Wat is het verschil tussen een internetmakelaar en een lokale makelaar? - Geregeld24
TIPS huis verkopen
Zo Geregeld
TIPS huis verkopen
02/24/2023
4 min
0

Verschil tussen een internetmakelaar en een lokale makelaar?

02/24/2023
4 min
0

In de wereld van makelaardij zijn er verschillende soorten makelaars die je kunt benaderen om je te helpen bij de verkoop of aankoop van een woning. In dit artikel staan we stil bij de vraag: Wat is het verschil tussen een internetmakelaar en een lokale makelaar? Hoewel beide makelaars gebruik maken van internet om woningen te verkopen zit er toch een verschil in dienstverlening en courtage.

Wat is een internetmakelaar?

Een internetmakelaar, ook wel online makelaar genoemd, is een makelaar die zich volledig richt op het online verkoopproces van een woning. In tegenstelling tot traditionele makelaars, werken internetmakelaars vanuit een online platform. Dit betekent dat je als verkoper zelf verantwoordelijk bent voor bepaalde werkzaamheden zoals de bezichtigingen en het contact met geïnteresseerde kopers. Ook hierin zitten veel variaties afhankelijk van de aangeboden dienstverlening en welk verkooppakket je kiest.

Wat is een lokale makelaar?

Een lokale makelaar is een traditionele makelaar die fysiek aanwezig is in een bepaalde regio of stad. Deze makelaar richt zich op het verkopen en kopen van vastgoed binnen die specifieke regio. De lokale makelaar heeft doorgaans meer kennis over de lokale vastgoedmarkt, wat voordelig kan zijn voor zowel kopers als verkopers.

Verschil in prijs 

Een groot verschil tussen internetmakelaars en lokale makelaars is de prijs. Internetmakelaars bieden doorgaans hun diensten aan tegen lagere tarieven dan traditionele makelaars. Dit komt omdat een internetmakelaar minder kosten heeft. Zo hoeft een internetmakelaar geen fysiek kantoor te huren, wat een grote kostenpost is voor traditionele makelaars. Daarnaast werken internetmakelaars vaak op basis van pakketten. Hierbij bepaal je als verkoper zelf welke diensten je afneemt en betaal je alleen voor wat je nodig hebt.

Percentage van de verkoopprijs

Bij traditionele makelaars betaal je vaak een percentage van de verkoopprijs van de woning. Dit kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Hoewel dit misschien veel lijkt, zijn lokale makelaars over het algemeen goed in staat om de waarde van de woning te bepalen en een hogere verkoopprijs te realiseren. Dit kan de hogere kosten van een lokale makelaar rechtvaardigen. 

Hiermee zijn de internetmakelaars het niet eens omdat hun klanten zelf de bezichtigingen doen en daardoor beter de woonbeleving en toegevoegde waarde van de woning over kunnen brengen. Zij stellen zelfs dat er hogere prijzen tot stand komen door deze samenwerking tussen verkoper en internetmakelaar.

Verschil in dienstverlening

Een ander belangrijk verschil tussen internetmakelaars en lokale makelaars is de dienstverlening. Zoals eerder vermeld, zijn internetmakelaars vooral gericht op het online verkoopproces. Dit betekent dat ze vaak minder persoonlijke service bieden dan lokale makelaars. Zo heb je bij een internetmakelaar vaak minder direct contact met de makelaar zelf en ben je als verkoper zelf verantwoordelijk voor het regelen van bezichtigingen en bijvoorbeeld de tekst schrijven.

Bij lokale makelaars is de persoonlijke service doorgaans veel uitgebreider. Zo heb je als verkoper vaak een vast contactpersoon die je gedurende het hele verkoopproces begeleidt en advies geeft. Daarnaast zorgt een lokale makelaar voor de noodzakelijke begeleiding tijdens de bezichtigingen. Hij of zij kent de buurt en kan potentiële kopers alles vertellen over de buurt en de omgeving. 

Dat kan helpen om potentiële kopers te overtuigen van de meerwaarde van de buurt. Een lokale makelaar kan ook veel beter inschatten hoeveel er voor een woning betaald kan worden op basis van de lokale markt. Daardoor kan de vraagprijs realistischer worden vastgesteld en is de kans op een succesvolle verkoop groter. Ook hierover verschillen de meningen omdat alle data over transactieprijzen tot op detail inzichtelijk zijn, ook voor de internetmakelaars.

Voordelen van een internetmakelaar

Een internetmakelaar is vaak goedkoper dan een traditionele makelaar. Dat komt omdat zij minder overheadkosten hebben. Internetmakelaars werken vaak vanuit huis of een klein kantoor maar hebben vaak geen duur kantoorpand in het centrum van de stad nodig. Bovendien wordt er bij internetmakelaars vaak gewerkt met vaste tarieven, in plaats van een percentage van de verkoopprijs. Hierdoor weet je van tevoren precies wat de kosten zullen zijn.

Een ander voordeel van internetmakelaars is dat het proces online plaatsvindt. Je kunt als verkoper zelf de bezichtigingen inplannen en zelf de foto's en de tekst voor de advertentie aanleveren. Hierdoor heb je zelf meer invloed op het verkoopproces en kun je alles in eigen hand houden. Daarnaast kun je bij sommige internetmakelaars ook zelf de onderhandelingen voeren en afspraken maken met de koper. Het is maar net welk pakket bij je past en welke keuze je hierin maakt.

Nadelen van een internetmakelaar

Een nadeel van een internetmakelaar is dat je zelf veel moet doen. Het maken van goede foto's en het schrijven van een pakkende tekst voor de advertentie is niet voor iedereen weggelegd. Het is belangrijk om hier genoeg tijd en aandacht aan te besteden, omdat dit de eerste indruk van potentiële kopers bepaalt. Veel internetmakelaars bieden tegenwoordig ook een presentatiepakket aan waarbij er net zoals bij een lokale makelaar professionele foto's worden gemaakt. 

Sterker nog, de lokale makelaars en internetmakelaars gebruiken in veel gevallen hetzelfde media bedrijf die de foto's, video en plattegronden maakt. Wat betreft presentaties zou je kunnen zeggen dat de internetmakelaar op gelijke voet met de lokale makelaar staat.

Bij de internetmakelaar ontbreek het vaak aan de persoonlijke begeleiding. Een internetmakelaar is doorgaans niet aanwezig bij de bezichtigingen en kan daardoor niet inspelen op de vragen van potentiële kopers. Ook kan het lastiger zijn om de waarde van de woning vast te stellen, omdat deze in veel gevallen alleen online plaatsvindt.

Tot slot

Zowel een lokale makelaar als een internetmakelaar hebben voor- en nadelen. Het is belangrijk om van tevoren goed na te denken over welke aspecten van het verkoopproces voor jou belangrijk zijn. Als je graag persoonlijke begeleiding wilt en niet zelf alles wilt regelen, dan is een lokale makelaar wellicht de beste keuze. Als je zelf graag de controle houdt en kosten wilt besparen, dan is een internetmakelaar een goede optie. Het grote verschil zit tegenwoordig in het verzorgen van de rondleidingen. De media en presentaties zijn van vergelijkbare kwaliteit tenzij de verkoper zelf de media verzorgt. Kijk goed naar de tarieven van makelaars en hoeveel tijd je er zelf in wilt steken om de bezichtigingen te doen. En bedenk dat het verschil tussen een internetmakelaar en de lokale makelaar steeds kleiner is geworden.

> Bekijk ook: Alles over een huis verkopen incl. handig stappenplan


Reacties
Categorieën