Hoeveel eigen geld heb je nodig voor een huis? - Geregeld24
TIPS Huis kopen
Zo Geregeld
TIPS Huis kopen
03/13/2023
6 min
0

Hoeveel eigen geld heb je nodig om een huis te kopen?

03/13/2023
6 min
0

Als je overweegt om een huis te kopen, dan is een belangrijke vraag hoeveel eigen geld je nodig hebt om dit te doen. Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, zoals de prijs van het huis, de hypotheekrente en de bijkomende kosten. In dit artikel leg ik uit hoeveel eigen geld je nodig hebt om een huis te kopen en waar je rekening mee moet houden bij het financieren van je huis.

Bepaal de waarde van het huis

Voordat je kunt bepalen hoeveel eigen geld je nodig hebt om een huis te kopen, moet je weten wat de waarde van het huis is. De waarde van het huis bepaalt namelijk de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Als je een huis koopt van 300.000 euro en de waarde van het huis is ook 300.000 euro, dan kun je een hypotheek krijgen van maximaal 100% van de waarde van het huis. Als de waarde van het huis lager is dan de koopprijs, dan moet je meer eigen geld inleggen om het verschil te overbruggen. Een taxateur stelt hierbij de waarde vast.

Bereken de bijkomende kosten

Bij het kopen van een huis krijg je te maken met bijkomende kosten, zoals de kosten voor de aankoopmakelaar, de taxatie en de notaris. Ook moet je rekening houden met de kosten voor het afsluiten van de hypotheek, zoals de advieskosten, de afsluitprovisie en de taxatiekosten. Deze kosten kunnen oplopen tot enkele duizenden euro's. Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen in je berekening van het benodigde eigen geld.

Houd rekening met de hypotheekrente

Als je een huis koopt, sluit je meestal een hypotheek af. Bij het afsluiten van een hypotheek krijg je te maken met hypotheekrente. De hoogte van de hypotheekrente heeft invloed op de hoogte van de maandlasten van de hypotheek. Als de hypotheekrente hoog is, dan zijn de maandlasten ook hoog. Het is daarom verstandig om rekening te houden met de hypotheekrente bij het bepalen van de hoogte van de hypotheek en het benodigde eigen geld. De hypotheekadviseur kan je hierover informeren.

Bekijk de mogelijkheden voor financiële steun

Als je niet genoeg eigen geld hebt om een huis te kopen, dan kun je misschien in aanmerking komen voor financiële steun van de overheid. Zo kun je bijvoorbeeld een Starterslening aanvragen. Ook zijn er verschillende subsidieregelingen waar je soms gebruik van kan maken. Het is daarom verstandig om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor financiële steun. 

Overweeg de kosten voor onderhoud en verbouwing

Bij het kopen van een huis moet je niet alleen rekening houden met de koopprijs en de bijkomende kosten, maar ook met de kosten voor onderhoud en eventuele verbouwingen. Als je een oudere woning koopt, dan kan het zijn dat je te maken krijgt met achterstallig onderhoud. Ook kan het zijn dat je het huis wilt verbouwen om het naar jouw wensen aan te passen. Houd er rekening mee dat dit extra kosten met zich meebrengt. Het is daarom verstandig om hier alvast rekening mee te houden bij het bepalen van het benodigde eigen geld. 

Maak een financieel plan

Als je weet wat de waarde van het huis is, wat de bijkomende kosten zijn en welke mogelijkheden er zijn voor financiële steun, dan kun je een financieel plan maken. In dit plan neem je alle kosten mee en bepaal je hoeveel eigen geld je nodig hebt om de aankoop van het huis te financieren. Ook bepaal je hoeveel je maandelijks kunt betalen aan hypotheeklasten en hoeveel je dus maximaal kunt lenen.

Bespreek de mogelijkheden met een hypotheekadviseur

Als je een huis wilt kopen, dan is het verstandig om de mogelijkheden te bespreken met een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur kan je helpen om de beste hypotheek te vinden en de kosten in kaart te brengen. Ook kan een hypotheekadviseur je helpen om de financiële risico's in te schatten en te bepalen of je de hypotheeklasten kunt dragen.

Denk aan het verduurzamen van de woning [TIPS]

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker bij het kopen van een huis. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee op de lange termijn. Er zijn verschillende manieren waarop je duurzaamheid kunt integreren in het kopen van een huis. Hieronder vind je een aantal tips: 

Zoek naar een energiezuinig huis

Een energiezuinig huis is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het kan namelijk flink schelen in de energiekosten. Kijk bij het zoeken naar een huis daarom ook naar de energieprestatie van het huis. Dit kun je onder andere zien aan het energielabel. Hoe hoger het energielabel, hoe energiezuiniger het huis is.

Investeer in duurzame maatregelen

Als je een huis koopt, kun je meteen investeren in duurzame maatregelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen, een warmtepomp of isolatie. Dit zijn investeringen die zich op de lange termijn terugverdienen doordat je bespaart op de energiekosten. 

Kijk naar de locatie van het huis

De locatie van het huis is ook belangrijk voor duurzaamheid. Als het huis dicht bij voorzieningen ligt, zoals openbaar vervoer en winkels, dan hoef je minder vaak de auto te gebruiken. Ook kun je bijvoorbeeld kijken naar de mogelijkheden voor fietsen of lopen in plaats van de auto. 

