Huis verkopen

Huis kopen

"Kan ik zelf een huis kopen, of moet ik een aankoopmakelaar inschakelen?"

Waar starten met huis kopen?

Waar begin ik bij een huis kopen?

Er zijn verschillende stappen die genomen moeten worden bij het kopen van een huis waarbij elke stap z’n eigen specifieke kenmerken kent. Op deze pagina vind je alle benodigde informatie over een huis kopen.

Zelf huis kopen

Indien je over voldoende kennis over de huizenmarkt en woningen beschikt, en goed kan onderhandelen is een huis kopen prima te doen. Voor juridische zaken kun je ook bij de notaris terecht.

Aankoopmakelaar inschakelen

Indien je meer zekerheid wilt en niet over de makelaar skills beschikt kun je een aankoopmakelaar overwegen. Deze afweging moet je zelf maken. De aankoopmakelaar neemt je veel werk uit handen en behoed je voor onnodige fouten maar kost ook geld.

Samen met anderen een huis kopen  TIP

Dit is een relatief nieuwe manier van kopen die door de woningnood noodgedwongen is ontstaan. Meer kunnen lenen door samen met een kennis, vriend, broer, zus of anderen een woning kopen. Een ander voordeel zijn de (maandelijkse) kosten die gedeeld worden. 

Stappenplan huis kopen

Voorbereiding huis kopen

Voorbereiding

Financiering: Schakel een hypotheekadviseur in om de mogelijkheden in kaart te brengen. Hypotheekregels zijn aan verandering onderhevig dus zorg ervoor dat je recent een berekening hebt laten maken. Zorg voor voldoende spaargeld om de kosten koper, verhuizing en kluswerkzaamheden mee te kunnen betalen. Denk hierbij ook aan een dakopbouw, uitbouw of het verduurzamen van de woning indien gewenst.

Type en prijs: Nu je helder hebt welk type, en in welke prijsklasse je kunt zoeken is het belangrijk om te bepalen naar welk soort huis je op zoek gaat. Gaat het om een tussenwoning, een 2-onder1-kapwoning of overweeg je een appartement. Een bepaalt type huis valt vaak in een bepaalde prijsklasse.

Ligging: Welke plaats of dorp geniet jouw voorkeur? Bedenk of de locatie van het huis aansluit bij je wensen, de buurt van werk of scholen. Bedenk in welke wijk of buurt je absoluut niet wilt wonen, en welke wijk de meeste voorkeur heeft. Onderzoek of het type woning dat je zoekt ook in de voorkeurswijk voorkomt.

Grootte: Zorg ervoor dat je helder hebt welke ruimte(s) je nodig hebt. Een huis moet voldoen aan jouw ruimtebehoefte, dat geldt ook voor de ruimte eromheen. In presentaties worden de kenmerken vermeld waarmee je kan vergelijken.

Duurzaamheid: Overweeg in hoeverre jouw volgende huis moet voldoen aan duurzaamheid. Elke woning komt een keer aan bod om te verduurzamen. Koop je direct een energiezuinig huis of wacht je daarmee tot je wat meer heeft gespaard? Het kan ook voordelig zijn om het verduurzamen van de nieuwe woning direct mee te financieren in de hypotheek. Vraag hiervoor de hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.

Andere mogelijkheden: Door het woningtekort komen er steeds meer initiatieven voor bijvoorbeeld industriële bouw (Prefab). Ook Tiny Houses en Wonen op het water wordt - al dan niet gedwongen - steeds populairder. Ook kan een toekomst- of levensloop bestendige woning de voorkeur genieten.

Wel of geen hulp inschakelen ?

Wel of geen hulp inschakelen?

Dit is vaak een persoonlijke keuze en per persoon, situatie en kennis van de huizenmarkt alsmede bouwkunde afhankelijk. Bij jonge mensen houden de ouders vaak toezicht op het koopproces en begeleiden hun kinderen soms bij de aankoop van de woning. Een andere optie is een aankoopmakelaar inschakelen maar hiervoor moet je betalen. Een aankoopmakelaar heeft veel ervaring en kennis van de huizenmarkt en weet precies wat er speelt in de regio waar je op zoek bent naar een huis. Ook kun je  overwegen om in een later stadium een aankoopmakelaar te raadplegen. De keuze is aan jou!

