Waarom kiezen mensen voor een makelaar bij de verkoop of aankoop van een huis? - Geregeld24
Makelaardij
Zo Geregeld
Makelaardij
02/10/2023
1 min
0

Waarom kiezen mensen voor een makelaar bij de verkoop of aankoop van een huis?

02/10/2023
1 min
0

Verkoopmakelaar

Als je een huis wilt verkopen of kopen, biedt een makelaar veel waardevolle hulp. Makelaars hebben kennis van de lokale huizenmarkt en kunnen je daarom informeren over de waarde van huizen in de omgeving. Ze kunnen je ook waarschuwen voor potentiële gebreken en valkuilen, zodat je niet voor onverwachte kosten of nare verrassingen komt te staan.

Verkoopstrategie en prijs

Bovendien helpen makelaars bij het bepalen van een verkoopstrategie, zodat je de juiste prijs voor je huis krijgt. Ze kunnen je ook advies geven over verbouwingen of verduurzaming die de waarde van je huis kunnen verhogen.

Voorkomen juridische problemen

Een makelaar kan je ook beschermen tegen eventuele juridische haken en ogen en beschikt over allerlei tools en een complete database waarmee ze precies kunnen bepalen wat een huis waard is. Een makelaar helpt je ook het hoofd koel te houden, zodat je goed overwogen beslissingen kunt nemen en niet te veel betaalt.

Gecertificeerde makelaars zijn ook verplicht om de jaarlijkse PE-punten (Permanente Educatie) te halen om zo op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is verplicht.

Aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kan helpen met alles wat bij het kopen van een huis komt kijken. Dit omvat veel onderzoek en advies zoals de waarde van de woning, eventuele gebreken maar ook juridische zaken. Een aankoopmakelaar is een adviseur en zal eerlijk advies geven waar de klant nog weleens door een roze bril kijkt. Ook het onderhandelen en de koopovereenkomst controleren is één van de taken van de aankoopmakelaar.

De aankoopmakelaar is een soort begeleider die je van A t/m Z door het proces leidt. Ondanks dat kopers de aankoopmakelaar uit eigen middelen moet betalen is de populariteit om een aankoopmakelaar in de arm te nemen de laatste jaren toegenomen.

Waarom de verkoopmakelaar wordt gekozen

Over het algemeen kiezen verkopers een verkoopmakelaar vanwege de toegang tot Funda en de rompslomp waarmee een huis verkopen gepaard gaat te voorkomen. Makelaars hebben in Nederland een unieke en machtige positie ten opzichte van de landen om ons heen.

Waarom de aankoopmakelaar wordt gekozen

Aankoopmakelaars worden vaak gekozen omdat de koper denkt meer kans te hebben op een woning wanneer ze een aankoopmakelaar in de hand nemen. Ook bij het kopen van een eerste huis wordt vaker een aankoopmakelaar ingeschakeld.

Maak goede afspraken met je makelaar

Als je besluit een makelaar in te schakelen, is het belangrijk om goede afspraken te maken. Als klant behoor je te weten wat de makelaar of aankoopmakelaar doet voor z'n geld. Deze afspraken worden vastgelegd in een OTD (Opdracht Tot Dienstverlening). De overeenkomst wordt door beiden getekend.

Tot slot

Makelaars zijn er in allerlei maten en soorten. Dat geldt ook voor aankoopmakelaars. Zorg ervoor dat je een makelaar kiest die bij je past.

> Bekijk ook: makelaar inschakelen of liever zelf verkopen?


Reacties
Categorieën