De meest gestelde vragen over het kopen van een huis op een rij - Geregeld24
TIPS Huis kopen
Meindert
TIPS Huis kopen
03/06/2023
3 min
0

De meest gestelde vragen over het kopen van een huis op een rij

03/06/2023
3 min
0

Het kopen van een huis is een grote beslissing die veel vragen oproept. Hoe vind je de juiste woning? Hoe financier je de aankoop? Waar moet je op letten bij het bezichtigen en onderhandelen? In dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen over het kopen van een huis.

> Bekijk ook het handige stappenplan huis kopen

Hoe begin ik met mijn huizenzoektocht?

Voordat je op zoek gaat naar een huis, is het verstandig om eerst je woonwensen en financiële mogelijkheden in kaart te brengen. Wat voor soort huis zoek je? In welke buurt of regio wil je wonen? Hoeveel kamers heb je nodig? Wat is je budget? Door deze vragen te beantwoorden, kun je gerichter zoeken naar huizen die aan jouw criteria voldoen.

Online websites

Een goede manier om huizen te vinden die te koop staan, is via online platforms zoals Funda, Jaap of Pararius. Hier kun je filteren op prijs, locatie, oppervlakte, aantal kamers en andere kenmerken. Je kunt ook een makelaar inschakelen die voor jou op zoek gaat naar geschikte woningen en je adviseert over de marktwaarde en de staat van het huis.

Hoe regel ik de financiering van mijn huis?

Om een huis te kunnen kopen, heb je meestal een hypotheek nodig. Een hypotheek is een lening die je afsluit bij een bank of andere geldverstrekker om de aankoop van je huis te financieren. Je betaalt elke maand rente en (vaak) aflossing over de hypotheek totdat je deze volledig hebt terugbetaald. 

De hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen hangt af van verschillende factoren, zoals je inkomen, spaargeld, schulden, eigen vermogen en de waarde van het huis dat je wilt kopen. Om te weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen, kun je online een hypotheekberekening maken of een afspraak maken met een hypotheekadviseur.

> Plan gratis adviesgesprek met de hypotheekadviseur

Naast de koopsom van het huis zijn er ook nog andere kosten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis. Denk bijvoorbeeld aan overdrachtsbelasting, notariskosten (voor het opstellen en inschrijven van de koopakte en de hypotheekakte), taxatiekosten (voor het bepalen van de marktwaarde van het huis), makelaarskosten (als je gebruikmaakt van een aankoopmakelaar) en eventuele verbouwings- en verhuiskosten.

Waar moet ik op letten bij het bezichtigen en onderhandelen?

Als je een of meer huizen hebt gevonden die aan jouw wensen voldoen, kun je contact opnemen met de verkopende partij om een bezichtiging te plannen. Een bezichtiging is een belangrijk moment om het huis goed te bekijken en eventuele gebreken of verbeterpunten te ontdekken. Bij het bezichtigen moet je niet alleen letten op hoe het huis eruitziet, maar ook op hoe het voelt. Voel jij je thuis in dit huis? Past dit huis bij jouw levensstijl? Kun jij hier gelukkig worden?

Daarnaast moet je ook letten op praktische zaken zoals: 

  • De staat van onderhoud: zijn er scheuren in muren of plafonds? Zijn er vochtplekken of schimmelvorming?
  • De isolatiezijn er dubbele beglazingen? Is er dak-, muur- of vloerisolatie? Hoeveel moet je in de toekomst nog investeren in duurzaamheid?
  • De installaties: werken alle elektrische apparaten naar behoren? Is er centrale verwarming of airconditioning?
  • De ruimte: zijn er genoeg ruimtes voor al jouw spullen en activiteiten? Kun je je meubels kwijt in de verschillende kamers?
  • De locatie: is de locatie van het huis geschikt voor jouw behoeften? Is het bijvoorbeeld dichtbij jouw werk, de school van jouw kinderen, of het openbaar vervoer?
  • De buurt: is de buurt veilig en aangenaam om in te wonen? Zijn er bijvoorbeeld veel groenvoorzieningen, winkels, restaurants en andere voorzieningen in de buurt?
  • De prijs: past de vraagprijs van het huis binnen jouw budget? Zijn er nog extra kosten, zoals renovatiekosten, die je in acht moet nemen?

Bouwkundige keuring

Het is ook verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren voordat je het huis koopt. Een bouwkundige keuring geeft je inzicht in de staat van het huis en eventuele verborgen gebreken die je niet met het blote oog kunt zien. Zo voorkom je dat je achteraf voor onverwachte kosten komt te staan.

> Meer over de bouwkundige keuring vind je hier

Als je eenmaal een huis hebt gevonden dat aan al jouw wensen voldoet, kun je een bod uitbrengen. Het kan verstandig zijn om dit samen met een aankoopmakelaar te doen, die je kan helpen bij het onderhandelen en het controleren van het koopcontract die normaal gesproken door de verkoopmakelaar of notaris wordt opgesteld.

Als je bod wordt geaccepteerd, is het tijd om de financiering te regelen. Je kunt hiervoor een hypotheek afsluiten bij een bank of andere financiële instelling.

> Regel je hypotheek hier


Reacties
Categorieën