Waar moet ik aan denken bij een verhuizing? - Geregeld24
Verhuizen
Zo Geregeld
Verhuizen
03/09/2023
6 min
0

Waar moet ik aan denken bij een verhuizing?

03/09/2023
6 min
0

Wanneer je gaat verhuizen, komt er veel op je af. Er moeten veel zaken worden geregeld en het kan een behoorlijke klus zijn. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn. In dit artikel bespreken we een aantal zaken waar je aan moet denken bij een verhuizing.

Maak een planning

Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin daarom op tijd met het maken van een planning. Bedenk wat er allemaal moet gebeuren en wanneer. Maak een lijst van de spullen die je wilt meenemen en plan alvast wanneer je deze gaat inpakken. 

Bepaal ook op tijd welke spullen je mee wilt nemen en welke niet. Zo kun je nog tijdig afscheid nemen van spullen die je niet meer nodig hebt. Houd er rekening mee dat sommige spullen niet zomaar weggegooid mogen worden, zoals elektronica en meubels. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een speciale ophaaldienst regelen.

Verhuisdozen en inpakmateriaal

Voldoende verhuisdozen en inpakmateriaal zijn onmisbaar bij een verhuizing. Zorg dat je deze op tijd in huis hebt en begin op tijd met inpakken. Label de dozen duidelijk, zodat je straks gemakkelijk kunt terugvinden wat er in welke doos zit. Vergeet ook niet om oude kranten, noppenfolie en ander beschermend materiaal te verzamelen om breekbare spullen goed te kunnen inpakken.

Verhuisbedrijf of zelf verhuizen

Het is belangrijk om te beslissen of je zelf gaat verhuizen of een verhuisbedrijf inhuurt. Een verhuisbedrijf kan veel werk uit handen nemen, maar het kost wel extra geld. Als je zelf gaat verhuizen, is het belangrijk om op tijd te beginnen en voldoende hulp te regelen.

Adreswijzigingen doorgeven

Vergeet niet om op tijd adreswijzigingen door te geven. Denk hierbij aan je familie, vrienden, werkgever, verzekeringen en abonnementen. Het is handig om een lijst te maken met instanties waar je een adreswijziging moet doorgeven, zodat je niemand vergeet.

Schoonmaak

Het oude huis moet natuurlijk schoon worden opgeleverd en het nieuwe huis moet schoon worden opgeleverd voordat je erin trekt. Plan daarom op tijd de schoonmaak van beide huizen.

Als je oude huis leeg is, is het tijd om het huis schoon te maken. Het is verstandig om dit direct na de verhuizing te doen, zodat je het huis schoon kunt opleveren aan de nieuwe bewoners. Maak alle kamers schoon en controleer nog een keer of er niets achtergebleven is.

Verzekeringen

Zorg dat je op tijd je verzekeringen regelt voor het nieuwe huis. Vergeet niet om de oude verzekeringen op te zeggen of over te zetten naar het nieuwe adres. Regelmatig komt het voor dat klanten de verzekering nog niet hebben geregeld terwijl ze al bij de notaris zitten. Voorkom dat.

Energie en water

Regel op tijd de energie en het water voor het nieuwe huis. Geef de meterstanden door aan de energiemaatschappij en plan de aansluiting van het water.

> Regel hier direct alle nutsvoorzieningen

Internet, televisie en telefonie

Ook internet, televisie en telefonie zijn belangrijk om op tijd te regelen. Informeer bij de providers of zij het internet, televisie en telefonie kunnen overzetten naar het nieuwe adres of dat er een nieuwe aansluiting nodig is.

Spullen opruimen en wegdoen

Een verhuizing is het perfecte moment om je spullen op te ruimen en weg te doen wat je niet meer nodig hebt. Sorteer je spullen op wat weg kan, wat weggegeven kan worden en wat je mee wilt nemen.

Houd rekening met de verhuizing van huisdieren

Als je huisdieren hebt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens de verhuizing. Zorg voor een veilige en comfortabele plek voor de dieren tijdens de verhuizing. Dit kan bijvoorbeeld een bench of mand zijn in een aparte kamer. Ook kun je overwegen om de dieren tijdelijk onder te brengen bij familie of vrienden.

Houd rekening met de tijd en plan vooruit

Een verhuizing is een tijdrovend proces. Zorg daarom dat je ruim van tevoren begint met plannen en organiseren. Maak een to-do lijstje en plan taken in op verschillende dagen, zodat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen. Houd er ook rekening mee dat sommige taken meer tijd kosten dan je in eerste instantie denkt.

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken hoeveel tijd je nodig hebt om alles in te pakken en uit te pakken. Begin daarom ruim van tevoren met inpakken, zodat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen. Label dozen duidelijk en geef aan in welke kamer ze terecht moeten komen, zodat het uitpakken sneller en efficiënter verloopt.

Verhuis op een rustige dag

Een verhuizing kan stressvol zijn en het is daarom belangrijk om het zo rustig mogelijk te laten verlopen. Houd er ook rekening mee dat sommige dagen drukker zijn dan andere dagen. Verhuis bijvoorbeeld niet op een doordeweekse dag als er veel verkeer is, maar kies voor een rustige dag in het weekend. 

Schakel hulp in

Een verhuizing is een grote klus en het kan fijn zijn om hierbij hulp te krijgen van vrienden of familie. Vraag ruim van tevoren aan mensen of ze willen helpen verhuizen en maak duidelijke afspraken over wie wat doet. Zorg ook voor voldoende eten en drinken tijdens de verhuizing, zodat iedereen genoeg energie heeft om door te gaan. 

