Wat verdient een makelaar gemiddeld per huis? - Geregeld24
Makelaardij
Zo Geregeld
Makelaardij
04/29/2023
4 min
0

Wat verdient een makelaar gemiddeld per huis?

04/29/2023
4 min
0

Als je op het punt staat om een huis te kopen of verkopen, vraag je je misschien af wat een makelaar gemiddeld verdient per huis. Het is een meerwaarde om te begrijpen hoe makelaars hun vergoedingen berekenen en welke diensten je kunt verwachten in ruil voor deze kosten. In dit artikel leggen we uit hoe makelaars worden betaald, welke factoren van invloed zijn op hun vergoeding en welke diensten je kunt verwachten bij het inschakelen van een makelaar.

Courtage: de vergoeding van de makelaar

De vergoeding die een makelaar ontvangt voor zijn diensten, wordt courtage genoemd. Dit is meestal een percentage van de uiteindelijke verkoop- of aankoopprijs van de woning. Courtagepercentages variëren, maar liggen doorgaans tussen de 1% en 2% van de verkoopprijs. Het is een goed punt om te weten dat de courtage onderhandelbaar is en afhankelijk kan zijn van verschillende factoren, zoals de lokale marktomstandigheden, de dienstverlening en de ervaring van de makelaar. 

Factoren die van invloed zijn op de courtage

  • Dienstverlening: De omvang van de dienstverlening die een makelaar biedt, kan van invloed zijn op de courtage. Een full-service makelaar die je begeleidt bij het gehele verkoop- of aankoopproces en aanvullende diensten aanbiedt, zoals professionele fotografie en marketing, kan een hogere courtage in rekening brengen.
  • Ervaring en expertise: Makelaars met een goede reputatie, uitgebreide ervaring en specialistische kennis van de lokale markt kunnen een hogere courtage vragen. Dit komt doordat zij meer waarde kunnen toevoegen aan het verkoop- of aankoopproces.
  • Succesfee: Sommige makelaars werken op basis van een succesfee. Dit houdt in dat zij alleen courtage ontvangen als zij succesvol een woning voor je verkopen of aankopen. In dit geval kan de courtage hoger zijn, omdat het risico voor de makelaar groter is. 

Ook kan een makelaar een extra vergoeding krijgen wanneer de woning voor een hoger bedrag wordt verkocht. Hierop zijn allerlei variaties mogelijk. Denk er dus goed over na welke afspraak je met de makelaar maakt.

Bijkomende kosten

Naast de courtage kunnen er ook bijkomende kosten zijn, zoals:

  • Opstartkosten: Sommige makelaars rekenen opstartkosten voor het opstellen van een verkoop- of aankoopplan, het maken van professionele foto's en het verzorgen van promotiemateriaal. Deze kosten worden meestal vooraf in rekening gebracht.
  • Advertentiekosten: Als je besluit om je woning te adverteren op verschillende platforms, zoals kranten of vastgoedwebsites, kunnen er extra advertentiekosten in rekening worden gebracht. De exacte kosten zijn afhankelijk van het advertentieplatform en de duur van de advertentie.
  • Notariskosten: Hoewel de notariskosten meestal niet onder de verantwoordelijkheid van de makelaar vallen, is het belangrijk om rekening te houden met deze kosten bij het kopen of verkopen van een woning. Notariskosten omvatten onder andere de kosten voor het opstellen van de leveringsakte en de hypotheekakte.
  • Bouwkundige keuring: Bij het kopen of verkopen van een woning kan het soms verstandig zijn om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. De kosten van een bouwkundige keuring vallen doorgaans niet onder de courtage van de makelaar en dienen apart te worden betaald aan de bouwkundig inspecteur.

Transparantie en onderhandeling

Het is belangrijk om vooraf duidelijkheid te hebben over de kosten die een makelaar in rekening brengt. Vraag de makelaar om een overzicht van de courtage en eventuele bijkomende kosten voordat je een overeenkomst aangaat. Onderhandel indien nodig over de courtage en de dienstverlening om tot een eerlijke vergoeding te komen.

Wat verdient een makelaar? (Rekensom)

Even een rekensommetje: Jouw huis wordt verkocht voor 350.000 euro tegen een courtage van 1,5%. De courtage bedraagt dan € 5250,- incl. btw (makelaars zijn verplicht inclusief btw te communiceren aan particulieren) Dit is het bedrag wat bij de notaris wordt verrekend op de nota van afrekening en wat de makelaar heeft verdiend. In dit geval gaan we er vanuit dat er al opstartkosten zijn betaald door de verkoper. Ook hier zijn allerlei variaties mogelijk. Sommige makelaars rekenen een all-in bedrag voor courtage, opstartkosten en overige kosten.

Wat verdient een makelaar gemiddeld per huis?

Omdat het ene huis nou eenmaal duurder is dan het andere en de ene offerte ook niet de andere is laten we uitgaan van een gemiddelde courtage van 1,25%. In dit voorbeeld heeft makelaar X een portefeuille waarbij de gemiddelde transactieprijs 300.000 euro is. Dan zou de makelaar gemiddeld € 3750,- per woning ontvangen. Hiervan moet nog wel de btw af dus blijft er zo'n € 3100,- per woning over. Den eraan dat hiervan ook het personeel, de kantoor- en overige kosten af moeten.

Verschillende soorten makelaars

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten makelaars zijn met uiteenlopende dienstverlening en kostenstructuren. Bijvoorbeeld:

Full-service makelaars

Deze makelaars bieden een uitgebreid dienstenpakket en begeleiden je bij het gehele verkoop- of aankoopproces. Full-service makelaars rekenen doorgaans een courtage op basis van een percentage van de verkoop- of aankoopprijs. De afgelopen jaren hebben we wel een toename gezien van makelaars die een vast bedrag rekenen.

Internetmakelaars

Internetmakelaars bieden hun diensten voornamelijk online aan en hebben vaak lagere kosten dan traditionele makelaars. Zij rekenen vaak een vast tarief voor hun diensten, ongeacht de waarde van de woning. Veelal worden er meerder verkooppakketten aangeboden zodat je zelf de keuze hebt.

Aankoopmakelaars

Aankoopmakelaars zijn gespecialiseerd in het begeleiden van kopers bij het aankoopproces. Zij kunnen een courtage rekenen op basis van een percentage van de aankoopprijs of een vast tarief. Ook een percentage van het onderhandelingsresultaat is een optie alhoewel die in een verkopersmarkt nagenoeg niet wordt gebruikt doordat er te weinig aanbod is en er meestal niet kan worden onderhandeld. Veelal gebruiken verkoopmakelaars in zo'n markt verschillende bied strategieën.

Combinaties

In sommige gevallen is het slim om de verkoopmakelaar die je voor het verkopen van je huis hebt gekozen ook in te schakelen als aankoopmakelaar voor de aankoop van je volgende huis. In zo'n geval kan het je koesten besparen door de makelaar een combinatieopdracht voor zowel verkoop, als aankoop te geven.

Conclusie

De vergoeding die een makelaar verdient per huis kan variëren op basis van verschillende factoren, zoals de dienstverlening, ervaring en het gebruik van een succesfee. Het is belangrijk om transparantie te hebben over de kosten en deze te bespreken met de makelaar voordat je een overeenkomst aangaat. Vergelijk meerdere makelaars zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij jouw behoeften en budget.

MakelaarZoeker - Vind de makelaar die bij jou past!

Reacties
Categorieën