Eerste huis kopen - Waar moet je rekening mee houden? - Geregeld24
TIPS Huis kopen
Meindert
TIPS Huis kopen
02/16/2023
5 min
0

Eerste huis kopen: Waar moet je rekening mee houden?

02/16/2023
5 min
0

De beslissing is genomen, je gaat op zoek naar je eerste huis maar waar begin je en waar moet je allemaal rekening mee houden? In dit artikel lees je meer over het eerste huis kopen.

Wat kan ik lenen?

Natuurlijk is het kijken van woningen leuk en dat begint tegenwoordig online maar je moet wel weten in welke prijsklasse je kan zoeken. Daarvoor is het belangrijk een afspraak met de hypotheekadviseur te maken. Deze kan je wegwijs maken in de wirwar van hypotheken en jou informeren over hetgeen je aan hypotheek kan lenen. Er zijn namelijk verschillende soorten hypotheken die elk z’n eigen voor- en nadelen hebben. Daarnaast is tegenwoordig eigen geld nodig om de kosten koper van te betalen. De hypotheekadviseur vertelt je hier meer over. Een eerste oriëntatie bieden hypotheekadviseurs gratis aan om jouw wensen en mogelijkheden te bespreken.

> Ga naar: Gratis Afspraak met hypotheekadviseur maken

Overzicht van wensen en voorkeuren

Nu je weet wat je kan lenen kun je gericht zoeken. Maak een overzicht van wensen en voorkeuren zodat je helder beeld krijgt van wat je nu eigenlijk zoekt. Naast het type woning en aantal slaapkamers is de buurt ook belangrijk. Als makelaar heb ik weleens bezichtigen gedaan waarbij de kijkers nog totaal geen idee hadden van wat ze zochten. Natuurlijk moet je een aantal woningen bekijken voordat je daar gevoel bij krijgt maar een idee hebben bij hetgeen je ongeveer zoekt maakt het allemaal wat makkelijker.

Online zoektocht naar huizen

De zoektocht naar huizen begint vaak online waarbij Funda een populaire huizenwebsite is. Maar daar kijken de meeste woningzoekers op. Beperk je dus niet alleen tot deze site want er is nog veel meer te vinden. Zo zijn er ook sites waarbij mensen zelf hun huis te koop aanbieden of sites waar in de toekomst huizen te koop komen. Daar staat dan vaak bij: Binnen 6 maanden te koop, of binnenkort beschikbaar. Neem contact met de verkoopmakelaar of verkoper om een afspraak voor bezichtiging te maken.

De bezichtiging(en)

Tijdens de rondleiding doe je allemaal verschillende indrukken op en kun je hierdoor overweldigd worden. Zet de roze bril af en probeer objectief de woning te bekijken ook al is dat de eerste keer soms lastig. TIP:Daarom adviseer ik altijd een woning twee keer te bekijken voordat je overweegt een bod te doen. De tweede keer is altijd anders dan de eerste keer en zie je meer dan de eerste keer.

Checklist huis bekijken

Gebruik een checklist zodat je tijdens de bezichtiging indrukken en aantekeningen op kan schrijven. Vooral wanneer je meerdere woningen bekijkt is het handig om deze later nog eens rustig door te nemen en te vergelijken. Hieronder kun je de checklist geheel gratis downloaden. Pint de checklist uit en neem deze mee naar de bezichtiging(en). Je kunt er meer uitprinten wanneer je meerdere woningen bekijkt.

> Download hier de checklist huis bekijken

Informatie van de verkoopmakelaar

Wanneer je verder wilt met een woning zorg er dan voor dat je alle gegevens van de makelaar hebt ontvangen. Hierbij gaat het om de vragen- en roerende zakenlijst, brochure en overige gegevens en bij een appartement de bijbehorende recente VvE stukken. Zorg ervoor dat je alles helder krijgt voordat je een bod doet. Zijn er nog vragen, stel die dan vooraf. Tijdens het bieden en onderhandelen is het fijn dat je overal van op de hoogte bent zodat je deze gegevens mee kan wegen in je bod.

Bieden op een huis

Er zijn verschillende manieren waarbij er kan worden geboden. De verkoper kiest hiervoor in overleg met de makelaar een strategie. Zo kan ervoor worden gekozen om in onderhandeling te gaan, of een biedprocedure waarbij iedereen eenmalig een bod neerlegt. Variaties hierop zijn mogelijk en de makelaar kan en mag van strategie veranderen tijdens het proces. Dit moet dan wel duidelijk worden aangegeven. Ook de overige voorwaarden zoals datum van oplevering en financieringsvoorbehoud horen bij het bod of openingsbod. Ook de bouwkundige keuring kan onderdeel uitmaken van een deal.

