Besparen op makelaarskosten: Hoe doe je dat? - Geregeld24
Huis zelf verkopen
Zo Geregeld
Huis zelf verkopen
02/22/2023
2 min
0

Besparen op makelaarskosten: Hoe doe je dat?

02/22/2023
2 min
0

Hoe je jouw huis verkoopt zonder veel makelaarskosten te betalen:  

Het verkopen van een huis is voor de meeste mensen geen dagelijkse kost. Een verkoopmakelaar kan hierbij helpen, maar de kosten van een makelaar zijn vaak een stuk hoger dan wanneer je het zelf doet maar er zijn ook andere mogelijkheden om op makelaarskosten te besparen. Die mogelijkheden bespreken we hier!

Makelaarskosten traditionele makelaar

Veel makelaars rekenen voor de full-service een percentage voor de makelaarskosten, ook wel courtage genoemd. Dit is meestal tussen de 1 en 2 procent. Laten we in dit voorbeeld uitgaan van 1.5% courtage inclusief btw. Wanneer een huis 4 ton oplevert betaal je aan de makelaar 6000 euro. Dat is vaak exclusief de opstartkosten die bestaan uit de presentatie- promotiekosten. Hier hoort bijvoorbeeld ook de fotograaf en Fundaplaatsing bij. De betaling vindt meestal plaats via de notaris die de makelaarskosten verrekend op de nota van aflossing. Wat er overblijft wordt naar de verkoper overgemaakt. Wat de verkoper tekort komt moet voor de overdracht op de rekening van de notaris zijn bijgeschreven anders kan de overdracht niets plaats vinden.

Besparen op makelaarskosten

Tegenwoordig zijn er alternatieven voor de full-service makelaar. Denk hierbij aan deeldiensten, een internetmakelaar of een "doe-het-zelf" verkoopconcept. Hierbij begeleidt je zelf de bezichtigingen en schrijf je zelf de aanbiedingstekst. Dat werkt supergoed, omdat jij meer over jouw huis kunt vertellen dan welke makelaar dan ook. Zo'n doe-het-zelf formule werkt veelal niet met een percentage, maar met een vast bedrag. Ongeacht de verkoopwaarde van jouw huis. En dat vaste bedrag ligt vele malen lager dan de omgerekende courtage van een full-service makelaar.

Kan ik ook besparen op makelaarskosten?

Met een beetje goede wil en wat investering in tijd zou iedereen zelf z'n huis kunnen verkopen, mits je daarvoor een professional achter de hand houdt. Zie dit als een soort "samen" verkopen. Je verdeelt de werkzaamheden waardoor het de verkoopmakelaar minder tijd kost, en jou minder geld. Rondleidingen geven in je eigen huis kunnen de meesten wel en daarnaast weet jij als verkoper alles over het huis. Worden er moeilijke juridische vragen gesteld verwijs je de kijkers door naar de professionele partij zoals de internetmakelaar.

Doe-het-zelf-concept

Tegenwoordig worden er allerlei benamingen gebruikt voor het zelf verkopen van je huis waardoor je op makelaarskosten kunt besparen. In de basis gaat het erom wat jij zelf moet doen, en wat de (internet)makelaar voor je doet. Bij veel makelaarsconcepten kun je kiezen uit verschillende pakketten of alleen afnemen wat je nodig denkt te hebben. Zorg er wel voor dat je voldoende tijd reserveert voor de bezichtigingen en de potentiële kopers slim plant.

Voordelen van zelf je huis verkopen en besparen op makelaarskosten

  • Veel goedkoper tarief bij verkoop: Door zelf de makelaar werkzaamheden uit handen te nemen bespaar je al snel duizenden euro's. Daarnaast rekenen internetmakelaars en doe-het-zelf-concepten vaak een vast bedrag. Je kunt dan vaak een keuze maken uit meerdere verkooppakketten.
  • Je kent het huis goed: Als eigenaar ken je je huis natuurlijk het beste. Je weet precies welke verbeteringen er zijn aangebracht, welke bijzondere eigenschappen het heeft en welke bijzonderheden er zijn die voor een potentiële koper belangrijk kunnen zijn. Je bent daardoor in staat om de meest waarheidsgetrouwe informatie over je huis te geven.
  • Flexibel inzetbaar: Als je zelf je huis verkoopt, bepaal je zelf wanneer je beschikbaar bent voor bezichtigingen en kun je gemakkelijker inspelen op de wensen van geïnteresseerde kopers. Bij een traditionele makelaar kan het zijn dat je bepaalde dagen en tijden moet blokkeren voor bezichtigingen, terwijl je bij een zelfverkoopservice veel flexibeler kunt zijn. Ook bezichtigingen in de avonden of weekenden zijn een optie wanneer dat beter uitkomt.
  • Grote betrokkenheid: Door zelf je huis te verkopen, ben je veel meer betrokken bij het hele proces. Je doet zelf de bezichtigingen, onderhandelingen en de communicatie met geïnteresseerde kopers. Hierdoor ben je meer betrokken bij de verkoop van je huis en kun je het proces beter sturen.

Tot slot

Als je ervoor kiest om zelf je huis te verkopen, kun je veel geld besparen op makelaarskosten. Door gebruik te maken van een internetmakelaar of doe-het-zelf-service ook wel zelfverkoopservice genoemd doe je het leukste deel zelf en laat je de juridische afwikkeling over aan de professional. Zo verkoop je samen op een leuke manier je huis en het bespaart je ook nog geld. Wat wil je nog meer?

> Bekijk ook: Waar begin ik bij een huis verkopen?


Reacties
Categorieën