Wat is mijn huis waard?

Waarde eigen huis

Indien je in het bezit bent van een koopwoning is het belangrijk je te verdiepen in de waarde van jouw huis. Hiervoor kun je makelaars uitnodigen voor een waardebepaling. De meeste makelaars bieden een waardebepaling gratis aan. Online is er ook veel informatie te vinden die richting geven aan de waarde van jouw huis. Via onderstaande button kom je op de pagina "huis verkopen" waar alle informatie beschikbaar is.

Huis zoeken

Start met zoeken

Nadat de woonwensen en financiële mogelijkheden helder zijn kan de zoektocht beginnen. Tegenwoordig start de zoektocht naar een geschikte woning vaak online maar dat doet iedereen. Kijk niet alleen op de grote woningsites want ook op kleinere websites zijn interessante woningen te vinden. Schrijf je ook in bij plaatselijke makelaars voor het nieuwste aanbod.

Huis bezichtigen

Bezichtigingen

Benader makelaars en maak afspraken voor bezichtigingen of bezoek een open huis. Doe ervaring op in het bekijken van huizen. Hiermee krijg je meer gevoel voor waarde, vraagprijzen en wat je daarvoor kan kopen. Online kan een huis er fantastisch uitzien maar in de praktijk erg tegenvallen.

Bieden op een huis

Bieden

Dit is misschien wel het spannendste onderdeel. Onthoud dat je niet vastzit aan een bod zolang dit niet schriftelijk is vastgelegd in een (getekende) koopovereenkomst. Onderzoek goed de waarde van het huis waarop je wilt bieden en verdiep je in de historie van de woning. Niet alleen de prijs is belangrijk maar ook de overige voorwaarden en voorbehouden zoals een bouwkundige keuring, oplevering en de tijd die benodigd is om de financiering te regelen. De regels omtrent het bieden zijn aangescherpt waarbij het biedlogboek door makelaars wordt gebruikt. Vraag de verkoopmakelaar altijd naar de voorwaarden.

Bod op huis geaccepteerd

Bod geaccepteerd

Het bod is geaccepteerd en jij wordt de nieuwe eigenaar van de woning. Er moet nog wel worden voldaan aan de schriftelijkheidseis. Je levert de gevraagde gegevens bij de makelaar aan waarna de koopovereenkomst wordt opgesteld. Nadat partijen akkoord zijn met de inhoud kan er worden getekend. Laat de koopovereenkomst door een expert controleren zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. De koopovereenkomst is het belangrijkste document waar rechten en plichten uit voortvloeien. Zorg ervoor dat je alles begrijpt wat er in de overeenkomst is opgenomen. Vraag indien gewenst direct een bouwkundige keuring aan om het proces niet te laten vertragen.

Hypotheek regelen

Hypotheek regelen

Nadat de koopovereenkomst is getekend kan de financiering worden geregeld. Je levert bij de hypotheekadviseur de gevraagde documenten aan waarna de aanvraag in behandeling wordt genomen. Houd goed de termijnen die in de koopovereenkomst zijn opgenomen in de gaten en laat de hypotheekadviseur op tijd uitstel aanvragen indien de hypotheekaanvraag vertraging oploopt. De hypotheekadviseur kan ook de taxateur voor je inschakelen.

Taxatierapport regelen

Taxatierapport

Indien de woning wordt gefinancierd met een hypotheek eist de bank of geldverstrekker in de meeste gevallen een taxatierapport. Jouw hypotheekadviseur kan dat regelen maar je kunt zelf ook een taxateur inschakelen. 

Woning verzekeren

Woning verzekeren

Nadat de financiering rond is kan de opstalverzekering worden geregeld. Ook andere verzekeringen kunnen van toepassing zijn. Maak een afspraak met de verzekeringsagent om de veranderingen in jouw persoonlijke situatie te bespreken. de verzekeringsagent is ervoor om je te adviseren.