Maak gebruik van duurzame financiering

Er zijn ook financieringsmogelijkheden die zich richten op duurzaamheid, zoals een groene hypotheek. Met een groene hypotheek kun je geld lenen voor duurzame maatregelen en betaal je vaak minder rente.

Door duurzaamheid mee te nemen in het kopen van een huis, draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar ook aan je eigen financiële toekomst. Het kan flink schelen in de energiekosten en daarnaast kun je profiteren van duurzame financieringsmogelijkheden. Het is daarom zeker de moeite waard om hier rekening mee te houden bij het kopen van een huis.

De kosten op een rij

Bij het kopen van een huis komen er naast de aankoopkosten ook nog andere kosten om de hoek kijken. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met deze bijkomende kosten en deze mee te nemen in je budget. Hieronder zetten we de belangrijkste bijkomende kosten voor je op een rij:

Kosten koper (k.k.)

De kosten koper (k.k.) zijn kosten die je betaalt bij het kopen van een huis. Hieronder vallen onder andere de overdrachtsbelasting, de notariskosten voor het opstellen van de leveringsakte en de inschrijving van de hypotheekakte in het kadaster. De kosten koper bedragen meestal tussen de 2% en 6% van de aankoopprijs van het huis.

Hypotheekadvies- en afsluitkosten

Als je een hypotheek afsluit, krijg je te maken met hypotheekadvies- en afsluitkosten. Het hypotheekadvies kost geld omdat de hypotheekadviseur tijd en moeite steekt in het vinden van de juiste hypotheek voor jouw situatie. De afsluitkosten zijn kosten voor het afsluiten van de hypotheek en worden in rekening gebracht door de geldverstrekker. Deze kosten bedragen vaak tussen de € 1.000,- en € 2.500,-.

Taxatiekosten

Als je een hypotheek afsluit, moet het huis worden getaxeerd. De taxatiekosten zijn kosten voor het laten taxeren van het huis. De kosten voor een taxatie variëren, maar bedragen meestal tussen de € 300,- en € 600,-.

Bouwkundige keuring

Het is verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren voordat je een huis koopt. Dit geeft je inzicht in de staat van het huis en eventuele gebreken. De kosten voor een bouwkundige keuring bedragen meestal rond de € 400,-.

> Meer informatie over de bouwkundige keuring

Verhuiskosten

Als je gaat verhuizen, krijg je te maken met verhuiskosten. Hierbij kun je denken aan kosten voor een verhuiswagen, verhuisdozen en verhuizers. De kosten voor verhuizen verschillen per situatie, maar bedragen vaak enkele honderden tot duizenden euro’s.

Door rekening te houden met deze bijkomende kosten, kun je een realistisch budget opstellen voor het kopen van een huis. Het is daarom belangrijk om deze kosten mee te nemen in je berekeningen en niet alleen te kijken naar de aankoopprijs van het huis zelf.

Voorbeeld berekening kosten bij een huis kopen

Als we als voorbeeld nemen dat je een huis wilt kopen van €300.000,-, dan kunnen we een berekening maken van de bijkomende kosten. Hieronder zetten we de kosten voor je op een rij:

  • Kosten koper (k.k.): Bij een huis van €300.000,- bedragen de kosten koper ongeveer 2% tot 6%. We nemen voor dit voorbeeld een percentage van 4%. Dit betekent dat de kosten koper €12.000,- bedragen.
  • Hypotheekadvies- en afsluitkosten: De hypotheekadvies- en afsluitkosten variëren, maar bedragen vaak tussen de €1.000,- en €2.500,-. Voor dit voorbeeld nemen we een bedrag van €2.000,-.
  • Taxatiekosten: De kosten voor een taxatie variëren, maar bedragen meestal tussen de €300,- en €600,-. Voor dit voorbeeld nemen we een bedrag van €500,-.
  • Bouwkundige keuringDe kosten voor een bouwkundige keuring bedragen meestal tussen de €350,- en €500,-. Voor dit voorbeeld nemen we een bedrag van €400,-.
  • Verhuiskosten: De kosten voor verhuizen verschillen per situatie, maar bedragen vaak enkele honderden tot duizenden euro’s. Voor dit voorbeeld nemen we een bedrag van €1.000,-.

De totale bijkomende kosten voor dit voorbeeld bedragen dus:

€12.000,- + €2.000,- + €500,- + €400,- + €1.000,- = €15.900,-

Het is dus belangrijk om niet alleen naar de aankoopprijs van het huis zelf te kijken, maar ook naar de bijkomende kosten. Op deze manier kun je een realistisch budget opstellen voor het kopen van een huis.

Hoeveel eigen geld je nodig hebt om een huis te kopen, hangt af van verschillende factoren, zoals de waarde van het huis, de bijkomende kosten en de hypotheekrente. Het is belangrijk om deze kosten goed in kaart te brengen voordat je een huis gaat kopen. Ook is het verstandig om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor financiële steun en om een financieel plan te maken. Bespreek de mogelijkheden altijd met een hypotheekadviseur om te bepalen wat de beste optie is voor jouw situatie.

Als je deze stappen zorgvuldig doorloopt, dan kun je goed voorbereid een huis kopen en voorkom je financiële problemen in de toekomst. Het is een grote investering, maar als je het op de juiste manier aanpakt, dan kan het ook een mooie en waardevolle investering zijn voor de toekomst.

> Ga naar hypotheekadviseur en hypotheken


Reacties
Categorieën