Huis verkopen of eerst kopen? Tips en risico's op de huizenmarkt. - Geregeld24
TIPS huis verkopen
Zo Geregeld
TIPS huis verkopen
02/21/2023
3 min
0

Huis verkopen of eerst kopen? Tips en risico's op de huizenmarkt.

02/21/2023
3 min
0

In dit artikel geven we meer informatie over de volgorde van een huis verkopen en een huis kopen. Houd er rekening mee dat jouw persoonlijke situatie bepalend is voor je keuze. Iedereen kan je advies geven maar jijzelf bepaalt welk risico je wilt lopen en wat je uiteindelijk beslist.

  • Eerste een huis kopen?
  • Eerst je huis verkopen? 
  • Wat is de beste keuze?

Huizenmarkt in voordeel van verkopers

De huizenmarkt is ondanks de opgelopen rente momenteel nog sterk in het voordeel van verkopers, waardoor het vinden van een nieuw koophuis voor huiseigenaren een uitdaging kan zijn. Maar wat is de beste volgorde bij het kopen en verkopen van een woning? Het veiligste is om eerst de eigen woning te verkopen en daarna pas een ander huis te kopen. Op die manier voorkom je financiële risico's maar wat als je geen andere woning kan vinden? Dan zit je zonder huis op het moment dat je de eigen woning op moet leveren.

Eerst kopen en dan verkopen

Er zijn risico's verbonden aan het kopen van een huis voordat je je huidige woning hebt verkocht. Bijvoorbeeld als de huizenprijzen sterk dalen en de overwaarde van de oude woning lager uitvalt dan verwacht. Ook kan de vraagprijs van de te verkopen woning mogelijk bijgesteld moeten worden. Dit kan het vertrouwen in jouw huis schaden, waardoor kopers blijven wachten. Bovendien kan de nieuw aangekochte woning bij een (noodzakelijke) verkoop niet meer het bedrag opleveren waarvoor het gekocht is.

Eerst verkopen dan kopen

Als je kiest om eerst je eigen huis te verkopen, is het verstandig om de datum van overdracht ver in de toekomst te leggen. Op deze manier heb je tijd om een nieuw koophuis te vinden en kan de koper van jouw huidige woning mogelijk bereid zijn om de overdracht te vervroegen als je toch snel een nieuw huis vindt. Het is ook slim om je goed te verdiepen in de huizenmarkt en alvast koophuizen te bezichtigen die aan jouw wensen voldoen. Zo weet je wat er te koop is en wat jouw mogelijkheden zijn.

Voor- en nadelen

Aan beide scenario's zitten voor- en nadelen maar in de huidige tijd waar er nog steeds krapte op de huizenmarkt heerst, en de nieuwbouw nog niet het gewenste resultaat aan woningen oplevert, zou ik er slapeloze nachten van krijgen wanneer m'n huis was verkocht en ik geen ander huis kon vinden. Dit is een afweging die je zelf moet maken.

Tijdelijke woonruimte regelen

Wanneer je ervoor kiest om eerst je huis te verkopen is het slim om voor een backup te zorgen. Dat kan een tijdelijke woonruimte zijn in de vorm van een huurhuis of vakantiewoning. Ook hier zijn weer vele mogelijkheden in te bedenken maar de vraag is of je zo snel een tijdelijk onderkomen kan vinden. Huurovereenkomsten zijn vaak voor een periode van minimaal een jaar. Bedenkt ook dat je dan twee keer moet verhuizen en misschien opslagruimte moet regelen. Dit zijn kosten die je mee moet nemen in het totale plaatje. Een paar duizend euro voor je eigen huis kan dan een betere optie zijn.

Onder voorbehoud kopen of verkopen

Kopen onder verkoop eigen woning of kopen onder voorbehoud van het vinden van een andere woning zijn opties die in de huidige markt bijna niet meer voorkomen. Toch kun je wel voor een koper kiezen die flexibel is en met jouw voorkeuren mee wil bewegen. Zo heb ik weleens een huis verkocht aan mensen die in een huurwoning zaten. waarbij met de verhuurder is overlegd dat mijn klanten tijdelijk die huurwoning konden bewonen. Een woningruil maar dan met verhuur en verkoop. Soms moet je een beetje creatief zijn in de oplossingen maar doe in ieder geval niets waarvan je later spijt hebt.

Breng je mogelijkheden in kaart

Overleg goed jouw mogelijkheden met de hypotheekadviseur over de eventuele gevolgen die bij je keuze kunnen ontstaan. Goed voorbereid zo'n traject ingaan is een eerste vereiste. Over het algemeen worden huizen nog steeds redelijk snel verkocht maar ook dat kan zomaar veranderen. Blijf dus up to date wat betreft de woningmarkt en schakel desnoods een aankoopmakelaar in die je helpt. 

> Ga naar hypotheekadviseur en hypotheken

Tot slot

Bij het kopen en verkopen van een woning is het belangrijk om goed na te denken over de volgorde en de mogelijke risico's. Het veiligste is om eerst de eigen woning te verkopen en daarna pas een nieuw huis te kopen maar dan zit je misschien later zonder huis. Andersom kleven ook risico's aan een ander huis kopen voordat je de eigen woning hebt verkocht. Overleg met je makelaar, aankoopmakelaar en hypotheekadviseur wat voor jou de beste keuze is.

> Meer informatie over een huis verkopen


Reacties
Categorieën