Eindinspectie oplevering huis

Eindinspectie

De koper heeft het recht om de woning voor de overdracht bij de notaris te inspecteren. Dit gebeurt tijdens de eindinspectie (ook wel opleverinspectie genoemd) waarbij partijen samen controleren of de woning wordt opgeleverd zoals is afgesproken. Controleer hierbij alle ruimtes en apparatuur op werking en noteer de meterstanden. Nadat alles akkoord is volgt de gang naar de notaris om de akte van levering te tekenen. Hierbij is legitimeren verplicht.

Overdracht notaris

Overdracht

Bij de notaris wordt de akte van levering en indien er sprake is van financiering de hypotheekakte getekend. Het nieuwe huis wordt via een notariële akte overgedragen aan de koper, hierbij worden ook de sleutels overhandigd. Nadat de gebruikelijke inschrijvingen bij het kadaster zijn ingeschreven en gecontroleerd ben je de nieuwe eigenaar.

Alle kennis en ervaring in één platform.

Vind hier alle informatie en tips over veilig een huis kopen!

Meest gestelde vragen bij een huis kopen

Ik bied de vraagprijs, heb ik nu recht op de woning?

Nee, als u alleen de vraagprijs biedt, heeft u geen recht op de woning. De vraagprijs is slechts bedoeld als een uitnodiging voor onderhandelingen. Tijdens de onderhandelingen kunt u een tegenbod doen, zowel hoger als lager dan de vraagprijs. Uiteindelijk beslist de verkoper met wie hij of zij een deal wil sluiten. Soms zijn er meerdere bieders en wordt de woning verkocht aan de beste koper of de hoogste bieder.

Wanneer ben ik in onderhandeling?

U bent in onderhandeling wanneer u een bod heeft gedaan en een tegenvoorstel heeft ontvangen waarin aangegeven wordt dat u met elkaar in onderhandeling bent. Als u alleen een bod of voorstel heeft gedaan, bent u nog niet in onderhandeling. De term "in onderhandeling zijn" heeft eigenlijk geen enkele waarde, aangezien één van de partijen op elk moment de onderhandelingen kan stoppen en met een andere partij verder kan gaan. Ook kan er ingebroken worden in de onderhandelingen, maar dit moet wel netjes worden gemeld.

Mag de verkoper de vraagprijs tijdens de onderhandelingen verhogen?

De verkoper mag de verkoopprijs op elk moment wijzigen, zowel naar beneden als naar boven. Dit geldt ook voor het bod van de koper. Zolang er geen schriftelijke, getekende koopovereenkomst is, kunnen beide partijen in principe nog alle kanten op. Velen weten niet dat een mondelinge overeenkomst niet rechtsgeldig is, omdat deze eerst moet voldoen aan de schriftelijkheidseis.

Wat is inbreken in de onderhandelingen?

Inbreken in de onderhandelingen betekent dat iemand anders ook een bod of voorstel uitbrengt terwijl u als potentiële koper in onderhandeling bent met de verkoper of diens makelaar. De makelaar overlegt hierover met zijn klant en samen beslissen ze om beide partijen een nieuwe kans te geven om een hoger bod of voorstel te doen. Dit is volkomen legaal en er kan niets aan gedaan worden. De verkoopmakelaar moet het beste resultaat voor zijn opdrachtgever behalen. Hoewel dit in sommige gevallen als oneerlijk kan worden ervaren, kan dit in de praktijk voorkomen.

Is een mondelinge overeenkomst bindend?

Een mondelinge overeenkomst is volgens de wet juridisch niet bindend als het gaat om de koop en verkoop van een huis tussen particulieren. Ondanks wat men heeft afgesproken, heeft het geen waarde zolang er geen handtekeningen op papier staan. De wet vereist een getekende koopovereenkomst, deze is het resultaat van de mondelinge deal. Voordat de overeenkomst bindend is, moet er aan de schriftelijkheidseis worden voldaan. Dit houdt in dat er een koopovereenkomst op papier moet staan met handtekeningen van beide partijen. Dit is sinds 2003 zo geregeld. Los van onze normen en waarden kan een particuliere koper of verkoper niet verplicht worden een mondelinge deal op papier te zetten en te ondertekenen. Het antwoord op de vraag of een mondelinge overeenkomst bindend is, is dus nee.

