Vallen de makelaarskosten onder de kosten koper? - Geregeld24
Makelaardij
Zo Geregeld
Makelaardij
03/15/2023
2 min
0

Vallen de makelaarskosten onder de kosten koper?

03/15/2023
2 min
0

Vallen de makelaarskosten onder de kosten koper is een vraag die we regelmatig tegenkomen. Maar het is toch kosten koper? Dan betaalt de koper toch ook de makelaar? Hier kan ik kort over zijn. De makelaarskosten vallen niet onder de kosten koper en de opdrachtgever betaalt de makelaar. Hieronder de verschillen uitgelegd.

Kosten voor de verkoopmakelaar

De verkoopmakelaar, in de volksmond ook vaak makelaar genoemd, krijgt de opdracht de woning te verkopen. Een zogenaamde verkoopopdracht. De verkoper betaalt de makelaar voor deze opdracht een percentage of vast bedrag aan courtage. De zogenaamde makelaarscourtage. De opdrachtgever is dus de verkoper, die betaalt dan ook de verkoopmakelaar.

Kosten voor de aankoopmakelaar

Ook hiervoor geldt dat de opdrachtgever de aankoopmakelaar betaalt. In dit geval is het de koper die aan de aankoopmakelaar de opdracht tot dienstverlening verstrekt. De aankoopmakelaar krijgt hierbij de opdracht om de klant te helpen een woning aan te kopen. De zogenaamde aankoopopdracht. Soms is er sprake van een zoekopdracht waarbij de aankoopmakelaar ook speciaal voor de klant op zoek gaat naar een geschikte woning. Hiermee wordt de aankoopopdracht gecombineerd met de zoekopdracht.

Overige kosten

Het is belangrijk om te begrijpen dat de kosten koper verschillen van de totale kosten die gemoeid zijn met de aankoop of verkoop van een woning. Naast de kosten koper en de courtage van de makelaar zijn er nog andere kostenposten waar u rekening mee moet houden, zoals eventuele bouwkundige keuringen, verhuiskosten, kosten voor het overschrijven van de nutsvoorzieningen en de kosten voor het eventueel verbouwen van de nieuwe woning.

Kosten koper

De kosten koper omvatten alle kosten die voor rekening van de koper zijn en een directe link hebben met de verwerving van het object. Dit is echter wel aan regels gebonden. Dit omvat, tenzij er gebruik kan worden gemaakt van de overdrachtsbelasting (2 procent van de aankoopsom), de notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de akte van levering, het inschrijven bij het kadaster en de kosten voor het afsluiten van de hypotheek, zoals advieskosten, NHG-kosten en taxatiekosten. Bij aankoop door een investeerder wordt tegenwoordig 8% gerekend. Controleer voordat je een bod doet welke situatie voor jou van toepassing is en raadpleeg de notaris of hypotheekadviseur voor duidelijkheid.

> Meer informatie over de hypotheekadviseur en hypotheken


Hoe hoog zijn de kosten koper

De exacte hoogte van de kosten koper is afhankelijk van de verkoopwaarde van de woning en de tarieven die door de hypotheekverstrekker en notaris in rekening worden gebracht voor hun diensten. Het is belangrijk om deze kosten goed te begrijpen en mee te nemen in je budgettering bij het kopen of verkopen van een woning.

Ook is het belangrijk te vermelden dat de kosten voor de aankoopmakelaar vooralsnog niet fiscaal aftrekbaar is terwijl dat in mijn ogen wel zou moeten zodat meer kopers op een veilige en verantwoorde manier een huis kopen.

> Bekijk meer informatie over een huis kopen inclusief handig stappenplan

Hoe je wél een huis koopt! - Nieuwetijdsmakelaar

Reacties
Categorieën