Een lening: Grote gevolgen voor verkrijgen hoogte hypotheek - Geregeld24
TIPS Huis kopen
Zo Geregeld
TIPS Huis kopen
02/17/2023
3 min
0

Een lening: Grote gevolgen voor verkrijgen hoogte hypotheek

02/17/2023
3 min
0

Het kopen van een huis is een grote stap in iemands leven. Het is een belangrijke beslissing en daar komt veel bij kijken, waaronder de financiële overwegingen. Een van de grootste financiële beslissingen bij het kopen van een huis is het afsluiten van een hypotheek. Maar wat gebeurt er als je al schulden hebt en een hypotheek wilt afsluiten? Het hebben van schulden kan grote gevolgen hebben voor het verkrijgen van de hoogte van een hypotheek. In dit artikel delen we enkele tips om een huis te kopen met schulden en hoe je de gevolgen kunt beperken.

Welke leningen zijn er op jouw naam geregistreerd?

Voordat je een hypotheek aanvraagt, is het belangrijk om te weten welke leningen er op jouw naam geregistreerd zijn bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). De bank zal bij het beoordelen van de aanvraag jouw kredietgeschiedenis controleren en deze informatie gebruiken om te bepalen hoeveel je kunt lenen. Als er onjuiste of verouderde informatie in jouw BKR-registratie staat, kan dit leiden tot een lagere hypotheek. Daarom is het verstandig om jouw gegevens bij het BKR te controleren en eventuele fouten te laten corrigeren.

Beëindig creditcards en beperk het bedrag dat je rood kunt staan

Creditcards kunnen handig zijn, maar als je er teveel hebt kan het invloed hebben op de hoogte van je hypotheek. De bank houdt rekening met het maximale bedrag dat je kunt lenen op basis van jouw inkomen, minus de maandelijkse aflossing van bestaande leningen en eventuele betalingsachterstanden. Als je het maximum op je creditcards hebt bereikt, kan dit leiden tot een lagere hypotheek. Hetzelfde geldt voor rood staan op je betaalrekening. Probeer daarom het bedrag dat je rood kunt staan te beperken tot een minimum.

Ga geen nieuwe financiële verplichtingen met een BKR-registratie meer aan

Als je van plan bent om een huis te kopen, is het belangrijk om geen nieuwe financiële verplichtingen aan te gaan die je BKR-registratie kunnen beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld een lening afsluit voor een nieuwe auto of een abonnement neemt met een dure telefoon, kan dit invloed hebben op jouw toekomstige hypotheek. Zorg er dus voor dat je geen nieuwe financiële verplichtingen aangaat totdat de hypotheek is goedgekeurd.

Los bestaande leningen af (indien mogelijk)

Ik heb het regelmatig meegemaakt dat kopers eerst hun lening af moesten lossen voordat ze het beoogde bedrag aan hypotheek konden lenen. Beschik je over voldoende financiële middelen om de leningen af te lossen en de kosten koper te betalen? Los de lening dan af wanneer je een hypotheek aanvraagt.

Zoek eerst uit wat je kunt lenen

Voordat je serieus op zoek gaat naar een huis, is het verstandig om eerst uit te zoeken hoeveel je kunt lenen. Online kun je in een paar stappen een indicatie krijgen van hoeveel hypotheek je kunt krijgen op basis van jouw inkomen, maar dit is slechts een ruwe schatting. Het is beter om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Deze kan je helpen om de beste optie te kiezen en jouw financiële situatie goed in kaart te brengen. Bovendien kan een hypotheekadviseur ook kijken naar andere mogelijkheden, zoals de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of een starterslening.

> Plan hier een gratis afspraak met de hypotheekadviseur

Nationale Hypotheek Garantie en Starterslening

De Nationale Hypotheek Garantie kan ervoor zorgen dat je meer kunt lenen en/of dat je een lagere rente betaalt. Een starterslening is een extra lening bovenop de hypotheek die je kunt afsluiten als je voor het eerst een huis koopt. Deze lening is vaak rentevrij hoef je pas later terug te betalen en kan zo het verschil maken tussen wel of geen eigen woning kunnen kopen.

Hoogte maandelijkse hypotheeklasten

Bij het kopen van een huis met een schuld is het ook belangrijk om rekening te houden met de maandelijkse hypotheeklasten. Door het hebben van een schuld zal de maximale hypotheek lager uitvallen en daarmee ook de hoogte van de maandlasten. Het is daarom verstandig om eerst goed te berekenen wat je maandelijks kwijt zult zijn en of dit past binnen jouw budget.

Een andere optie is om te kiezen voor een huis met lagere maandlasten, bijvoorbeeld door te kijken naar een kleiner huis of een huis in een goedkopere buurt. Dit kan betekenen dat je niet alles kunt krijgen wat je graag wilt, maar het kan wel zorgen voor meer financiële ruimte en minder stress. 

Schulden niet per definitie slecht maar...

Tot slot is het ook belangrijk om te onthouden dat het hebben van schulden niet per se een slechte zaak is, zolang je er maar verantwoord mee omgaat. Het aflossen van een schuld kan juist een positief effect hebben op je financiële situatie en kan ervoor zorgen dat je in de toekomst meer kunt lenen voor bijvoorbeeld een volgend huis. Het is dus zeker de moeite waard om te kijken naar de mogelijkheden en om te zorgen dat je financiële situatie op orde is voordat je een huis gaat kopen.

Tot slot

Als makelaar en taxateur heb ik vaker gezien dat het hebben van een schuld niet per definitie betekent dat je geen huis kunt kopen, maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden. Door goed te kijken naar de mogelijkheden, te spreken met een hypotheekadviseur en je financiële situatie goed in kaart te brengen kun je ervoor zorgen dat je een verantwoorde keuze maakt en niet voor verrassingen komt te staan. Het kopen van een huis is een grote stap, maar met de juiste voorbereiding en kennis kun je ervoor zorgen dat het een succes wordt.

> Bekijk ook: Meer informatie over een huis kopen

Reacties
Categorieën