Wie betaalt de bouwkundige keuring?

De verkoper betaalt de bouwkundige keuring als hij of zij ervoor kiest om de woning te laten keuren voordat deze wordt aangeboden. Dit gebeurt vaak bij een klushuis of een huis met achterstallig onderhoud. Hierdoor is de verkoper op de hoogte van de kosten die gemaakt moeten worden.

Het voordeel hiervan is dat eventueel de vraagprijs kan worden aangepast op basis van de uitkomst van het bouwkundig rapport. Dit kan zowel naar boven als naar beneden zijn. De verkoper en diens makelaar kunnen de koper hierdoor beter informeren en er ontstaat geen discussie achteraf. Als er een deal wordt gesloten onder voorbehoud van een bouwkundige keuring, betaalt de koper het rapport.

Als de koper zelf een keuring wil laten uitvoeren, betaalt hij of zij ook het rapport. De regel is dat de opdrachtgever, meestal de koper de keuring betaalt, tenzij er al een rapport wordt aangeboden door de verkoper. Dan heeft de verkoper de kosten al betaald. Als er door de verkoper al een bouwkundig rapport is uitgevoerd, is de koper nog steeds vrij om alsnog zelf een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit moet wel tijdens de onderhandelingen worden bedongen. Uiteraard zijn de kosten voor dit nieuwe rapport voor de koper.

Wat is een ouderdomsclausule?

Een ouderdomsclausule wordt vaak gebruikt bij oudere woningen. Hierin staat dat de koper ermee akkoord gaat dat de woning niet voldoet aan de huidige normen en dat de gevolgen van de ouderdom voor rekening van de koper zijn. Hierdoor wordt het risico van de verkoper overgedragen naar de koper. De verkoper geeft aan dat hij niet verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de woning. Deze clausule is niet standaard opgenomen in de koopovereenkomst en moet apart worden toegevoegd. Er zijn ook grote verschillen in ouderdomsclausules, dus het is aan te raden om deze altijd door een expert te laten controleren. Anders kan het zijn dat je later met lege handen staat als er problemen ontstaan. Overigens kunnen niet alle risico’s bij de koper worden neergelegd. De woning moet wel voor “normaal” gebruik geschikt zijn. Mocht het tot een rechtszaak komen is het nog maar de vraag of een rechter meegaat in de werking van de ouderdomsclausule die is gebruikt.

Wie kiest de notaris?

In de meeste gevallen zal de koper de notaris kiezen, aangezien de koper ook de notariskosten betaalt. In afwijkende situaties kan de verkoper ervoor kiezen om alles onder te brengen bij zijn eigen notaris. Dit moet dan direct voor of tijdens het onderhandelen gemeld worden. Het is beter om dit direct in de brochure en presentatie te vermelden. Bij nieuwbouw wordt er vaak een projectnotaris aangewezen, waarbij de koper geen keuze heeft. Ook andere omstandigheden zoals vererving en afhandeling van een testament, kunnen ervoor zorgen dat de verkoper om praktische redenen de notaris kiest. Dit moet dan tijdig worden aangegeven.

Koopovereenkomst wel of niet inschrijven in het kadaster?

De vraag of een koopovereenkomst wel of niet ingeschreven moet worden in het kadaster is een veelvoorkomende vraag. Sommigen verwarren dit echter met het inschrijven van de akte van levering. De akte van levering wordt door de notaris in het kadaster ingeschreven nadat de juridische overdracht heeft plaatsgevonden, de koopovereenkomst niet tenzij dit in de koopovereenkomst is vastgelegd.

