Tips voor starters op de woningmarkt - Geregeld24
TIPS Huis kopen
Meindert
TIPS Huis kopen
02/16/2023
3 min
0

Tips voor starters op de woningmarkt

02/16/2023
3 min
0

Een huis kopen is een grote stap, vooral voor starters op de huizenmarkt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het afsluiten van een hypotheek vaak het grootste probleem is voor deze groep. Huizenprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen en blijven ondanks een lichte daling nog erg hoog. Toch is het als starter vaak nog steeds mogelijk om een hypotheek te krijgen ondanks de gestegen rente. Maar de zorgen voor starters blijven groot omdat er in het starters-segment bijna geen huizen te koop zijn. Volgens een recent onderzoek van Calcasa zijn de mogelijkheden die starters op de te koop staande woningen hebben onder de huidige omstandigheden, slechts voor 3,4% financierbaar. 

Goede voorbereiding is het halve werk 

Het is echter wel belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat je een huis gaat kopen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om een zak met geld achter de hand te hebben. Hoewel je de aankoop van het huis volledig kunt financieren met een hypotheek, zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan bijkomende kosten zoals notariskosten, overdrachtsbelasting en kosten voor de inrichting van je nieuwe huis. Vergeet ook niet dat verhuizen ook geld kost. Het is daarom verstandig om te sparen voordat je een huis gaat kopen, zodat je deze kosten kunt dekken. Als je geen spaargeld hebt, kan het een goed idee zijn om hulp te vragen aan je ouders. Zij kunnen je belastingvrij helpen met een schenking.

Los je leningen af

Daarnaast is het belangrijk om je leningen op te schonen voordat je een hypotheek aanvraagt. Geldverstrekkers willen namelijk weten welke leningen je op je naam hebt staan en of er betalingsproblemen zijn geweest. Ze kunnen deze informatie opvragen bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het is dus verstandig om jouw gegevens bij het BKR op te vragen, zodat je kunt zien welke leningen er nog openstaan en deze kunt afbetalen voordat je een hypotheek aanvraagt.

Samen kopen

Als je samen met je partner een huis gaat kopen, is het verstandig om eerst bij de notaris langs te gaan om de zaken goed te regelen. Dit geldt vooral voor samenwoners. Bij het uit elkaar gaan of bij overlijden ben je namelijk blij dat de zaken goed zijn vastgelegd.

Hypotheek- adviesgesprek

Tot slot is het raadzaam om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur voordat je een huis koopt. Een hypotheek is immers een grote financiële verplichting voor de komende dertig jaar en je wilt zeker weten dat je de juiste beslissingen maakt. Een goede hypotheekadviseur kan je helpen om de mogelijkheden te verkennen en inzicht te geven in de maandlasten die je kunt verwachten na het kopen van een huis. Op die manier kun je een weloverwogen beslissing nemen en ervoor zorgen dat je niet in de financiële problemen komt.

TIP: Vraag hier een gratis hypotheek- adviesgesprek aan

Onderzoek naar de buurt

Als aanvulling op deze tips is het ook verstandig om onderzoek te doen naar de buurt waar je wilt gaan wonen. Kijk naar de voorzieningen, de veiligheid en de buurtbewoners. Het kan ook helpen om informatie op te vragen bij de gemeente over eventuele (toekomstige) bouwplannen in de buurt of wijk.

> Bekijk ook: Eerste huis kopen: Waar moet je rekening mee houden

Bouwplannen in de buurt

Naast het regelen van de financiële aspecten van het kopen van een huis, is het ook belangrijk om te kijken naar eventuele bouwplannen in de buurt. Deze plannen kunnen namelijk van invloed zijn op de waarde van jouw woning en jouw woongenot. 

Je kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente en informeren naar eventuele bouwplannen in de buurt van de woning die je op het oog hebt. De gemeente is verplicht om deze informatie te verstrekken en kan je meer vertellen over de plannen en de mogelijke impact ervan op jouw woonsituatie.

Leefbaarheid van de buurt

Het kan ook nuttig zijn om te kijken naar de leefbaarheid in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van scholen, winkels, openbaar vervoer en groenvoorzieningen. Dit kan niet alleen van invloed zijn op jouw woongenot, maar ook op de waardeontwikkeling van de woning.

Staat van de woning

Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de staat van het huis zelf en eventuele gebreken die er zijn. Laat bijvoorbeeld een bouwkundige keuring uitvoeren om een goed beeld te krijgen van de staat van de woning en eventuele kosten die op termijn gemaakt moeten worden voor onderhoud of reparaties.

Tot slot

Al met al is het kopen van een huis een grote stap en is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg voor een goed financieel plan, informeer naar eventuele bouwplannen en kijk naar de staat van de woning en de leefbaarheid in de buurt. Zo vergroot je jouw kansen op een succesvolle aankoop en een prettig verblijf in jouw nieuwe huis.

> Klik hier voor meer informatie over de bouwkundige keuring

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je als starter een huis wilt kopen. Meer tips vind je hier >>


Reacties
Categorieën