Makelaar

Makelaar

"Makelaar inschakelen of misschien zelf verkopen?"

Makelaar

Makelaar inschakelen of zelf verkopen?

Dit is een vraag waar meer mensen mee worstelen. Schakel ik een makelaar in of ga ik zelf m'n huis verkopen.

Makelaar inschakelen 

De makelaar is plaatselijk bekend, heeft juridische kennis, weet wat er speelt op de huizenmarkt en heeft een groot netwerk. Makelen is een vak waar hij of zij voor heeft gestudeerd. Maar voor een makelaar moet je betalen. De meest voorkomende reden om dan ook zelf je huis te verkopen is besparen op makelaarskosten.

Zelf je huis verkopen

Anno nu is het prima te doen om zelf je huis te verkopen maar je moet er wel zin in hebben. Daarnaast kost het veel tijd voor afspraken plannen en rondleidingen verzorgen. Ook wat betreft regelgeving verandert er nog wel eens wat dus enige kennis van zaken is dan ook vereist.

Huis samen verkopen

Een andere vorm is samen met een makelaar verkopen waarbij de werkzaamheden worden verdeeld. Vaak doe je als verkoper dan de bezichtigingen en de makelaar verzorgt de onderhandelingen en wikkelt het juridische traject af. Voor mensen die willen besparen op makelaarskosten maar toch voor zekerheid kiezen is dit misschien wel de beste optie.

Makelaar inschakelen of zelf verkopen?

Alle kennis en informatie vind je op ons platform!

Meest gestelde vragen over makelaars

Waar moet ik op letten bij een makelaar kiezen?

Bij het kiezen van een makelaar is het belangrijk om op een aantal zaken te letten zoals bijvoorbeeld:

Professionaliteit: Kies voor een erkende makelaar die gekwalificeerd is om jouw eigendom te verkopen.

Ervaring: Het is belangrijk om een makelaar te kiezen die veel ervaring heeft in de specifieke locatie, buurt of wijk en het soort eigendom waarover je beschikt. Kijk ook eens hoeveel woningen de makelaar het laatste kwartaal heeft verkocht.

Reputatie: Controleer of de makelaar een goede reputatie heeft en of ze positieve beoordelingen hebben gekregen van andere klanten.

Communicatie: Kies voor een makelaar die duidelijk en snel communiceert en je op de hoogte houdt van de voortgang van de verkoop.

Marketingaanpak: Zorg ervoor dat de makelaar een solide marketingstrategie heeft om jouw huis onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers.

Netwerk: Een makelaar met een sterk netwerk in de branche kan je helpen bij het vinden van de juiste kopers en het sluiten van de beste deal.

Transparantie: Kies voor een makelaar die transparant is over vergoedingen en kosten, zodat je van tevoren weet waar je aan toe bent.

Nodig meerdere makelaars voor een gratis waardebepaling en verkoopgesprek uit. Je zal merken dat er enorme verschillen tussen makelaars zijn. Het gaat erom dat je goede dienstverlening krijgt voor hetgeen je betaalt. Ook de klik met de makelaar is enorm belangrijk want je geeft hem of haar wel de sleutel van je huis. Van enig vertrouwen moet dan ook sprake zijn want je geeft de makelaar wel de sleutel van je duurste bezit.

Heb ik een energielabel nodig voor verkoop?

Het antwoord op de vraag "heb ik een energielabel nodig bij mijn huis verkopen" is ja. Een definitief energielabel is verplicht bij verhuur of verkoop. Dat geldt ook wanneer je de woning online aanbiedt. Is de beslissing genomen om te verkopen? Regel dan z.s.m. een energielabel.

Wat kost een makelaar?

Een makelaar rekent allereerst courtage, dit is de vergoeding voor de werkzaamheden die de makelaar verricht. Naast de courtage is er een skala aan diensten die de makelaar door kan berekenen aan de verkoper. Denk hierbij aan de presentatiekosten voor o.a. de foto- en videograaf, het tekenen van de plattegronden, een eigen website, avondfotografie en stylingadvies. Ook zal de woning online worden aangeboden op sites zoals Funda. De makelaar moet  hiervoor betalen en zal deze kosten doorberekenen aan de opdrachtgever. Dit soort kosten vallen vaak onder de opstartkosten. Bij veel makelaars worden deze kosten vooruit betaald.

Betaalt de koper de makelaarskosten?

Deze vraag komt vaak voort uit de toevoeging "kosten koper". De koper betaalt de kosten koper zoals de notariskosten en overdrachtsbelasting maar niet de kosten voor de verkoopmakelaar. Het antwoord op deze vraag is dan ook nee. De koper betaalt niet de makelaarskosten van de verkoper. 

Wat betaal ik als ik de verkoopopdracht intrek?

Er kunnen situaties ontstaan waarbij de verkoopintentie vervalt of wanneer je niet tevreden bent over de verkoopmakelaar. In de opdracht tot dienstverlening staan meestal de intrekkingskosten vermeld. De makelaar mag de werkelijk gemaakte kosten doorberekenen.

TIP: Het is slim om het intrekken van de opdracht van tevoren te bespreken en welke kosten daaraan verbonden zijn voordat je de opdracht tot verkoop tekent. Laat dit ook vastleggen in de opdracht tot dienstverlening (OTD).

Wanneer moet ik een makelaar betalen?

In de meeste gevallen wordt de courtagenota van de makelaar aan de notaris verzonden. De nota wordt dan verrekend via de notaris en wordt betaald op het moment dat de woning is overgedragen en de inschrijving bij het kadaster is gecontroleerd. In veel gevallen worden de opstart- en presentatiekosten vooraf betaald. Dit is afhankelijk van het makelaarskantoor wat je kiest. Sommige makelaars rekenen één all-in percentage of vast bedrag waarbij je geen extra kosten bij bovenop komen. Let er wel op dat je geen appels met peren vergelijkt. Makelaars behoren bedragen inclusief btw te communiceren met consumenten. Let daar op.

Misschien ook interessant!

Energielabel

ENERGIELABEL

Alles over het verplichte energielabel.
Bouwkundige keuring huis

WONING KEUREN

De bouwkundige keuring onder de loep.
Hypotheken - Hypotheekadviseur

HYPOTHEKEN

Waarom niet elke hypotheek voor jou geschikt is.