Voordelen van de koopovereenkomst inschrijven in het kadaster:

Als er beslag wordt gelegd na het inschrijven van de koopovereenkomst, dan is dat beslag gedurende 6 maanden niet uitvoerbaar en kan de levering van de woning gewoon doorgaan als deze binnen 6 maanden plaatsvindt. Er kan dus wel beslag worden gelegd, maar dat heeft op dat moment geen negatieve gevolgen. Het is wel belangrijk om te weten dat de woning binnen 6 maanden na inschrijving juridisch moet worden geleverd, omdat na 6 maanden het beslag wel uitvoerbaar is. Voor kopers is het ook fijn om te weten dat, in het geval de woning twee keer wordt verkocht, zij als eerste recht hebben op levering. Dit kan gebeuren bijvoorbeeld bij een 48-uurs clausule.

Nadelen van de koopovereenkomst inschrijven in het kadaster:

Er zijn eigenlijk geen nadelen aan het inschrijven van een koopovereenkomst in het kadaster, enkel voordelen. Een eventueel negatief aspect zou kunnen zijn de kosten die hiervoor door de notaris in rekening worden gebracht. Bovendien kan de koopovereenkomst pas worden ingeschreven nadat de wettelijke bedenktijd van 3 dagen voorbij is. Het is wel belangrijk om te weten dat deze wettelijke bedenktijd alleen voor de koper geldt en niet voor de verkoper tenzij deze hiervoor een clausule heeft op laten nemen in de koopovereenkomst.

Tot slot

Een notaris zal vaak adviseren om de koopovereenkomst wel in te schrijven in het kadaster, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de koper en verkoper. In de meeste gevallen betaalt de opdrachtgever de kosten voor het inschrijven. Vaak wordt de koopovereenkomst niet ingeschreven omdat er geen specifieke redenen zijn of omdat partijen hier onvoldoende van op de hoogte zijn. Er zijn echter wel situaties waarbij het wel verstandig is om de koopovereenkomst in te schrijven, zoals bij scheidingszaken, gedwongen verkoop, toestemming van de bank die nodig is voor verkoop, een slechte financiële positie, dreigend faillissement of schuldsanering.

Wanneer word ik als koper eigenaar van de woning?

U wordt als koper eigenaar van de woning wanneer de koopovereenkomst is ondertekend, de wettelijke bedenktijd is verstreken, de ontbindende voorwaarden zijn verlopen en de betaling van de koopsom is gedaan. Daarnaast moet de levering van de woning via de notaris hebben plaatsgevonden. Als de akte van levering is ingeschreven in het kadaster, wordt u hiermee ook juridisch eigenaar van de woning. Dit wordt wel eigendomsoverdracht genoemd.

Wat kost een aankoopmakelaar?

In een kopersmarkt kan een goede aankoopmakelaar je geld besparen en hoeft je per saldo niets extra te kosten. In een verkopersmarkt met minder aanbod en veel geïnteresseerden, heeft de aankoopmakelaar als taak ervoor te zorgen dat de klant de woning krijgt. Vaak wordt een vast bedrag gerekend voor de aankoopbegeleiding, soms wordt er een percentage gerekend van de koopsom, of een vergoeding gebaseerd op het onderhandelingsresultaat.

De kosten kunnen sterk variëren, dus het is belangrijk om niet meteen voor de goedkoopste makelaar te kiezen maar goed onderzoek te doen. Let ook op reviews en ervaringen van de aankoopmakelaar. Goedkoop kan op lange termijn duurkoop zijn. Vraag vooraf meerdere offertes aan en laat je goed informeren over wat de makelaar voor het gevraagde bedrag gaat doen. In sommige gevallen helpt de makelaar ook bij het zoeken naar een woning. De woningzoeker geeft dan een zoekopdracht aan de aankoopmakelaar. Dit is vaak wel een extra service die niet standaard bij een aankoopopdracht inbegrepen is.

WonenWonenKlussen

Misschien ook interessant?

Energielabel

ENERGIELABEL

Alles over het verplichte energielabel.
Bouwkundige keuring huis

WONING KEUREN

De bouwkundige keuring onder de loep.
Hypotheken - Hypotheekadviseur

HYPOTHEKEN

Waarom niet elke hypotheek voor jou geschikt is.
Ontdek alles op Geregeld24