TIP Openingsbod bepalen

> Bekijk hier: Hoe bepaal je het openingsbod?

Mondeling akkoord

Op enig moment hoor je van de makelaar een tegenreactie of akkoord. Bij een akkoord worden de gegevens uitgewisseld en zal de makelaar de koopovereenkomst opmaken. Dit kan overigens ook door de notaris worden gedaan. In principe kiest de koper de notaris tenzij vooraf anders is gemeld of aangegeven.

Zorg ervoor dat je de koopovereenkomst, ook wel koopakte genoemd goed doorneemt en stel vragen wanneer je iets niet begrijpt. Gebruik hiervoor ook de toelichting die erbij zit. Heb je die niet ontvangen? Vraag de verkoopmakelaar er dan naar. Twijfel je over bepaalde zaken of krijg je geen duidelijk antwoord van de makelaar? Schakel dan een expert in die met je meekijkt en advies kan geven.

De koopovereenkomst tekenen

Eindelijk is het dan zover, de koopovereenkomst kan worden getekend. Vroeger was dat echt een feestje en werd er altijd fysiek getekend maar tegenwoordig gebeurt dat ook digitaal. Nadat er is getekend behoor je een kopie van de getekende stukken te ontvangen. Dit wordt “ter handstelling” genoemd. Dit is verplicht! Na ontvangst van de door alle partijen getekende koopovereenkomst kun je de hypotheekadviseur een afschrift doen toekomen. Dat kan per mail.

Wettelijke bedenktijd

Nadat de koopovereenkomst is getekend en je deze hebt ontvangen begint de bedenktijd voor de koper. Dit is wettelijk geregeld. Binnen de bedenktijd kun je alsnog zonder reden van de verkoop afzien. Lees hier alles over de bedenktijd.

Hypotheek regelen

De tijd om de hypotheek te regelen is aangebroken. De hypotheekadviseur gaat met de hypotheek aan de slag en je zal wat gegevens aan moeten leveren. Houd de datum van het financieringsvoorbehoud die is opgenomen in de koopovereenkomst goed in de gaten en laat deze niet verlopen wanneer de hypotheek nog niet akkoord is. Als een bankgarantie moet worden gesteld doet de hypotheekadviseur dit voor je maar houd zelf wel een vinger aan de pols of alles op tijd geregeld is. Ook zal er een taxateur langs moeten komen om een taxatierapport op te maken. Dit is in de meeste gevallen een eis van de geldverstrekker of bank. De hypotheekadviseur kan dit voor je doen maar dat kun je ook zelf regelen afhankelijk van je voorkeur.

> Gratis hypotheekadviesgesprek aanvragen

Voorbereiden op verhuizing

Bereid je goed voor op de verhuizing door op tijd te beginnen met zaken regelen. Ook de nutsvoorzieningen horen hierbij. Vergeet de verzekeringen niet zoals opstal- en inboedelverzekering. Ga je voor het eerst samen kopen is het misschien slim om een samenlevingscontract door de notaris op te laten stellen. Ook een geregistreerd partnerschap is natuurlijk een optie. De keuze is aan jullie.

> Ga naar direct nutsvoorzieningen regelen 

Inspectie oplevering huis

Voordat je naar de notaris gaat heb je als koper het recht om de woning te inspecteren. Dit staat ook vermeld in de koopovereenkomst. Dit wordt meestal een uur of drie kwartier (afhankelijk van de reistijd) vóór de afspraak bij de notaris gedaan. Controleer hierbij of de gemaakte afspraken zijn nagekomen en of de spullen die achter moeten blijven daadwerkelijk aanwezig zijn.

Overdracht bij de notaris

Nadat alles akkoord is volgt de gang naar de notaris waar de akte van levering wordt getekend. Deze heb je van tevoren inclusief de nota van afrekening ter controle per mail ontvangen. Mocht er van tevoren iets niet duidelijk zijn, neem dan contact op met de notaris en wacht niet tot de dag van overdracht.

Gefeliciteerd

In de meeste gevallen ontvang je de sleutels bij de notaris na het tekenen van de akte van levering. De notaris zorgt voor de inschrijving bij het kadaster en controleert dit de volgende dag. (weekend telt niet mee) Nadat de inschrijving de volgende dag is gecontroleerd ben je de nieuwe eigenaar van de woning. Gefeliciteerd! Het klussen en verhuizen kan beginnen. Veel succes!

> Bekijk ook: Stappenplan huis kopen



Reacties
Categorieën