Hoe vind ik snel een koper voor mijn huis? - Geregeld24
TIPS huis verkopen
Meindert
TIPS huis verkopen
04/23/2023
6 min
0

Hoe vind ik snel een koper voor mijn huis?

04/23/2023
6 min
0

Als je een huis wilt verkopen, wil je natuurlijk dat dit zo snel en soepel mogelijk verloopt. Als makelaar ben ik hier om je te helpen het proces te begrijpen en je door de stappen heen te loodsen die nodig zijn om snel een koper voor je huis te vinden. In dit artikel bespreken we de beste strategieën om je huis snel en succesvol te verkopen, van het voorbereiden van je woning tot het kiezen van de juiste makelaar en het onderhandelen over de verkoopprijs.

Bereid je huis voor op de verkoop

Dit wordt nog weleens onderschat maar het is essentieel om je huis zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële kopers. Een huis kopen blijft gevoel en dat begint al online. Besteed aandacht aan de volgende zaken:

  • Opruimen en ontspullen: Zorg dat je huis opgeruimd en netjes is. Verwijder persoonlijke spullen en maak ruimte vrij, zodat kopers zich kunnen voorstellen hoe zij hun eigen spullen in de ruimte zouden plaatsen.
  • Reparaties en onderhoud: Voer noodzakelijke reparaties uit en zorg voor goed onderhoud, zoals het schilderen van muren en het bijwerken van de tuin.
  • Professionele fotograaf: Huur een professionele fotograaf in om je huis zo goed mogelijk in beeld te brengen. Aantrekkelijke foto's zijn cruciaal voor een goede online presentatie. In de meeste gevallen regelt de verkoopmakelaar dit voor je.

Een goed onderhouden en gepresenteerd huis is voor potentiële kopers aantrekkelijk. Hierbij kan het om kleine details gaan waarbij mensen zomaar wegklikken. Besteed hier tijd en aandacht aan zodat je een presentatie neerzet waar je trots op kan zijn.

Bepaal een realistische vraagprijs

Een goed geprijsd huis is aantrekkelijker voor kopers. Zelf houd ik ervan om een strategische vraagprijs te hanteren zodat er voldoende kijkers komen. Om tot een realistische vraagprijs te komen, kun je het volgende doen:

Vergelijkbare woningen

 Onderzoek verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in je buurt. Vergelijk geen appels met peren, iedereen vindt zijn eigen huis mooier en meer waard dan die van de buren. Maak een overzicht op basis van transacties. Wanneer je een makelaar inschakelt zal deze dit voor je doen maar dat neemt niet weg dat je zelf ook onderzoek kan doen. Zelf heb ik ooit mijn huis door een makelaar laten verkopen die wat betreft de waardebepaling zo'n 35000 lager zat dan ik. Uiteindelijk heeft de verkoopmakelaar mijn wens ingewilligd en is akkoord gegaan met een vraagprijs van 35000 hoger dan hij had geadviseerd.

Het resultaat: Mijn woning was binnen 2 weken voor de vraagprijs verkocht. En dat alleen omdat ik zelf ook goed onderzoek had gedaan. Wees realistisch maar ook geen dief van je eigen portemonnee. Achteraf heeft de makelaar zijn excuses aangeboden voor zijn lagere waardebepaling. Zo zie je maar, ook een makelaar kan zich vergissen. De waarde van een huis bepalen is ook geen wetenschap en er komt meer bij kijken dan even snel een paar transacties bekijken.

Flexibiliteit en de deal sluiten

Afhankelijk van een verkopersmarkt of een kopersmarkt kan het slim zijn om enige onderhandelingsruimte aan te houden. Wanneer de juiste koper langskomt wil je een deal sluiten. Zorg er dan voor dat je die deal ook kán sluiten. Wanneer je direct het achterste van je tong laat zien kan dit de deal in de weg staan. Ook kopers willen graag het gevoel hebben om een goede deal te sluiten. Zoals gezegd is dit afhankelijk van de situatie op de woningmarkt.

Kies de juiste makelaar

Een goede makelaar is cruciaal voor een succesvolle verkoop. Let op de volgende punten bij het kiezen van een makelaar:

  • Ervaring en reputatie: Kies een makelaar met ervaring in jouw type woning en een goede reputatie in de markt.
  • Communicatie: Zorg voor een makelaar die goed communiceert en je op de hoogte houdt van het verkoopproces.
  • Courtage: Vergelijk courtages en kies een makelaar die bij jouw budget past.

> Bekijk ook: Waarom meerdere makelaars vergelijken?

Zorg voor de beste online presentatie

De meeste kopers beginnen hun huizenjacht online. Het is belangrijk om je woning op een aantrekkelijke manier te presenteren op internet:

  • Gebruik professionele foto's en video's: Kwalitatief hoogwaardige beelden zijn essentieel om op te vallen tussen het aanbod. Kijk voordat je een makelaar kiest ook naar zijn of haar presentaties.
  • Schrijf een aantrekkelijke en informatieve beschrijving: Zorg voor een pakkende en duidelijke beschrijving van je woning, waarin je de unieke kenmerken en voordelen benadrukt. Mensen hebben geen zin om ellenlange teksten te lezen. Kom direct to the point!
  • Populaire huizensites en social media: Adverteer op bekende websites en platformen, zoals Funda, om je woning onder de aandacht van zoveel mogelijk potentiële kopers te brengen. Daarnaast is social media een uitstekend medium om een bredere doelgroep te bereiken. Vraag de makelaar naar de mogelijkheden.

