Duurzaam wonen is helemaal in, maar hoe doe ik dat? - Geregeld24
Verduurzamen
Meindert
Verduurzamen
02/22/2023
4 min
0

Duurzaam wonen is helemaal in, maar hoe doe ik dat?

02/22/2023
4 min
0

Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker. Niet alleen is het goed voor het milieu, het kan ook zorgen voor een lagere energierekening en een gezonder leefklimaat in huis. Maar waar moet je nou precies op letten als je duurzamer wilt wonen? In dit artikel geven we je een tips en tricks om jouw huis duurzamer te maken.

Isoleren 

Een goede isolatie is essentieel voor een duurzame woning. Met een goed geïsoleerd huis voorkom je warmteverlies en bespaar je flink op de energierekening. Een goede isolatie bestaat niet alleen uit dakisolatie en muurisolatie, maar ook uit vloerisolatie en isolatie van ramen en deuren. Overweeg ook om te investeren in dubbel glas of zelfs triple glas. Wist je dat de meeste warmte via het dak verdwijnt?

Verwarming

De verwarming van een woning is verantwoordelijk voor het grootste deel van het energieverbruik. Het is dus belangrijk om hier op een duurzame manier mee om te gaan. Een eerste stap is om de verwarming niet hoger te zetten dan nodig. Daarnaast kun je overwegen om een energiezuinige CV-ketel aan te schaffen of te investeren in een warmtepomp. Ook het gebruik van zonnepanelen kan bijdragen aan een duurzame verwarming.

Verlichting

Verlichting is een belangrijk aspect van duurzaam wonen. Kies voor LED-lampen in plaats van gloeilampen of halogeenlampen. LED-lampen zijn niet alleen energiezuiniger, maar gaan ook nog eens veel langer mee.

Waterbesparing

Duurzaam wonen betekent ook bewust omgaan met water. Investeer in waterbesparende kranen en douchekoppen. Douche wat korten en laat de kraan niet onnodig stromen. (Daar heb ik zelf een handje van) Daarnaast kun je overwegen om regenwater op te vangen en te gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin.

Ventilatie

Een goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat, maar het kan ook bijdragen aan een duurzame woning. Met een goede ventilatie voorkom je vochtproblemen en schimmelvorming, waardoor je minder hoeft te stoken. Investeer bijvoorbeeld in een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.

Duurzame materialen

Bij het (ver)bouwen of inrichten van je huis kun je ook rekening houden met duurzame materialen. Kies bijvoorbeeld voor FSC-gecertificeerd hout, gerecyclede materialen of materialen met een keurmerk voor duurzaamheid. Let er ook op dat de materialen die je kiest niet schadelijk zijn voor het milieu of de gezondheid.

Energiezuinige apparaten

Niet alleen de verwarming en verlichting zijn verantwoordelijk voor het energieverbruik in huis, ook huishoudelijke apparaten dragen hieraan bij. Kies daarom voor energiezuinige apparaten met een A++ label of hoger. Ook het uitschakelen van apparaten die niet gebruikt worden kan bijdragen aan een duurzamer energieverbruik. Haal bijvoorbeeld de stekkers uit apparaten die je (tijdelijk) niet gebruikt. Dat geldt ook voor opladers.

Tuin en buitenruimte

Niet alleen binnen in huis, maar ook buiten in de tuin kun je duurzamer leven. Een mooie en groene tuin zorgt niet alleen voor een prettige leefomgeving, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Hieronder volgen een aantal tips om je tuin en buitenruimte duurzamer te maken:

