Wat is de beste tijd om een huis te kopen? - Geregeld24
TIPS Huis kopen
Zo Geregeld
TIPS Huis kopen
03/09/2023
2 min
0

Wat is de beste tijd om een huis te kopen?

03/09/2023
2 min
0

Wat is de beste tijd om een huis te kopen is een vraag die me als makelaar vaak is gesteld. Je zou het ook andersom kunnen draaien: Wanneer heb jij een huis nodig? Gevoelsmatig is er geen "beste" of "slechte" tijd om een huis te kopen maar in sommige periodes heb je wel minder concurrentie en maak je meer kans.

Het kopen van een huis is een van de grootste investeringen die de meeste mensen ooit zullen doen. Het kan een uitdagend proces zijn, maar als je slim bent over wanneer je koopt, kan het ook een geweldige investering zijn. In dit artikel zullen we de beste tijd bespreken om een huis te kopen, rekening houdend met seizoensinvloeden en andere factoren.

Lente en Zomer

De lente en de zomer zijn traditioneel de drukste seizoenen voor huizenkopers, omdat mensen de neiging hebben om te verhuizen wanneer het weer warmer wordt. Dit kan leiden tot meer concurrentie en hogere prijzen. Als je echter bereid bent om te wachten, kan het kopen van een huis in de herfst of winter voordelig zijn. Er wordt gezegd dat er dan minder kopers op de markt zijn maar door het woningtekort is dat nog maar de vraag.

De rente 

Een andere factor om te overwegen is de rente. De rente heeft in Nederland een grote invloed op de totale kosten van het huis. Als de rente hoog is, zal het maandelijkse hypotheekbedrag ook hoger zijn. Als de rente laag is, zal de maandelijkse hypotheekbetaling lager zijn en kun je meer huis krijgen voor je geld. Dat zag je in de huizenmarktcrisis in 2008 ook ontstaan. Het is een goed idee om de rentetarieven te volgen en een hypotheekverstrekker te raadplegen om te bepalen of het momenteel een goed moment is om te kopen.

> Meer hypotheekadviseur en hypotheken

De economie

Een andere factor die van invloed kan zijn op de prijs van een huis is de economie. Als de economie sterk is, kunnen huizenprijzen stijgen. Als de economie zwak is, kunnen huizenprijzen dalen. Het is belangrijk om de economische situatie in de gaten te houden om te bepalen of het een goed moment is om te kopen.

De inflatie (2023)

De inflatie is sterk toegenomen en de ECB heeft de rentetarieven verhoogd waardoor je minder kan lenen. Aan de andere kant zie de lonen (onder druk van demonstratie) toenemen. Volgens de geleerden blijft de koopkracht in 2023 en 2024 behouden maar daar is niet iedereen het over eens. 

Persoonlijke situatie bepalend

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat de beste tijd om een huis te kopen afhankelijk is van je eigen persoonlijke omstandigheden. Als je bijvoorbeeld een gezin hebt en wilt verhuizen voordat het nieuwe schooljaar begint, kan de zomer de beste tijd zijn om te kopen. Het is belangrijk om je eigen behoeften en doelen te overwegen bij het bepalen van de beste tijd om te kopen. Daarnaast zijn de huizenprijzen op lange termijn altijd gestegen dus wanneer je voor langere tijd een huis koopt lijkt er niets aan de hand.

Los op je hypotheek af

Zorg er in ieder geval dat je maandelijks aflost op je hypotheek. Hiermee spaar je als het ware in je huis en bouw je vermogen op, ook al zit dit vast in de stenen. Mocht je om welke reden dan ook (moeten) verkopen is de waarde van je huis in veel gevallen niet meer lager dan de hoogte van je hypotheek. 

Tot slot

Er zijn verschillende factoren om te overwegen bij het bepalen van de beste tijd om een huis te kopen. Over het algemeen kan het kopen van een huis in de herfst of winter voordelig zijn vanwege minder concurrentie en lagere prijzen maar daar bestaat geen zekerheid over. Het is slim om de rentetarieven en de economische situatie in de gaten te houden. Maar het belangrijkste is om je eigen persoonlijke behoeften en doelen te overwegen bij het bepalen van de beste tijd om te kopen. Laat je niet gek maken en neem een weloverwogen beslissing en laat je desnoods bijstaan door de experts zoals een hypotheekadviseur, aankoopmakelaar, taxateur of financieel adviseur.

> Meer informatie over een huis kopen


Reacties
Categorieën