3 redenen waarom mensen zelf hun huis verkopen zonder makelaar - Geregeld24
Huis zelf verkopen
Zo Geregeld
Huis zelf verkopen
02/22/2023
2 min
0

3 redenen waarom mensen zelf hun huis verkopen zonder makelaar

02/22/2023
2 min
0

Iedereen heeft zijn eigen redenen om zelf het huis te verkopen in plaats van via een makelaar. In dit artikel noemen we de 3 belangrijkste redenen.

1: Besparen op makelaarskosten

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen zelf hun huis verkopen, is om op makelaarskosten te besparen. Makelaars brengen doorgaans een courtage in rekening die kan variëren van 1% tot 2% van de verkoopprijs van het huis. Doordat verkopers zelf hun huis verkopen, kunnen ze de courtage van de makelaar besparen. Ook is er dan meer controle over de overige kosten waarmee de verkoop gepaard gaat.

Denk hierbij aan de foto- en videograaf, de tekstschrijver en inmeter. Over het algemeen nemen de - zelf verkopers - wel deeldiensten af zoals een plaatsing op Funda en het afwikkelen van de juridische kwesties.

2: Meer controle willen

Ook mensen die meer controle willen over het verkoopproces zijn meer geneigd om te kiezen voor zelf verkopen of een online makelaar. Ze kunnen dan hun eigen marketingstrategieën bedenken, bepalen wanneer bezichtigingen plaatsvinden en hoe ze onderhandelen over de verkoopprijs. Dit kan vooral belangrijk zijn voor mensen die het gevoel hebben dat ze beter weten hoe ze hun huis moeten verkopen dan een makelaar.

3: Er persoonlijk bij betrokken zijn

Voor sommige mensen kan de verkoop van hun huis een persoonlijke aangelegenheid zijn. Ze hebben mogelijk emotionele banden met hun huis en willen daarom betrokken zijn bij elk aspect van de verkoop. Door zelf hun huis te verkopen, kunnen ze ervoor zorgen dat het proces verloopt op een manier die bij hen past en dat hun belangen voorop staan. Hierbij hoort ook de keuze voor een potentiële koper of bieder waarbij de gunfactor een grote rol speelt.

Zoals je ziet zijn de makelaarskosten en persoonlijke controle en betrokkenheid de drie belangrijkste redenen waarom mensen ervoor kiezen hun huis zelf te verkopen zonder makelaar. Maar er zijn meer redenen die we hieronder uiteenzetten en toelichten.

Waarom mensen nog meer kiezen voor zelf verkopen

Sorry, ik kan het niet laten om er nog 2 te noemen zoals:

  • Ervaring en kennis: Sommige mensen hebben al ervaring met het verkopen van een huis of hebben een achtergrond in vastgoed en voelen zich daarom zelfverzekerd genoeg om het proces zelf af te handelen. Ze kunnen de expertise hebben om de waarde van hun huis te bepalen, onderhandelingen te voeren en de benodigde documenten op te stellen.
  • Slechte ervaringen met makelaars: Sommige verkopers hebben misschien slechte ervaringen gehad met makelaars in het verleden, zoals onvoldoende communicatie, gebrek aan inzet, of onvermogen om het huis snel te verkopen. Deze ervaringen kunnen ertoe leiden dat verkopers ervoor kiezen om hun huis zelf te verkopen.

Voor- en nadelen zelf verkopen

Natuurlijk maakt iedereen zijn eigen keuze en het is belangrijk die te respecteren. Verkopen via een makelaar heeft voor- en nadelen maar datzelfde geldt voor zelf verkopen. Een huis zelf verkopen moet ook gewoon leuk zijn. Zelf de rondleidingen geven en contact met de potentiële koper van hun huis. Een soort van leuke emotionele betrokkenheid die mede bepaalt aan wie de woning wordt verkocht.

Kan ik mijn huis ook zelf verkopen?

Afhankelijk van je motivatie en tijd kun je dat prima zelf maar ik adviseer altijd wel een backup. De vastgoedmarkt is niet altijd even transparant en een fout is snel gemaakt. Een alternatief voor volledig zelf je huis verkopen is een internetmakelaar. Deze ondersteunt je waar nodig terwijl je zelf bijvoorbeeld de bezichtigingen doet en de tekst schrijft. Hiermee voorkom je onnodige fouten en blijft het toch een leuk en veilig traject.

> Bekijk ook: Besparing op makelaarskosten door zelf de bezichtigingen te doen


Reacties
Categorieën