Hoe herken ik een goede makelaar? - Geregeld
TIPS huis verkopen
Zo Geregeld
TIPS huis verkopen
04/24/2023
3 min
0

Hoe herken ik een goede makelaar?

04/24/2023
3 min
0

Bij het kopen of verkopen van een huis speelt een makelaar een cruciale rol. Een goede makelaar kan je helpen het proces soepel en succesvol te laten verlopen. Maar hoe herken je een goede makelaar? In dit artikel bespreken we de belangrijkste algemene kenmerken waar je op moet letten om de juiste makelaar voor jou te vinden. Denk er wel aan dat de definitie van "goed" voor iedereen anders kan zijn. 

Ervaring en specialisatie

Een goede makelaar heeft ervaring en kennis van de lokale markt. Let op de volgende punten:

 • Ervaring: Kies een makelaar met voldoende ervaring in de branche. Een ervaren makelaar heeft een groot netwerk opgebouwd en kent de ins en outs van het makelaarsvak.
 • Specialisatie: Kijk naar de specialisatie van de makelaar. Heeft de makelaar ervaring met jouw type woning en in jouw prijsklasse?
 • Lokale marktkennis: Een makelaar met kennis van de lokale markt is bekend met de buurt en kan je beter adviseren over vraag- en verkoopprijzen.

Reputatie en referenties

Een goede reputatie is belangrijk voor een makelaar. Zo herken je een makelaar met een goede reputatie:

 • Positieve referenties: Vraag vrienden, familie en collega's om aanbevelingen en bekijk online recensies van eerdere klanten. Kijk ook naar de negatieve ervaringen en hoe de makelaar hierop heeft gereageerd.
 • Succesverhalen: Ga op zoek naar succesverhalen van de makelaar. Heeft de makelaar meerdere woningen in jouw buurt succesvol verkocht?
 • Professionele organisaties: Wanneer dit voor jou belangrijk is controleer dan of de makelaar is aangesloten bij een erkende brancheorganisatie, zoals de NVM, VBO of VastgoedPRO. Zelf wil ik hier wel even een kanttekening bij zetten: Ook onafhankelijke makelaars die nergens bij aangesloten kunnen hele goede diensten leveren. Kies wat bij jou past!
 • Geschillencommissie makelaardij: Ga met een makelaar in zee die aangesloten is bij een geschillencommissie zodat je bij een onoplosbaar geschil je klacht voor kan leggen.

Communicatie en beschikbaarheid

Een goede makelaar is toegankelijk en communiceert duidelijk. Let op de volgende kenmerken:

 • Goede communicatie: De makelaar moet helder en duidelijk communiceren, zowel mondeling als schriftelijk. Dit is essentieel om jou als klant goed te kunnen informeren en begeleiden.
 • Bereikbaarheid: Een goede makelaar is goed bereikbaar en reageert snel op telefoontjes, e-mails, en Whatsapp berichten.
 • Flexibiliteit: De makelaar moet flexibel zijn en bereid om afspraken in te plannen buiten kantooruren, bijvoorbeeld in de avonduren of in het weekend.

Courtage en dienstverlening

Een goede makelaar biedt een uitgebreid pakket aan diensten tegen een eerlijke prijs. Let op het volgende:

 • CourtageVergelijk courtages van verschillende makelaars en let op eventuele bijkomende kosten. Kies een makelaar met een transparante en marktconforme courtage.
 • Dienstenpakket: Ga na welke diensten de makelaar aanbiedt. Een goede makelaar biedt een breed scala aan diensten, zoals het opstellen van een verkoopplan, professionele fotografie, promotie, bezichtigingen en onderhandelingen.
 • Maatwerk: Een goede makelaar biedt maatwerk en past de dienstverlening aan op jouw specifieke wensen en behoeften.

Persoonlijke klik

Een persoonlijke klik met je makelaar is belangrijk, aangezien je gedurende het proces nauw met elkaar samenwerkt. Zelf zie ik dit als het belangrijkste item voor een goede en leuke samenwerking. Let op de volgende aspecten. 

 • Vertrouwen: Je moet vertrouwen hebben in de makelaar en je op je gemak voelen om vragen te stellen en je zorgen te uiten. Is er geen vertrouwen? Zoek dan een andere makelaar. 
 • Empathie: Een goede makelaar kan zich inleven in jouw situatie en begrijpt jouw wensen en behoeften. Vooral bij scheidingszaken of erfgenamenkwesties is enige vorm van inleving in de klant een eerste vereiste. 
 • Professionaliteit: De makelaar dient professioneel en respectvol te handelen in de omgang met jou en potentiële kopers. Dit klinkt logisch maar is niet altijd het geval. Bedenk dat de makelaar ondanks zijn kennis en ervaring niet alle wijsheid in pacht heeft en je het samen moet doen. 

Proactieve houding 

Een proactieve makelaar is essentieel voor een succesvol verkoop- of aankoopproces. Let op de volgende kenmerken:

 • Initiatief: Een goede makelaar neemt initiatief en komt met ideeën om jouw woning beter te presenteren of om potentiële kopers te vinden. In veel gevallen wordt een woning op Funda geplaatst waarna er wordt afgewacht.
 • Probleemoplossend vermogen: Een proactieve makelaar is oplossingsgericht en zoekt actief naar manieren om eventuele obstakels in het verkoop- of aankoopproces te overwinnen.
 • Onderhandelingsvaardigheden: De makelaar moet over uitstekende onderhandelingsvaardigheden beschikken om jouw belangen optimaal te behartigen. De meeste makelaars zijn hier goed in maar laat je niet te snel met een te lage koopsom afschepen. Het gaat erom dat jij als klant tevreden bent.

Mijn ervaring

Veel potentiële kopers worden later klant. Dat zegt veel over de manier waarop de makelaar met bezichtigers omgaat. Elke kijker/koper moet serieus en met respect  behandeld worden. Wanneer de makelaar dit doet komen nieuwe klanten vanzelf uit zijn of haar eigen netwerk. Dus mijn motto is: Elke bezichtiger of koper is een potentiële nieuwe klant in de toekomst.

Conclusie 

Een goede makelaar herken je aan zijn ervaring, specialisatie, reputatie, communicatievaardigheden, dienstverlening en proactieve houding. Door op deze kenmerken te letten, vergroot je de kans om een makelaar te vinden die jouw belangen optimaal behartigt en je helpt bij een succesvolle verkoop of aankoop van een woning. Neem de tijd om meerdere makelaars te vergelijken en ga in gesprek om de beste match voor jou te vinden.

Nieuwetijdsmakelaar, Waar Onafhankelijkheid en Kennis Samenkomen

Reacties
Categorieën