Hoe krijg ik zelf mijn huis op Funda? - Geregeld24
Makelaardij
Zo Geregeld
Makelaardij
02/11/2023
2 min
0

Hoe krijg ik zelf mijn huis op Funda?

02/11/2023
2 min
0

Op de vraag: Hoe krijg ik zelf mijn huis op Funda is het antwoord NIET! In Nederland krijg jij je huis alleen op Funda door een makelaar of makelaarsconcept in de arm te nemen. Helaas moet je daar dan wel weer voor betalen. 

Huis via Funda verkopen (ontstaan) 

Funda is van oorsprong ontstaan vanuit de NVM (Nederlandse Verenging van Makelaars). In die periode konden alleen NVM-makelaars een woning op Funda plaatsen. Later kwamen daar ook de VBO-makelaars, VastgoedPro- en onafhankelijke makelaars bij. Weliswaar met verschillende plaatsingen waarover later veel rechtszaken zijn ontstaan.

Huis op Funda via een makelaar

Veel mensen kiezen er nog steeds voor om een huis via een makelaar te verkopen en op Funda te laten plaatsen. Dit maakt vaak onderdeel uit van de totale dienstverlening, ook wel full-service genoemd. De makelaar zorgt voor de fotograaf, schrijft de tekst aangevuld met de juiste kenmerken en plaatst je huis op Funda. Het maakt daarbij niet meer uit via welke makelaar je een huis aanbiedt. De plaatsingen op Funda zijn hetzelfde.

Huis zelf verkopen via Funda

Ik kan me voorstellen dat dit raar klinkt omdat ik net heb gezegd dat de consument niet zelf z’n huis op Funda kan plaatsen. Dat klopt, dat kan inderdaad niet maar via een tussenstap kan dat weer wel. Die tussenstap noem ik “Makelaarsconcept”. Via een makelaarsconcept waarbij je vaak de keuze in dienstverlening en deeldiensten hebt, kan het aangesloten kantoor jouw woning op Funda plaatsen. In veel gevallen doen de verkopers de bezichtigingen dan zelf. Hier zijn enorm veel variaties op. Overweeg je hier gebruik van te maken zoek dan uit welke werkzaamheden je zelf uit moet voeren en wat voor je wordt gedaan.

Makelaarsconcepten en Funda

Vanwege de hoge kosten van een makelaar en de toenemende krapte op de woningmarkt schoten – doe het zelf huis verkopen – concepten - als paddenstoelen uit de grond. De vraag naar zelf verkopen was enorm gestegen en daar werd slim op ingespeeld. Een lidmaatschap bij een branchevereniging, gecertificeerde aansluitingen en een Tiara-aansluiting was voldoende om huizen op Funda te plaatsen. Ook hierover is de nodige discussie ontstaan omdat ook NIET gecertificeerde makelaars via hun eigen website een koppeling met Funda konden krijgen.

Waarom kan ik mn huis niet zelf op Funda plaatsen?

Funda gebruikt hiervoor als argument dat de kwaliteit gewaarborgd moet blijven en dat zou alleen via aangesloten makelaars(concepten) kunnen. Natuurlijk is dit onzin maar Funda heeft nou eenmaal z’n eigen regels en je zou kunnen zeggen dat daar niets mis mee is. Als consument wordt je dus gedwongen – al dan niet via een omweg – je huis via een makelaar of makelaarsconcept te verkopen. Tenminste als je zichtbaar wilt zijn op Funda.

Meest gestelde vragen over Funda

  • Kan je zelf een huis op Funda zetten? Zoals hierboven aangegeven kan dat niet.
  • Is Funda gratis? Nee, voor Funda moet je betalen. Dit gaat via de makelaar of het makelaarsconcept wat je hebt gekozen.
  • Kan je als particulier op Funda? Nee, als particulier kun je niet zelf je huis op Funda plaatsen.
  • Hoe komt je huis op Funda? Je huis komt op Funda via een makelaar of makelaarsconcept die een aansluiting bij Funda heeft.
  • Huis verkopen via Fundasite: Via een makelaar of makelaarsconcept wordt je huis op Funda geplaatst.
  • Kan ik zelf verkopen en toch op Funda?: Veelal wordt de term "zelf je huis verkopen" gebruikt in combinatie met een makelaarsconcept die toegang heeft tot Funda. Hierbij worden de werkzaamheden verdeeld tussen verkoper en het makelaarsconcept.

Tot slot

Kort gezegd moet je voldoen aan de eisen van Funda om een huis op Funda te kunnen plaatsen. Dat kan via een makelaar of een makelaarsconcept die ook toegang tot Funda heeft. Zelf je huis op Funda plaatsen kan dus niet.

Reacties
Categorieën