Wat is een verkopersmarkt? - Geregeld24
Makelaardij
Meindert
Makelaardij
02/23/2023
4 min
0

Wat is een verkopersmarkt?

02/23/2023
4 min
0

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat een verkopersmarkt een markt is waarbij verkopers grotendeels de baas zijn. Nou klinkt "de baas" zijn wel erg dramatisch maar in een verkopersmarkt hebben verkopers een veel betere positie. Weinig aanbod en veel vraag naar woningen kenmerkt een verkopersmarkt. In dit artikel gaan we dieper in op de voor- en nadelen van een verkopersmarkt.

Weet in welke markt je opereertĀ 

Als je momenteel een huis wilt kopen of verkopen, is het belangrijk om te weten in welke markt je je bevindt. Er zijn twee soorten markten: de kopersmarkt en de verkopersmarkt. Wees je bewust van jouw positie in de woningmarkt. Is er veel vraag en weinig aanbod woningen zal je misschien je wensen en prioriteiten bij moeten stellen. Andersom geldt hetzelfde. Is er veel aanbod en weinig vraag dan wordt je keuze en positie sterker ten opzichte van de verkoper.

Wat is een verkopersmarkt?

Een verkopersmarkt ontstaat wanneer er meer vraag is naar huizen dan aanbod. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een groeiende economie, een beperkte bouw van nieuwe huizen en een hoge vraag vanuit kopers. In een verkopersmarkt hebben verkopers meer macht dan kopers. Ze kunnen hogere prijzen vragen voor hun woning en hebben meer onderhandelingsruimte. Kopers daarentegen hebben minder keuze en moeten vaak snel beslissen om een huis te kunnen kopen. Dat zag je de afgelopen jaren waarin de prijzen maar bleven stijgen terwijl het aanbod woningen afnam. De woningmarkt lijkt enigszins tot rust te komen maar schijn kan bedriegen.

Voordelen verkopersmarkt voor verkopers

  • Hogere verkoopprijs: In een verkopersmarkt kunnen verkopers hogere prijzen vragen voor hun woning. Omdat er meer vraag is dan aanbod zijn kopers bereid meer te betalen om een huis te kunnen kopen. Vaak worden bierprocedures gebruikt waarbij meerdere mensen op hetzelfde huis bieden. Daardoor is het Biedlogboek ontstaan die meer transparantie in het biedproces moet geven.
  • Meer onderhandelingsruimte: Verkopers hebben meer onderhandelingsruimte in een verkopersmarkt. Kopers willen immers graag een woning kopen en zijn daarom vaak bereid om akkoord te gaan met de voorwaarden van de verkoper. Hier zit ook een gevaar aan wanneer verkopers te ver boven de Ć©chte marktwaarde van de woning verkopen waardoor de taxatiewaarde veel lager kan uitvallen, de koper dan teveel eigen geld moet inbrengen (wat er niet is) of ze de hypotheek niet rond krijgen.
  • Snellere verkoop:Ā Doordat er meer vraag is dan aanbod, kan een woning sneller worden verkocht. Er zijn immers meer kopers geĆÆnteresseerd in de woning, waardoor de kans groter is dat er snel een koper wordt gevonden. Hierdoor kan het ook tĆ© snel gaan waardoor de verkoper in de problemen komt omdat ze zelf niet een geschikt huis kan vinden.
  • Minder kosten: Omdat een woning in een verkopersmarkt sneller verkocht kan worden, kan de verkoper ook kosten besparen op bijvoorbeeld presentatie- en makelaarskosten. Zo zie je in een verkopersmarkt het aantal mensen die zelf hun huis verkopen toenemen.
  • Onderhandelen over courtage: Omdat de woning in een verkopersmarkt toch wel wordt verkocht geeft dat verkopers meer kracht om te onderhandelen met de makelaar over de hoogte van de courtage.

Elk voordeel heeft z'n nadeel

Wanneer je als verkoper zelf op zoek bent naar een andere woning waarmee je dus weer koper wordt loop je tegen dezelfde problemen aan. Het voordeel bij de verkoop is dan een nadeel bij de koop. Besef dat goed voordat je de beslissing neemt om te verkopen.Ā 

> Bekijk hiervoor ook: TIPS Eerst kopen of eerst verkopen?

