Hoe weet je of een makelaar goed is? - Geregeld24
TIPS huis verkopen
Meindert
TIPS huis verkopen
02/22/2023
4 min
0

Hoe weet je of een makelaar goed is?

02/22/2023
4 min
0

Makelaars zijn er in allerlei soorten en maten maar het weet je nou of een makelaar goed is? Als je van plan bent je woning te verkopen dan kun je het zelf doen, een internetmakelaars of een plaatselijke makelaar inschakelen. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: Hoe je weet of een makelaar goed is. Daarnaast geven we je nog wat extra tips om een goede makelaar te vinden.

Vraag om referenties

Een goede manier om te achterhalen of een makelaar goed is, is door referenties op te vragen. Vraag bijvoorbeeld aan vrienden, familie of kennissen of zij ervaring hebben met de betreffende makelaar en wat hun mening hierover is. Ook kun je op de website van de makelaar kijken naar recensies van klanten. Eigenlijk zou je het beste een paar referenties na kunnen bellen maar dat is niet gebruikelijk in de makelaardij. 

Registraties en keurmerken

Makelaars zijn vaak ingeschreven bij een branchevereniging zoals de NVM, VBO of VastgoedPro. Ook zijn makelaars vaak in de registers van in SCVM of VastgoedCert ingeschreven. Voor sommigen is dit belangrijk maar dit zegt eigenlijk alleen iets over de scholing, diploma's en permanente bijscholing van een makelaar, en niets over de werkwijze en kwaliteit die hij of zij levert. Daarvoor is meer nodig dan alleen een aansluiting bij een brancheorganisatie of inschrijving bij een gecertificeerde instantie. Makelaars die nergens bij aangesloten zijn maar wel over de kennis, vaardigheden en ervaring beschikken kunnen ook een goede keuze zijn.

Vraag naar de werkwijze

Een goede makelaar is transparant over zijn werkwijze. Vraag daarom naar de manier waarop de makelaar te werk gaat en welke stappen hij neemt om jouw woning te verkopen of een geschikte woning te vinden. Let hierbij op of de werkwijze past bij jouw wensen en verwachtingen.

Bekijk het aanbod en de presentatie

Een goede makelaar heeft een duidelijk en aantrekkelijk aanbod van woningen. Bekijk daarom het aanbod op de website van de makelaar en let op de kwaliteit van de foto’s en de beschrijvingen van de woningen. Is het aanbod aantrekkelijk en wordt het op een goede manier gepresenteerd?

Let op de communicatie

Een goede makelaar is goed bereikbaar en communiceert duidelijk en helder. Let daarom op de manier waarop de makelaar communiceert, zowel telefonisch als per e-mail. Worden vragen snel en duidelijk beantwoord en is de makelaar goed bereikbaar zijn zaken waar je op kan letten. 

Vraag naar de tarieven

Het inschakelen van een makelaar brengt kosten met zich mee. Vraag daarom naar de tarieven en de manier waarop deze worden berekend. Let hierbij op dat de tarieven transparant zijn en dat er geen verborgen kosten zijn. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om bij consumenten de tarieven inclusief te vermelden. 

Check de ervaring en expertise

Een goede makelaar heeft ervaring en expertise in het vakgebied. Vraag daarom naar de ervaring en achtergrond van de makelaar en of hij of zij gespecialiseerd is in bijvoorbeeld het verkopen of aankopen van woningen in een bepaalde regio.

Maak kennis met de makelaar

Een goede makelaar kan het verschil maken bij het verkopen of kopen van een huis. Het is daarom belangrijk om een makelaar te kiezen die bij je past en die je vertrouwt. Een goede manier om te bepalen of een makelaar goed is, is door kennis te maken met de makelaar. Vaak gebeurt dit door een eerste kennismakingsgesprek bij je thuis waarbij de makelaar tevens de woning bekijkt, zijn of haar dienstverlening toelicht en zorgt voor een gratis waardebepaling. Het is belangrijk om een goede klik te hebben met de makelaar voordat je een keuze maakt.

