Wat is mijn huis waard? - Geregeld24
TIPS huis verkopen
Zo Geregeld
TIPS huis verkopen
02/24/2023
4 min
0

Wat is mijn huis waard bij verkoop?

02/24/2023
4 min
0

Als je van plan bent om je huis te verkopen, is het belangrijk om de waarde van je huis te kennen. Het bepalen van de juiste en strategische vraagprijs is van groot belang bij het aantrekken van geïnteresseerde kopers. De juiste balans vinden tussen voldoende kijkers en de prijs. In dit artikel gaan dieper in op de waarde van je huis.

Waardebepaling huis

De eerste stap bij het bepalen van de waarde van je huis bij verkoop is het uitvoeren van een waardebepaling. Dit kan worden gedaan door een professionele taxateur of makelaar. Zij zullen je huis onderzoeken en de marktprijs bepalen op basis van de locatie, grootte, leeftijd, staat en andere kenmerken van je huis. Het is belangrijk om te weten dat een waardebepaling slechts een schatting is en de werkelijke verkoopprijs kan afwijken. 

Online hulpmiddelen

Als je geen professionele taxateur of makelaar wilt inschakelen, zijn er verschillende online hulpmiddelen beschikbaar om je te helpen de waarde van je huis te bepalen. Websites zoals Funda, Jaap en Huispedia bieden gratis hulpmiddelen aan die je een idee kunnen geven van de waarde van je huis op basis van vergelijkbare panden in de buurt.

Vergelijkbare verkopen

Een andere methode om de waarde van je huis te bepalen, is door te kijken naar vergelijkbare verkopen in de buurt. Kijk naar huizen die recentelijk zijn verkocht in de buurt met vergelijkbare grootte, leeftijd en staat als jouw huis. Op basis van deze verkoopprijzen kun je een schatting maken van de waarde van je huis.

Verkoopgeschiedenis

Als je het huis al langere tijd hebt gehad, kan het waardevol zijn om naar de verkoopgeschiedenis te kijken. Kijk naar wat je oorspronkelijk voor het huis hebt betaald en hoeveel verbeteringen en renovaties er zijn gedaan sindsdien. Op basis van deze informatie kun je een idee krijgen van de huidige waarde van je huis.

Staat van het huis

De staat van je huis is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde. Een huis in goede staat met weinig onderhoudsproblemen zal doorgaans meer waard zijn dan een huis dat in slechte staat verkeert en veel reparaties nodig heeft. Zorg ervoor dat je huis in goede staat verkeert voordat je het te koop zet, dit kan namelijk invloed hebben op de uiteindelijke verkoopprijs. Laat bij een klushuis of een huis met achterstallig onderhoud een bouwkundige keuring uitvoeren.

> Meer over een bouwkundige keuring aanvragen

Locatie

De locatie van je huis is ook een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde. Huizen die zich bevinden in populaire wijken of dicht bij belangrijke voorzieningen zoals openbaar vervoer, scholen en winkels, zijn doorgaans meer waard dan huizen die zich bevinden in minder populaire wijken of afgelegen gebieden.

Marktwaarde

Als laatste is het belangrijk om de huidige marktwaarde van vergelijkbare huizen in de buurt te bepalen. De marktwaarde wordt beïnvloed door de vraag en het aanbod op de woningmarkt. Als er veel vraag is naar huizen in jouw buurt en er weinig aanbod is, kan de marktwaarde van je huis hoger zijn dan wanneer er weinig vraag is en veel aanbod. Het is belangrijk om rekening te houden met de actuele woningmarkt bij het bepalen van de waarde van je huis.

Geschatte waarde

Het is belangrijk om te onthouden dat het bepalen van de waarde van je huis bij verkoop slechts een schatting is. Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke verkoopprijs, waaronder de staat van het huis, de locatie en de huidige vastgoedmarkt. Het is aan te raden om een professionele taxateur of makelaar in te schakelen voor een nauwkeurigere schatting van de waarde van je huis bij verkoop.

Energielabel

Houd rekening met het energielabel van je woning. Kopers vinden een energiezuinig huis en een goed energielabel enorm belangrijk bij de koop van een huis. Dit heeft met de dure energieprijzen te maken en we weten niet hoe zich die de komende jaren ontwikkelen. Vraag op tijd een energielabel aan zodat de verkoop van je huis geen vertraging oploopt. Daarnaast is een geldig energielabel verplicht bij het aanbieden van een woning.

> Vraag hier een energielabel aan

Handige weetjes

Er zijn meerdere wegen die naar Rome lopen. Hanteer altijd meerdere methodes en ga niet over één nacht ijs. Wanneer je veel data over woningen opzoekt krijg je meer gevoel bij de waarde van jouw woning. Hieronder nog enkele tips.

  • Kadaster: Via kadaster kun je transactiegegevens opvragen
  • Website makelaar: Veel makelaars bieden een woningwaarderapport op hun website aan.
  • Huispedia: Hier vind je data over verschillende woningen waar jouw woning waarschijnlijk ook bij staat.
  • Funda: Funda biedt een gratis waardecheck aan.
  • Hypotheekadviseur: Sommige hypotheekadviseurs bieden een bereken tool voor woningen op hun website aan.
  • Calcasa: Deze biedt verschillende producten en diensten aan om te waarde van je woning te achterhalen. Deze tool wordt ook veel gebruikt door banken.
  • Google: Toets maar eens de woorden: "Waarde huis bepalen" in. Hier vind je genoeg websites met informatie. Het beste is te zoeken via een "Incognito" scherm.
  • Overige: Er zijn enorm veel middelen om gegevens te achterhalen en een waarderapport te downloaden. Doe dat via meerdere websites voor een beter beeld.

Zo zijn er enorm veel middelen en websites om de waarde van je woning te achterhalen. Verwerk de gegevens in een overzicht en met een beetje plussen en minnen kom je al heel ver.

Tot slot

Het bepalen van de marktwaarde van je huis bij verkoop is een belangrijke stap om een goede prijsstelling neer te zetten. Er zijn verschillende methoden beschikbaar om de waarde van je huis te bepalen, waaronder een professionele waardebepaling, online hulpmiddelen, vergelijkbare verkopen, waarderapporten, de verkoopgeschiedenis, de staat van het huis, de locatie en de huidige woningmarkt. Het is belangrijk om rekening te houden met alle factoren bij het bepalen van de waarde van je huis. Een nauwkeurige schatting van de waarde en een strategische vraagprijs van je huis bij verkoop, kan je helpen om meer geïnteresseerde kopers aan te trekken en een betere prijs te krijgen.

> Bekijk meer over een huis verkopen


Reacties
Categorieën