Nadelen voor kopers

  • Overbieden door kopers: In een verkopersmarkt zijn kopers bereid om meer te betalen voor een woning. Dit kan leiden tot overbiedingen, waardoor de uiteindelijke verkoopprijs een stuk hoger ligt dan de vraagprijs.
  • Verkoop zonder voorbehoud:Ā Kopers zijn in een verkopersmarkt vaak bereid om af te zien van voorbehouden, zoals financieringsvoorbehoud of een bouwkundige keuring. Dit betekent dat de verkoop doorgaat, ook al is de financiering nog niet rond. Dit kan risico's met zich meebrengen voor de verkoper.
  • Snel beslissen: In een verkopersmarkt moeten kopers vaak snel beslissen of ze een woning willen kopen. Blind bieden is dan vaak de enige optie om mee te doen in een biedprocedure. PotentiĆ«le kopers krijgen soms maar een half uurtje de tijd om de woning te bekijken waarnaar ze binnen korte tijd een bod kunnen doen.Ā 
  • Minder onderhandelingsruimte: In een kopers hebben kopers geen of minder onderhandelingsruimte bij het bepalen van de prijs en voorwaarden van de woning. Verkopers hebben immers de overhand en zijn minder geneigd om concessies te doen.
  • Bieden en overbieden: Door de schaarste aan woningen in een verkopersmarkt kan het voorkomen dat kopers tegen elkaar opbieden en zelfs enorm overbieden om een woning te bemachtigen. Dit kan leiden tot het betalen van een hogere prijs dan de daadwerkelijke waarde van de woning.
  • Minder keuze: In een verkopersmarkt is het aanbod van woningen beperkter, waardoor kopers minder keuze hebben. Hierdoor kan het lastiger zijn om een woning te vinden die aan hun specifieke wensen en eisen voldoet. Vaak worden er dan concessies gedaan wat betreft grootte of locatie. Ook overwegen meer mensen in een verkopersmarkt om een kluswoning te kopen.

Nadelen voor verkopers

Het klinkt misschien raar maar een verkopersmarkt heeft voor de verkopers en de makelaar ook nadelen. De makelaar heeft minder aanbod woningen en de verkoper z'n verwachtingen zijn soms te hoog gespannen. Hieronder zetten we nadelen nog even op een rij.

  • Hogere verwachtingen van kopers: Doordat er minder aanbod is in een verkopersmarkt, hebben kopers vaak hogere verwachtingen van de woning die ze willen kopen. Zo zijn ze mondiger geworden en verwachten meer kwaliteit van de woning vanwege zo'n hoge prijs. En dat terwijl de verkoper minder bereid is om de woning verkoopklaar te maken.
  • Te hoge verwachtingen van verkopers: In een verkopersmarkt hebben verkopers vaak hogere verwachtingen van de verkoopprijs en de snelheid van de verkoop. Als de woning niet snel genoeg verkocht wordt of niet voor de gewenste prijs, kan dit leiden tot teleurstelling en frustratie.
  • Geen zin om te klussen:Ā In een verkopersmarkt zie je een toename van het aantal verkopers dat geen zin heeft om de woning verkoopklaar te maken. een veel voorkomende zin is: Daar moeten ze maar doorheen kijken. Dit is echter in het nadeel van de verkoper waardoor de woning minder oplevert.
  • Wachten op een hoger bod:Ā Dit is een lastige want wanneer een woning niet binnen enkele weken is verkocht lukt het vaak niet om alsnog een deal boven de vraagprijs te sluiten. Verkopers worden soms hebberig en denken dat de bomen tot de hemel groeien. Ondanks een verkopersmarkt lukt het dan toch niet om de woning te verkopen omdat ze de eerste slag hebben gemist.

Tot slot

Een verkopersmarkt kan zowel voor- als nadelen hebben voor zowel kopers als verkopers. Het is belangrijk om als koper kritisch te blijven en een realistische prijs te bieden, en als verkoper te profiteren van de hogere prijzen en snellere verkoopmogelijkheden maar wel een slimme keuze te maken. Een makelaar kan hierbij helpen en adviseren over de beste aanpak in een verkopersmarkt. Uiteindelijk is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen de prijs en de waarde van een woning om een succesvolle deal te sluiten die voor koper financierbaar is.

> Bekijk meer over huis verkopen


Reacties
Categorieƫn