Vergeet niet de administratieve zaken

Een verhuizing brengt ook de nodige administratieve zaken met zich mee. Denk hierbij aan het doorgeven van de verhuizing aan de gemeente, het aanpassen van je adres bij instanties zoals de bank en de verzekering en het aanvragen van parkeervergunningen voor de verhuiswagen. Zorg dat je deze zaken op tijd regelt, zodat je na de verhuizing niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Maak een planning voor de eerste dagen in het nieuwe huis

Verhuizen betekent niet alleen het overbrengen van je spullen naar een nieuw huis, maar ook wennen aan een nieuwe omgeving. Maak daarom een planning voor de eerste dagen in het nieuwe huis. Zorg dat je de eerste dag genoeg tijd hebt om de belangrijkste spullen uit te pakken, zoals je bed en keukenspullen. Plan daarnaast ook het verhuizen van deze spullen in. Het is handig om deze spullen als eerste in je nieuwe huis neer te zetten, zodat je in ieder geval een bed hebt om in te slapen en je kunt koken.

Verhuisdag zelf

Op de verhuisdag zelf is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg dat alle dozen en meubels op tijd ingepakt zijn en dat alles klaar staat om in de verhuiswagen geladen te worden. Zorg ook voor voldoende eten en drinken voor de verhuizers. Als alles in de verhuiswagen geladen is, controleer dan nog een keer of alles erin zit en of er niets achtergebleven is in het oude huis.

Het is verstandig om op de dag van de verhuizing voldoende tijd te nemen en niet te veel afspraken te plannen. Verhuizen is een vermoeiende bezigheid en het kan langer duren dan verwacht. Zorg daarom dat je voldoende rust neemt en niet te veel hooi op je vork neemt.

Inrichten van het nieuwe huis

Als alle spullen eenmaal in het nieuwe huis staan, begint het inrichten van het nieuwe huis. Dit is een leuk, maar ook tijdrovend proces. Begin met het uitpakken van de belangrijkste spullen, zoals het bed en de keukenspullen. Daarna kun je de rest van de spullen uitpakken en een plekje geven in het nieuwe huis.

Denk bij het inrichten van het nieuwe huis ook aan de indeling van de kamers en de verlichting. Het kan handig zijn om van tevoren al een plattegrond te maken, zodat je een idee hebt waar je meubels moeten komen te staan. Vergeet ook niet om de verlichting te testen en eventueel nieuwe lampen op te hangen.

Eventuele schade opnemen

Het kan gebeuren dat er tijdens de verhuizing schade ontstaat aan je spullen of aan het huis. Het is daarom verstandig om vooraf foto's te maken van je spullen en het huis. Als er tijdens de verhuizing schade ontstaat, kun je dit vergelijken met de foto's en kun je aantonen dat de schade tijdens de verhuizing is ontstaan.

Als er schade ontstaat aan het huis, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden bij de tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij.

Nog even wat tips

Wanneer je gaat verhuizen, moet je ervoor zorgen dat je adreswijzigingen op tijd doorgeeft aan belangrijke instanties en organisaties. Denk hierbij aan:

  • Gemeente: geef je nieuwe adres binnen vijf dagen na de verhuizing door aan de gemeente waarin je gaat wonen.
  • Belastingdienst: geef je nieuwe adres door via Mijn Belastingdienst of via een verhuisformulier.
  • Bank(en): geef je nieuwe adres door aan de bank(en) waarbij je een rekening hebt.
  • Verzekeraars: geef je nieuwe adres door aan je zorgverzekeraar, autoverzekeraar, etc.
  • PostNL: geef je nieuwe adres door via de verhuisservice van PostNL, zodat je post op het nieuwe adres bezorgd wordt. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te regelen om te voorkomen dat belangrijke post op het verkeerde adres terechtkomt en je eventuele boetes of andere vervelende consequenties krijgt.

Verhuis je waardevolle spullen zelf

Waardevolle spullen zoals sieraden, belangrijke documenten en andere kostbaarheden kun je het beste zelf verhuizen. Zo weet je zeker dat er niets kwijtraakt of beschadigt raakt tijdens de verhuizing. Vergeet ook niet om waardevolle spullen goed te verzekeren.

Geniet van het inrichten van je nieuwe huis

Het inrichten van je nieuwe huis is natuurlijk het leukste onderdeel van de verhuizing. Neem de tijd om te bedenken hoe je de ruimtes wilt inrichten en ga op zoek naar inspiratie. Houd hierbij rekening met de grootte van de ruimtes en de hoeveelheid lichtinval. Maak gebruik van accessoires zoals kussens, vloerkleden en lampen om sfeer toe te voegen aan de ruimtes. En vergeet vooral niet om te genieten van het proces!

Tot slot

Een verhuizing kan een stressvolle periode zijn, maar met een goede voorbereiding kun je ervoor zorgen dat alles zo soepel mogelijk verloopt. Maak een gedetailleerde planning, vraag tijdig offertes aan bij verhuisbedrijven en zorg voor voldoende verhuisdozen en verpakkingsmateriaal. Vergeet niet om tijdig adreswijzigingen door te geven en maak het nieuwe huis schoon voordat je gaat inrichten. En bovenal, vergeet niet om te genieten van het proces en je nieuwe huis!

Reacties
Categorieën