Stel vragen aan de makelaar

  • Tijdens het gesprek kun je de volgende vragen stellen:
  • Hoeveel ervaring heeft de makelaar?
  • Hoeveel huizen heeft de makelaar in jouw regio verkocht/gekocht?
  • Wat zijn de sterke punten van de makelaar?
  • Hoe gaat de makelaar te werk bij de verkoop/koop van een huis?
  • Hoeveel tijd besteedt de makelaar aan jouw opdracht?
  • Hoeveel woningen heeft de makelaar onder z'n hoede?
  • Wat is het marketing- en social mediaplan?
  • Wat zijn de kosten van de makelaar?

Op basis van de antwoorden kun je bepalen of de makelaar bij je past en of je hem of haar wilt inhuren. Hierbij speelt de klik en het gevoel vaak een belangrijke rol. Uiteindelijk geef je de makelaar een sleutel van je huis, dat is vaak je duurste financiële bezit. Daarvoor moet er wel een basis van vertrouwen zijn.

Check online beoordelingen

Beoordelingen maken tegenwoordig een groot deel uit van ons beslissingsproces. Dat geldt ook voor makelaars. Online kun je vaak de reviews vinden van eerdere klanten. Let hierbij wel op dat niet alle reviews even betrouwbaar zijn. 

Het is daarom verstandig om niet alleen naar de reviews te kijken, maar ook naar de hoeveelheid en het gemiddelde cijfer van de reviews. Een makelaar met een groot aantal positieve reviews en een hoog gemiddeld cijfer is waarschijnlijk een goede keuze.

Nog een paar tips

  • Duidelijke afspraken: Wanneer je eenmaal een keuze hebt gemaakt voor een makelaar, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Zet deze afspraken op papier zodat je hier later op terug kunt komen. Bespreek onder andere de courtage, de duur van de opdracht, de verkoopprijs en de manier waarop de makelaar de woning gaat promoten. Makelaars gebruiken hiervoor een formulier voor genaamd "Opdracht tot Bemiddeling" (OTD) of bemiddelingsovereenkomst.
  • Intrekken opdracht: Er kunnen omstandigheden zijn waarbij de verhuisintentie vervalt en je de opdracht in wilt trekken. Welke kosten worden hiervoor berekend en wat zijn hierbij de voorwaarden. Ook dit behoort in de overeenkomst te worden vastgelegd.
  • Blijf betrokken: Het is belangrijk om betrokken te blijven bij het verkoopproces. Vraag regelmatig naar de voortgang en geef feedback aan de makelaar. Blijf ook zelf actief bij de promotie van de woning, bijvoorbeeld door deze te delen op social media of aan vrienden en familie te laten zien.

Makelaar is al bekend

Ook zien we vaak dat verkopers een makelaar kiezen die ze tegen zijn gekomen bij het zoeken naar een ander huis. Er ontstaat een soort van klik en vertrouwensband wanneer de makelaar het goed doet. Ook de manier waarop de makelaar omgaat met potentiële kopers en de rondleidingen geeft heeft invloed op het gevoel van de woningzoeker. Wanneer de tijd is aangebroken om de eigen woning te verkopen wordt zo'n makelaar ook vaak uitgenodigd voor een verkoopgesprek. Hiermee blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat de makelaar z'n werk goed doet want elke bezichtiger is een potentiële nieuwe klant.

Tot slot

Een goede makelaar kan het verschil maken bij de verkoop van een woning. Het is daarom belangrijk om een weloverwogen keuze te maken en niet alleen te kijken naar de courtage, maar ook naar andere aspecten zoals de ervaring, kennis, referenties en persoonlijkheid van de makelaar. Door deze tips te volgen kun je een betere keuze maken en succesvol je woning verkopen. Denk er wel aan dat er een soort van klik en vertrouwen moet zijn wanneer je met een makelaar in zee gaat. Dat zorgt vaak voor een leuk, gemoedelijk en succesvol traject.

> Bekijk ook: Meer over makelaars en een huis verkopen


Reacties
Categorieën