Makelaar kiezen bij scheiding - Geregeld24
TIPS huis verkopen
Zo Geregeld
TIPS huis verkopen
04/24/2023
3 min
0

Hoe een Makelaar Kiezen bij een Scheiding?

04/24/2023
3 min
0

Scheiden is een emotioneel en ingrijpend proces, waarbij ook de verdeling van gezamenlijk bezit, zoals een huis, aan de orde komt. Een goede makelaar kan je bijstaan tijdens deze moeilijke tijd en zorgen voor een eerlijke verdeling van de woning. In dit artikel bespreken we hoe je de juiste makelaar kiest om je te begeleiden bij de verkoop van je huis tijdens een scheiding.

Ervaring met scheidingssituaties

Kies een makelaar met ervaring in het begeleiden van cliënten tijdens een scheiding. Let op de volgende aspecten: 

 • Scheidingsspecialisatie: Vraag of de makelaar ervaring heeft met het begeleiden van cliënten in scheidingssituaties en wat zijn of haar aanpak is.
 • Mediationvaardigheden: Een goede makelaar heeft mediationvaardigheden om als neutrale partij te fungeren en te zorgen voor een eerlijke verdeling van de woning.
 • Juridische kennis: Hoewel een makelaar geen juridisch expert is, is basiskennis van familierecht nuttig om je beter te kunnen adviseren.

Emotionele intelligentie en empathie

Een makelaar die betrokken is bij de verkoop van een huis tijdens een scheiding moet over emotionele intelligentie en empathie beschikken. Let op de volgende kenmerken:

 • Begrip: Een goede makelaar begrijpt dat een scheiding een emotioneel proces is en toont empathie en geduld.
 • Emotionele afstand: De makelaar moet begripvol zijn maar in staat zijn om emotioneel afstand te houden. Daarnaast moet hij of zij goed kunnen omgaan met de stress en emoties die bij een scheiding komen kijken.
 • Probleemoplossend vermogen: Kies een makelaar die proactief is in het vinden van oplossingen voor eventuele conflicten en obstakels die tijdens het proces kunnen ontstaan.

Communicatie en beschikbaarheid

Tijdens een scheiding is heldere communicatie en beschikbaarheid van groot belang. Let op de volgende punten:

 • Duidelijke communicatie: De makelaar moet in staat zijn om effectief en duidelijk te communiceren met beide partijen, zonder partij te kiezen.
 • Bereikbaarheid: Kies een makelaar die goed bereikbaar is voor vragen en updates en snel reageert op telefoontjes, e-mails en berichten.
 • Flexibiliteit: Een makelaar moet flexibel zijn in het plannen van afspraken, zodat beide partijen betrokken kunnen zijn bij het proces.

Professionele en neutrale houding

Een goede makelaar handelt professioneel en neutraal tijdens het begeleiden van een scheiding. Let op de volgende kenmerken:

 • Onpartijdig: De makelaar moet onpartijdig zijn en beide partijen gelijk behandelen, zonder voorkeur voor een van de partijen.
 • Professionaliteit: Kies een makelaar die zich professioneel en respectvol opstelt in de omgang met beide partijen, ongeacht de emotionele lading van de situatie.
 • Ethisch handelen: Een goede makelaar handelt ethisch en heeft respect voor de privacy en vertrouwelijkheid van beide partijen tijdens het verkoopproces.

Reputatie en referenties

Bij het kiezen van een makelaar tijdens een scheiding is het belangrijk om op de reputatie en referenties te letten:

 • Aanbevelingen: Vraag vrienden, familie en collega's om aanbevelingen, vooral als zij ervaring hebben met scheidingssituaties.
 • Online recensies: Bekijk online recensies van eerdere klanten om een beeld te krijgen van de tevredenheid van andere mensen in soortgelijke situaties.
 • Succesverhalen: Ga op zoek naar succesverhalen van de makelaar in het begeleiden van cliënten tijdens een scheiding en de verkoop van hun woning.

Courtage en dienstverlening

Let op de courtage en dienstverlening van de makelaar tijdens een scheiding:

 • Transparante courtage: Kies een makelaar met een transparante en marktconforme courtage zonder verborgen kosten.
 • Uitgebreide dienstverlening: Ga na welke diensten de makelaar aanbiedt om je te ondersteunen tijdens het verkoopproces, zoals professionele fotografie, promotie, bezichtigingen en onderhandelingen.
 • Maatwerk: Een goede makelaar biedt maatwerk en past de dienstverlening aan op jouw specifieke situatie en wensen.

Mijn ervaring

Ik heb veel mensen geholpen hun huis verkopen tijdens een scheiding. Met een beetje goede wil van alle partijen kom je heel ver maar dat is niet vanzelfsprekend. Probeer in dergelijke gevallen je emoties even te parkeren en denk zakelijk ook al is dat soms moeilijk. Denk aan het uiteindelijke belang waarbij beiden weer in een ander huis wonen en de gezamenlijke woning is verkocht. Schakel een goede mediator in om je (verschillende) wensen te bespreken. Vooral wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Het gaat er niet om wat er is gebeurd, maar hoe je weer verder kunt. 

Conclusie

Het kiezen van een makelaar tijdens een scheiding kan een uitdaging zijn, maar door op de juiste kenmerken te letten, kun je een makelaar vinden die je helpt om het proces soepel en succesvol te laten verlopen. Zoek naar een makelaar met ervaring in scheidingssituaties, emotionele intelligentie, empathie, goede communicatievaardigheden, een professionele en neutrale houding, een goede reputatie en uitgebreide dienstverlening. Door de tijd te nemen om meerdere makelaars te vergelijken en in gesprek te gaan, kun je de beste match vinden om je te begeleiden tijdens deze moeilijke periode.

MakelaarZoeker - Vind de makelaar die bij jou past!

Reacties
Categorieën