Huis kopen: 5 dingen die je moet weten - Geregeld24
TIPS Huis kopen
Zo Geregeld
TIPS Huis kopen
03/06/2023
3 min
0

Huis kopen: 5 dingen die je moet weten

03/06/2023
3 min
0

Als je op het punt staat om een huis te kopen, is het belangrijk om jezelf goed voor te bereiden en te weten waar je op moet letten. Of het nu gaat om je eerste huis of niet, er zijn altijd dingen die je moet weten voordat je tot aankoop overgaat. In dit artikel bespreken we 5 belangrijke dingen die je moet weten voordat je een huis koopt.

Bepaal je budget

Voordat je begint met het zoeken naar een huis, is het belangrijk om je budget te bepalen. Je wilt niet verliefd worden op een huis dat uiteindelijk buiten je financiële mogelijkheden ligt. Bepaal daarom van tevoren hoeveel je kunt lenen en hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan een huis.

Er zijn verschillende online tools en rekenmodules beschikbaar waarmee je je maximale hypotheek kunt berekenen. Maar het is ook verstandig om een hypotheekadviseur te raadplegen die je kan helpen bij het bepalen van je budget en het vinden van de best passende hypotheek.

> Meer over hypotheekadviseur en hypotheken

Let op de staat van het huis

Wanneer je een huis gaat bezichtigen, is het belangrijk om goed te letten op de staat van het huis. Zijn er bijvoorbeeld gebreken aan het dak, de fundering of de kozijnen? Zijn er vochtproblemen of scheuren in de muren? Dit zijn zaken die veel geld kunnen kosten om te repareren of renoveren.

Laat je daarom niet alleen verleiden door de mooie uitstraling van een huis, maar neem ook de tijd om goed te kijken naar de staat van het huis. Het is verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, zodat je een goed beeld hebt van de staat van het huis en eventuele verborgen gebreken.

> Meer over de bouwkundige keuring 

Bekijk de omgeving

Een huis koop je niet alleen voor de woning zelf, maar ook voor de omgeving waarin het zich bevindt. Bekijk daarom goed de omgeving van het huis voordat je tot aankoop overgaat. Is er voldoende parkeergelegenheid in de buurt? Zijn er winkels en scholen in de buurt? Is er veel geluidsoverlast van verkeer of andere bronnen?

Ook de toekomstplannen van de gemeente en eventuele bouwplannen in de omgeving kunnen van invloed zijn op je woongenot. Laat je daarom goed informeren over de omgeving voordat je een beslissing neemt.

> Hoe vind je de perfecte buurt?

Bespreek de voorwaarden van de koopovereenkomst

Als je een huis hebt gevonden dat aan al je wensen voldoet, is het tijd om de koopovereenkomst op te stellen. Hierin staan de afspraken tussen de koper en verkoper over de prijs, de oplevering, de ontbindende voorwaarden en andere zaken die belangrijk zijn voor de koop. 

Het is verstandig om een specialist in te schakelen die je kan helpen bij het opstellen van de koopovereenkomst. Zo weet je zeker dat alle afspraken goed worden vastgelegd en dat je niet voor verrassingen komt te staan. De koopovereenkomst is namelijk een bindend document waar je niet zomaar onderuit kunt. Zorg er daarom voor dat je alle voorwaarden goed begrijpt en dat ze aan jouw wensen voldoen.

Belangrijke zaken om op te letten zijn bijvoorbeeld de ontbindende voorwaarden. Deze voorwaarden geven aan onder welke omstandigheden je nog van de koop af kunt zien. Bijvoorbeeld als je de financiering niet rond krijgt of als er gebreken aan het huis zijn die niet te herstellen zijn.

Ook de opleverdatum en de prijs van het huis zijn belangrijke onderwerpen in de koopovereenkomst. Zorg ervoor dat deze zaken duidelijk en volledig worden vastgelegd.

Houd rekening met extra kosten

Bij het kopen van een huis komen naast de koopprijs ook nog andere kosten kijken. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met kosten voor de hypotheek, notaris en taxateur. Maar ook met kosten voor eventuele verbouwingen of renovaties. Het is verstandig om deze kosten van tevoren goed in kaart te brengen en een buffer te hebben voor onvoorziene kosten. Zo kom je niet voor financiële verrassingen te staan en kun je zonder zorgen genieten van je nieuwe woning.

Een laatste belangrijke tip

De komende jaren zullen woningen flink in het verduurzamen van de eigen woning moeten investeren. Een duurzaam huis is tegenwoordig veel aantrekkelijker om te kopen en je ziet dat woningen met een slecht energielabel veel minder opbrengen. Koop je een huis met een minder energielabel verdiep je dan in de subsidies en vraag de hypotheekadviseur of je het verduurzamen van de nieuwe direct mee kan financieren in de hypotheek. 

Tot slot

Het kopen van een huis is een belangrijke beslissing en vergt de nodige voorbereiding en onderzoek. Door je budget te bepalen, de staat van het huis te bekijken, de omgeving te bestuderen, de voorwaarden van de koopovereenkomst te bespreken en rekening te houden met extra kosten, kun je ervoor zorgen dat je een weloverwogen beslissing maakt en zonder zorgen kunt genieten van je nieuwe woning.

Het is daarbij altijd verstandig om je goed te laten adviseren door specialisten zoals een hypotheekadviseur, bouwkundige en/of notaris. Zo weet je zeker dat je alle zaken goed hebt geregeld en dat je met een gerust hart kunt genieten van je nieuwe huis.

> Hier vind je meer informatie over een huis kopen


Reacties
Categorieën