  • Kies voor groen: Zorg voor zoveel mogelijk groen in je tuin. Plant bomen, struiken en bloemen die goed passen bij het klimaat en de bodem in jouw omgeving. Dit zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling, maar ook voor een betere luchtkwaliteit. Bomen en planten nemen namelijk CO2 op en produceren zuurstof. 
  • Bekend met tegeltje wippen? In de buurt waar ik woon was er een initiatief om tegels weg te halen en daar planten neer te zetten. Enerzijds leuk om te zien en anderzijds goed voor het milieu. Daarnaast wordt daarmee het riool ontlast doordat het water in de grond trekt, wat ook weer goed is voor de bodem.
  • Waterbesparing: Zoals eerder in dit artikel gezegd, bespaar water door het aanleggen van een regenton, waarin je het regenwater opvangt en later gebruikt om je planten water te geven. Gebruik daarnaast een gieter in plaats van een slang om het watergebruik te verminderen. Kies bij het aanleggen van een nieuw gazon of beplanting voor soorten die goed tegen droogte kunnen, zodat je minder water hoeft te geven.
  • Natuurlijk bestrijden van ongedierte: In plaats van chemische bestrijdingsmiddelen kun je kiezen voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van nestkastjes en het aanplanten van bloemen die bijen en andere insecten aantrekken. Deze insecten zijn nuttig voor de bestrijding van ongedierte en zorgen daarnaast voor een gezonde en evenwichtige biodiversiteit.
  • Composteren: Door het composteren van organisch afval zoals groente-, fruit- en tuinafval, kun je zelf compost maken en zo je tuin voeden met voedingsstoffen. Hierdoor hoef je minder gebruik te maken van kunstmest, wat slecht is voor het milieu. Daarnaast vermindert het composteren de hoeveelheid afval die je produceert.
  • Duurzame materialen: Ook bij het inrichten van je tuin kun je kiezen voor duurzame materialen, zoals bamboe, gerecyclede kunststoffen en FSC-hout. Kies daarnaast voor tuinmeubelen en accessoires van duurzame materialen die lang meegaan en niet snel kapot gaan.
  • Groen dak: Als je een plat dak hebt, kun je overwegen om dit te bedekken met groen. Dit zorgt niet alleen voor extra groen in je omgeving, maar heeft ook als voordeel dat het isolerend werkt. In de zomer blijft het dak koeler en in de winter houdt het de warmte beter vast, waardoor je energie bespaart.

Daarnaast moeten we ons bewust worden van ons gedrag. Door de oorlog in Oekraïne hebben we gezamenlijk zo'n 30% op energie bespaard. We kunnen het wel! 

Nog een aantal tips om duurzamer te wonen

Hieronder nog een aantal aanpassingen waarmee we duurzamer wonen:

  • Zet de kachel wat lager en 's avonds eerder uit
  • Gebruik de airco alleen als het nodig is
  • Hang de was wat vaker buiten in plaats van de droger gebruiken
  • Zet apparatuur uit die je (tijdelijk) niet gebruikt
  • Minder warm en minder lang douchen
  • Schaf bij vervanging energiezuinige apparatuur aan
  • Leg een moestuin aan wanneer je daar ruimte voor hebt
  • Koop wat vaker iets van de kringloop in plaats van nieuw

En meer...

Ik zou deze lijst nog enorm aan kunnen vullen maar uiteindelijk ligt de verantwoording bij jou. Wil je duurzamer wonen en leven? Dan moet je daar iets voor over hebben. Vaak zitten we vastgeroest in oude gewoontes. Zelf heb ik ervoor gekozen om bijvoorbeeld de mountainbike waar ik toch nooit op fietste, in te ruilen voor een normale fiets. Ik heb deze fiets in een paar maanden al vaker gebruikt dan de mountainbike in 5 jaar.

Dat geldt ook voor wonen. Een deur of gordijn in het trapgat (laten) plaatsen zodat de warmte niet naar boven gaat. Een paar infrarood panelen plaatsen die je gebruikt wanneer het nét te koud is om de kachel niet aan te zetten. Ook zonder al te grote investeringen kun je al duurzamer wonen. Bewustwording en langzaam kleine aanpassingen doen, dat scheelt al heel wat.

Reacties
Categorieën