Een Huis Verkopen - Besparingen door Zelf Bezichtigingen te Doen - Geregeld24
Huis zelf verkopen
Zo Geregeld
Huis zelf verkopen
02/21/2023
3 min
0

Een Huis Verkopen: Besparingen door Zelf Bezichtigingen te Doen

02/21/2023
3 min
0

Onlangs heeft Marije haar huis verkocht, een leerzame en mooie ervaring waarvan ik veel heb geleerd. Ondanks een stressvolle periode waarin veel moet worden geregeld ben ik toch bij dat ik de bezichtigingen zelf heb gedaan, Het heeft me veel geld bespaard, aldus Marije. Hieronder haar hele verhaal.

Makelaar gezocht

Toen Marije besloot haar huis te verkopen begon de zoektocht naar een geschikte makelaar. Die zoektocht begon online met het vergelijken van makelaars. Omdat bij de meeste makelaars geen tarieven stonden zocht ze verder en kwam bij een internet makelaar uit. Ze was niet echt op de hoogte van de internetmakelaarsconcepten en besloot zich er in te verdiepen. Zo kreeg ze door dat wanneer ze zelf de bezichtigingen zou doen, ze duizenden euro's kon besparen. Voor de zekerheid nodigde ze ook een plaatselijke makelaar uit om een waardebepaling van haar huis af te geven.

Plaatselijke makelaar of internet makelaar

Na veel wikken en wegen besloot ze toch voor de internet makelaar te kiezen. De plaatselijke makelaar had ook een heel goed verhaal maar de enorme besparing op de makelaarskosten gaven toch de doorslag. Ze moest zelf de bezichtigingen doen en de tekst schrijven waarnaar de online makelaar de rest deed. Het voelde goed om het samen te doen, en daarnaast leek het me leuk om zelf de rondleidingen door mijn woning te doen. Zo krijg je toch een soort band, aldus Marije.

Een mooie presentatie was het resultaat

Nadat ze de woning verkoopklaar had gemaakt en alle verplichte documenten had ingevuld kwam de fotograaf. De woning werd ingemeten en er werd een video gemaakt. Even rust dacht ze, nu heb ik even tijd om de tekst te schrijven. Enkele dagen later werd haar de presentatie ter controle toegezonden. Na een kleine aanpassing kon het geheel live en op Funda

De bezichtigingen stroomden binnen

Ik had niet verwacht dat het zo snel ging. De ene na de andere bezichtiging stroomde binnen en ze heeft ervoor gekozen om de potentiële kopers achter elkaar te plannen. Enerzijds om tijd te besparen voor het telkens opruimen van de woning, en anderzijds om het gevoel van "meer" interesse voor de woning uit te stralen. Dat was overigens een tip van de internet makelaar. Het was wel een beetje spannend om te doen maar wel heel leuk zei ze later tegen de makelaar.

Het bieden kan beginnen

Nadat de bezichtigingen waren geweest werd het tijd om de kijkers over de definitieve biedprocedure te informeren. Dat was allemaal heel netjes geregeld en vond plaats via een Biedlogboek. Ook dit was even spannend want hoeveel biedingen zouden er komen? En zouden onder of boven de vraagprijs bieden? Na de sluitingstermijn nam de internet makelaar contact op om de biedingen te bespreken. Ze kreeg zelf ook een overzicht van de biedingen met de bijbehorende voorwaarden.

De koper kiezen

De keuze was niet heel erg moeilijk. Het stel waarmee ze direct al een klik had was ook nog eens de hoogste bieder. Deze mensen waren direct al enthousiast over mijn woning en de investeringen die ik had gedaan. Zelfs het interieur vonden ze mooi maar dat maakte geen onderdeel uit van de deal. Ik ben te gehecht aan m'n eigen spullen om ze samen met het huis te verkopen - Marije. 

Nadat de mondelinge deal was gesloten regelde de internet makelaar de rest. De koopovereenkomst werd gemaakt en ter controle verzonden en we konden zelfs digitaal ondertekenen. 

Iedereen blij

Ze had het huis voor een goede prijs aan een leuk stel verkocht en ook nog eens duizenden euro's bespaard. Wat wil je nog meer zegt ze! Natuurlijk moest ik zelf een handje meehelpen maar dat was eigenlijk leuker dan ik vooraf had gedacht. 

Zelf de bezichtigingen doen, een bewuste keuze

Marije heeft er bewust voor gekozen om zelf de bezichtigingen te doen en zo samen met de internet makelaar te verkopen. Hoewel een plaatselijke makelaar commercieel vaardiger kan zijn, is Marije de échte deskundigen van haar eigen huis. Zij kon vragen beantwoorden die makelaars over het algemeen niet kunnen beantwoorden. Daarnaast kon ze de de woonbeleving als geen ander overbrengen. Ook extra informatie over de buurt en waar ze haar boodschappen deed was informatie uit eerste hand en voor de kopers een toegevoegde waarde. Natuurlijk had een plaatselijke makelaar de woning ook voor een goede prijs verkocht maar achteraf gezien was dit voor haar de beste keuze.

Neem de tijd voor de juiste beslissing

Het is dus belangrijk om bij de verkoop van je huis de tijd te nemen en er goed over na te denken welke manier van verkopen het beste bij je past. Het zelf doen van de bezichtigingen kan je veel geld besparen, maar het kost wel tijd. Wanneer je die tijd niet hebt is de keuze voor een plaatselijke makelaar sneller gemaakt. Zij had door een goede planning hier de tijd voor en werd goed begeleid door de internet makelaar. 

Marije over haar ervaring

Al met al was de verkoop van mijn huis een leerzame ervaring. Ik heb veel geleerd over het verkoopproces en heb ervaren dat het zelf doen van de bezichtigingen, en het schrijven van de tekst mij veel geld en voordelen heeft opgeleverd.

Tot slot

Zelf je huis verkopen met een internet makelaar is niet voor iedereen een goede keuze. Je moet er wel tijd en energie in stoppen, daarnaast moet je er ook zin in hebben om de rondleidingen zelf te doen. Ook zelf de tekst schrijven hoort vaak bij het "zelf verkopen" van een huis. Maar door werkzaamheden zelf te doen kun je veel geld besparen.

Reacties
Categorieën