Wonen in de Jaren '60 en '70 wijken: Een overzicht van de voor- en nadelen - Geregeld24
TIPS Huis kopen
Zo Geregeld
TIPS Huis kopen
03/13/2023
7 min
0

Wonen in de Jaren '60 en '70 wijken: Een overzicht van de voor- en nadelen

03/13/2023
7 min
0

Als je op zoek bent naar een woning met een modernere bouwstijl in een rustige omgeving, dan zijn Jaren '60 en '70 wijken een goede optie. Deze wijken hebben huizen die gebouwd zijn in de jaren '60 en '70, en hebben vaak een modernere bouwstijl en zijn meestal vrijstaande of geschakelde woningen. Jaren '60 en '70 wijken zijn vaak gelegen in buitenwijken en zijn populair vanwege hun ruime opzet en rustige karakter.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op Jaren '60 en '70 wijken, de kenmerken van de huizen en de voordelen van het wonen in deze wijken. Ook zullen we tips geven voor het kopen van een huis in een Jaren '60 of '70 wijk en hoe je de beste wijk kunt vinden die bij jou past.

Kenmerken van Jaren '60 en '70 huizen

Jaren '60 en '70 huizen hebben vaak een modernere bouwstijl dan de huizen uit de Jaren '50 wijken. De huizen zijn vaak vrijstaand of geschakeld en hebben een strakke en minimalistische uitstraling. De bouwstijl was populair in de jaren '60 en '70 vanwege de groeiende behoefte aan woningen en de opkomst van nieuwe bouwtechnieken en materialen.

Naast de moderne uitstraling hebben Jaren '60 en '70 huizen vaak grote ramen en open plattegronden, wat zorgt voor veel lichtinval en ruimte. De huizen zijn vaak gebouwd met nieuwe materialen, zoals beton en staal, wat zorgt voor een stevige bouw en een lange levensduur.

Voordelen van wonen in een Jaren '60 of '70 wijk

Naast de moderne huizen hebben Jaren '60 en '70 wijken nog meer voordelen. Een belangrijk voordeel is de rustige en groene omgeving waarin deze wijken vaak gelegen zijn. Veel van deze wijken zijn gelegen in buitenwijken, wat zorgt voor veel ruimte en groen om je heen. Dit maakt deze wijken ideaal voor gezinnen met kinderen of mensen die op zoek zijn naar rust en ruimte.

Een ander voordeel van wonen in een Jaren '60 of '70 wijk is de centrale ligging. Veel van deze wijken zijn goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer, waardoor je gemakkelijk naar de stad kunt reizen voor werk of andere activiteiten. Daarnaast zijn er vaak veel voorzieningen in de buurt, zoals winkels, scholen en sportverenigingen.

Tips voor het kopen van een huis in een Jaren '60 of '70 wijk

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een huis in een Jaren '60 of '70 wijk, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat niet alle huizen in deze wijken dezelfde bouwstijl hebben. Sommige huizen zijn gerenoveerd en gemoderniseerd, terwijl andere huizen nog steeds de originele kenmerken hebben. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de staat van het huis en wat je zelf belangrijk vindt in een woning.

Staat van onderhoud

Een ander aspect waar je op moet letten bij het kopen van een huis in een Jaren '60 of '70 wijk is de staat van onderhoud. De huizen zijn vaak al enkele decennia oud en het is daarom belangrijk om te weten wat de staat van het huis is en of er eventueel renovaties of reparaties nodig zijn. Het is daarom verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren voordat je het huis koopt.

Omgeving en voorzieningen

Ook is het belangrijk om te kijken naar de omgeving en de voorzieningen in de buurt. Zijn er genoeg voorzieningen in de buurt die belangrijk zijn voor jou en je gezin, zoals scholen, winkels en sportverenigingen? En hoe zit het met de bereikbaarheid van de wijk? Zijn er goede verbindingen met het openbaar vervoer en zijn er voldoende parkeermogelijkheden?