Plan open huizen en bezichtigingen

Zelf ben ik een voorstander van open huizen, en dan heb ik het niet over de landelijke open huizendagen. Je huis op de beste manier presenteren en naar aanleiding van het aantal aanmeldingen een open huis organiseren. Open huizen en bezichtigingen geven kopers de kans om je huis van dichtbij te bekijken. Houd rekening met het volgende:

  • Plan open huizen: Organiseer open huizen op tijdstippen die voor de meeste mensen geschikt zijn, zelf vind ik vrijdagmiddag de beste manier om een open huis te organiseren. Bijvoorbeeld tussen 16:00 en 17:00 uur. Veel mensen kunnen op vrijdag wel even een uurtje eerder vrij nemen van hun werk. Ook in het weekend of op een avond (in de zomer) is een goede optie.
  • Bereid je voor op bezichtigingen: Zorg dat je huis tijdens bezichtigingen schoon, opgeruimd en goed verlicht is. Wanneer je huis over gedateerde elementen beschikt kun je daar misschien niets aan veranderen, wel kun je ervoor zorgen dat het schoon is en lekker fris ruikt. Zet persoonlijke spullen zoveel mogelijk uit het zicht.
  • Wees beschikbaar voor vragen: Wanneer jouw makelaar de bezichtigingen doet zal hij of zij de vragen beantwoorde. In de praktijk komt het soms voor dat er specifieke vragen worden gesteld waar je makelaar niet direct een antwoord op kan geven. Zelf vind ik het fijn dat de verkoper tijdens het open huis bereikbaar is om direct antwoord te kunnen geven. Dat kan zowel telefonisch als via Whatsapp. Wanneer je de woning zelf verkoopt geef dan eerlijk antwoord op de vragen van de kijkers.

Onderhandel over de verkoopprijs

De spanning begint meestal te stijgen wanneer je het eerste bod ontvangt. Er zijn hierin verschillende situaties mogelijk zoals een biedprocedure waarbij elke geïnteresseerden een bod kan doen waarna de verkoper een keuze maakt. In dit geval gaan we er vanuit dat je een bod ontvang en in onderhandeling gaat.

Als je een bod ontvangt, is het tijd om te onderhandelen. Houd hierbij rekening met het volgende:

  • Wees goed voorbereid: Ken je minimale verkoopprijs en wees bereid om concessies te doen indien nodig. Denk eraan dat het niet alleen om de koopsom gaat ook al is dit vaak wel de belangrijkste factor. Ook andere zaken zoals overname van spullen, datum oplevering en voorbehouden zoals financiering of een bouwkundige keuring die de koper wil uit laten voeren zijn zaken om vooraf over na te denken.
  • Realistische verwachtingen: Houd er rekening mee dat kopers vaak lager bieden dan de vraagprijs. Sta open voor onderhandelingen en houd het einddoel in gedachten: je huis verkopen. Ook hiervoor zijn verschillende scenario's denkbaar.
  • Wees geduldig: Onderhandelingen kunnen enige tijd duren. Raak niet gefrustreerd en blijf professioneel. Soms willen de bieders nog even met een hypotheekadviseur overleggen of een externe adviseur zoals een taxateur of aankoopmakelaar raadplegen voor advies. Probeer het gesprek op gang te houden en ga hier op een slimme manier mee om.

Afronden van de verkoop

Als je eenmaal een deal met de koper hebt bereikt, is het tijd om de verkoop af te ronden. Zorg voor een vlotte afronding door het volgende te doen:

  • Contract opstellen: Laat je makelaar of een notaris een koopcontract opstellen dat alle afspraken en voorwaarden bevat.
  • Inspecties en taxaties: Wees bereid om mee te werken aan eventuele vereiste inspecties en taxaties die de koper wil uitvoeren.
  • Overdracht: Plan de eindinspectie met betrokken partijen en de  overdracht van de woning bij de notaris, en zorg ervoor dat alle benodigde documenten en betalingen op tijd zijn geregeld.

Conclusie

Een huis snel verkopen is mogelijk als je de juiste strategieën toepast. Bereid je woning goed voor, bepaal een realistische vraagprijs, kies een ervaren makelaar en zorg voor een sterke online presentatie. Wees bereid om open huizen te organiseren, te onderhandelen en samen te werken met kopers om de verkoop succesvol af te ronden. Overleg met je makelaar welke werkwijze er wordt gehanteerd en wees flexibel wanneer er moet worden bijgestuurd. Wees duidelijk naar elkaar zodat ook je makelaar precies weet wat zijn of haar opdracht is. Met deze tips ben je in ieder geval goed op weg om snel een koper voor je huis te vinden.

MakelaarZoeker - Vind de makelaar die bij jou past!

Reacties
Categorieën