat je de woning op deze sites goed presenteert, met duidelijke foto's en een aantrekkelijke verkooptekst. Denk eraan dat je voor het plaatsen van je huis op Funda een makelaar of makelaarsconcept nodig hebt. 

> Bekijk meer over: Hoe krijg ik zelf mijn huis op Funda?

Maak gebruik van social media

Naast verkoopsites kun je ook gebruik maken van social media om je huis onder de aandacht te brengen. Plaats bijvoorbeeld een bericht op Facebook, Instagram of LinkedIn met een link naar de verkooppagina van je huis. Vraag vrienden en familie om het bericht te delen, zodat het een groter publiek bereikt. Dat geldt ook voor de video of korte video's die je hebt gemaakt.

Zorg voor een goede presentatie tijdens bezichtigingen

Als potentiële kopers je woning komen bezichtigen, is het belangrijk dat je een goede presentatie neerzet. Dit kan een grote invloed hebben op hun beslissing om de woning wel of niet te kopen. Hieronder volgen een aantal tips om je woning zo goed mogelijk te presenteren tijdens bezichtigingen:

  • Maak het huis schoon en opgeruimd: Zorg ervoor dat het huis opgeruimd is en schoon is. Verwijder persoonlijke spullen zoals foto's, en zorg dat het huis fris ruikt. Een schone en opgeruimde woning zorgt voor een goede eerste indruk en maakt het makkelijker voor potentiële kopers om zich voor te stellen hoe ze zelf in de woning zouden wonen.
  • Laat de ruimtes goed tot hun recht komen: Probeer de ruimtes in je woning zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Zet bijvoorbeeld meubels in groepjes bij elkaar en creëer rustige hoekjes. Ook kun je bepaalde elementen in de woning uitlichten, zoals mooie details of een bijzondere indeling.
  • Zorg voor voldoende licht: Licht is erg belangrijk bij het presenteren van een woning. Zorg voor voldoende natuurlijk licht en zet eventueel extra lampen aan om de woning goed te verlichten. Het is belangrijk dat potentiële kopers alle hoeken en details van de woning goed kunnen zien.
  • Maak gebruik van bloemen en planten: Bloemen en planten zorgen voor een gezellige sfeer en kunnen bijdragen aan de uitstraling van je woning. Plaats bijvoorbeeld een mooie bos bloemen op tafel of zet een aantal planten in de kamer.
  • Maak de buitenkant van de woning aantrekkelijk: De buitenkant van de woning is het eerste wat potentiële kopers zien. Zorg daarom voor een goed onderhouden tuin en een nette gevel. Maak eventueel gebruik van plantenbakken en zorg voor een opgeruimde uitstraling.
  • Wees vriendelijk en gastvrij: Potentiële kopers kopen liever van vriendelijke en gastvrije mensen dan van een "hork". Voor de kopers is het net zo spannend als voor verkopers. Door vriendelijk en gastvrij te zijn verlaag je de drempel om tot een deal te komen. Verwar hierbij vriendelijkheid niet met zakelijk. Ook zaken kunnen op een vriendelijke manier worden gedaan.

> Bekijk ook het verhaal van Marije die zelf haar huis verkocht

Onderhandelen over de prijs

Als verkoper ben je verantwoordelijk voor het onderhandelen over de prijs met potentiële kopers. Het is belangrijk dat je hierbij rekening houdt met de marktwaarde van je woning en de vraagprijs die je hebt gesteld. Bepaal voor jezelf tot welke prijs je bereid bent om te zakken. Wanneer je gebruik maakt van deeldiensten van een makelaar of makelaarsconcept kun je de onderhandelingen ook door de makelaar laten verzorgen.

Zorg er daarnaast voor dat je alle informatie over de woning paraat hebt, zoals de bouwtechnische keuring en eventuele gebreken die nog moeten worden gerepareerd. Ook kun je de voordelen van de woning benadrukken tijdens de onderhandelingen, zoals de locatie, de grootte van de tuin of de energiezuinigheid van de woning.

Als je er niet zeker van bent dat je goed kunt onderhandelen over de prijs, dan kan het verstandig zijn om een expert in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld een verkoopmakelaar zijn, maar ook een onafhankelijke adviseur die gespecialiseerd is in het onderhandelen over de verkoop van woningen.

Tot slot

Zelf je huis verkopen is kan een leuk proces zijn maar er zijn ook valkuilen wanneer je er te makkelijk over denkt. Combineer de leuke zaken zoals bezichtigen en bijvoorbeeld de tekst schrijven met de deeldiensten van een makelaar. Zo bespaar je enorm veel geld en wordt je huis toch op een veilige manier verkocht.

> Bekijk ook: Wat is het verschil tussen een internetmakelaars en een lokale makelaarReacties
Categorieën