Prijsontwikkeling

Tot slot is het goed om te kijken naar de prijsontwikkeling van de woningen in de wijk. Is de wijk in opkomst en stijgen de huizenprijzen, of is er juist sprake van een dalende trend? Dit kan belangrijk zijn als je in de toekomst het huis weer wilt verkopen.

De voordelen nog even op een rij

 • Ruimtelijke opzet: Wijken uit de jaren 60 en 70 zijn vaak ruim opgezet, met brede straten en veel groen. Dit zorgt voor een gevoel van openheid en ruimte, en maakt het gemakkelijk om te wandelen of te fietsen.
 • Veelzijdige huizen: Veel huizen uit deze tijd zijn gebouwd met een veelzijdige indeling, waardoor ze gemakkelijk aanpasbaar zijn aan verschillende woonbehoeften. Dit maakt ze geschikt voor gezinnen, alleenstaanden, stellen en ouderen.
 • Betaalbaar: In vergelijking met nieuwere wijken zijn woningen in jaren 60 en 70 wijken vaak betaalbaarder. Dit komt omdat ze al wat ouder zijn en mogelijk enige renovatie nodig hebben, maar dat biedt dan wel weer mogelijkheden om de woning naar eigen wens te verbouwen.
 • Goede bereikbaarheid: Veel jaren 60 en 70 wijken zijn gebouwd met de gedachte van goede bereikbaarheid. Vaak zijn er goede verbindingen met het openbaar vervoer en zijn de wijken goed bereikbaar met de auto.
 • Gemeenschapsgevoel: Doordat de wijken vaak gebouwd zijn rondom gemeenschappelijke voorzieningen, zoals winkelcentra, parken en scholen, kan er een sterk gemeenschapsgevoel ontstaan.
 • Duurzaamheid: Veel woningen uit deze tijd zijn gebouwd met duurzame materialen en hebben vaak een goede isolatie. Hierdoor zijn ze relatief energiezuinig en kunnen ze bijdragen aan een duurzamere samenleving.
 • Diversiteit: Jaren 60 en 70 wijken hebben vaak een diverse mix van bewoners, wat bijdraagt aan een levendige en interessante buurt.
 • Veiligheid: Omdat veel van deze wijken zijn ontworpen met het oog op veiligheid, hebben ze vaak weinig doorgaand verkeer en voldoende openbare ruimte voor voetgangers en fietsers.
 • Centrale ligging: Veel jaren 60 en 70 wijken zijn centraal gelegen en hebben goede verbindingen met omliggende steden en dorpen. Dit maakt ze ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een woning dichtbij hun werk of andere voorzieningen.
 • Voldoende parkeergelegenheid: In tegenstelling tot nieuwere wijken hebben veel jaren 60 en 70 wijken voldoende parkeergelegenheid, waardoor bewoners hun auto gemakkelijk kwijt kunnen.
 • Grote tuinen: Veel woningen in jaren 60 en 70 wijken hebben grote tuinen, wat ideaal is voor gezinnen met kinderen of mensen die van tuinieren houden.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle jaren 60 en 70 wijken dezelfde voordelen hebben en dat er ook nadelen kunnen zijn. Dit kan variëren van buurt tot buurt en van individu tot individu.

De nadelen nog even op een rij

 • Veroudering: Omdat deze wijken vaak al enkele decennia oud zijn, kunnen ze verouderd zijn en mogelijk reparaties of renovaties nodig hebben.
 • Gebrek aan privacy: Vanwege de veelzijdige huizenindeling, zijn sommige woningen uit deze tijd ontworpen zonder veel privacy. Bovendien kunnen de grote tuinen of de nabijheid van gemeenschappelijke voorzieningen leiden tot een gebrek aan privacy in de buitenruimte.
 • Beperkte opslagruimte: Woningen uit deze tijd hebben over het algemeen minder opslagruimte dan nieuwbouwwoningen. Dit kan een uitdaging zijn voor mensen met veel spullen of gezinnen met kinderen.
 • Beperkte isolatie: Hoewel veel woningen uit de jaren 60 en 70 duurzame materialen en isolatie hebben, kan het zijn dat deze niet meer voldoen aan de huidige standaarden. Dit kan leiden tot hogere energierekeningen en een minder comfortabel binnenklimaat.
 • Verkeersoverlast: In sommige gevallen kunnen jaren 60 en 70 wijken in de loop der tijd zijn omringd door wegen die voor verkeersoverlast zorgen. Dit kan leiden tot meer lawaai en vervuiling in de wijk.
 • Gedeelde voorzieningen: Terwijl de nabijheid van gemeenschappelijke voorzieningen bijdraagt aan een gemeenschapsgevoel, kan het ook leiden tot overlast en verkeersdrukte in de wijk.
 • Weinig parkeerruimte: Hoewel sommige jaren 60 en 70 wijken voldoende parkeergelegenheid hebben, kan het zijn dat sommige wijken ontworpen zijn in een tijdperk waarin de auto minder belangrijk was. Dit kan leiden tot een gebrek aan parkeerruimte voor bewoners en bezoekers.
 • Moeilijk te moderniseren: Sommige woningen uit deze tijd hebben indelingen of kenmerken die lastig zijn om te moderniseren. Dit kan een uitdaging zijn voor mensen die hun huis willen aanpassen aan hun moderne behoeften.
 • Kleine kamers: Veel woningen uit deze tijd hebben kleinere kamers dan nieuwbouwwoningen, wat kan leiden tot een gebrek aan ruimte voor gezinnen of mensen die thuiswerken.
 • Gebrek aan moderne voorzieningen: Woningen uit de jaren 60 en 70 hebben vaak niet dezelfde moderne voorzieningen als nieuwbouwwoningen, zoals een en-suite badkamer, ingebouwde kasten, of slimme technologie.
 • Minder energie-efficiënt: Terwijl woningen uit de jaren 60 en 70 duurzaam gebouwd zijn, zijn ze vaak minder energie-efficiënt dan nieuwbouwwoningen, wat kan leiden tot hogere energierekeningen.
 • Beperkte flexibiliteit: Sommige woningen uit deze tijd hebben een vaste indeling die moeilijk te veranderen is. Dit kan een uitdaging zijn voor mensen die hun huis willen aanpassen aan hun veranderende behoeften of gezinssituatie.
 • Gebrek aan moderne stijl: Woningen uit de jaren 60 en 70 hebben vaak een specifieke stijl die niet overeenkomt met moderne smaken. Dit kan een uitdaging zijn voor mensen die een moderne uitstraling willen.
 • Hoge onderhoudskosten: Terwijl woningen uit de jaren 60 en 70 vaak duurzaam gebouwd zijn, kunnen ze ook hogere onderhoudskosten hebben dan nieuwbouwwoningen vanwege hun leeftijd en mogelijke reparaties.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle jaren 60 en 70 wijken deze nadelen hebben en dat sommige mensen deze nadelen misschien niet eens als een probleem beschouwen. Het is altijd aan te raden om de specifieke kenmerken van een wijk te onderzoeken voordat je erin gaat wonen.

Asbest in Jaren '60 en '70 woningen

Asbest was een populair bouwmateriaal dat werd gebruikt in woningen uit de jaren 60 en 70, met name in dakbedekking, plafonds en isolatiemateriaal. Het was gewild vanwege de hittebestendige eigenschappen en de relatief lage kosten. Helaas is later ontdekt dat asbestvezels, als ze worden ingeademd, kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals longkanker en asbestose.

Om deze reden is het belangrijk om te weten of jouw huis asbest bevat, vooral als het een jaren 60 of 70 woning is. Er zijn verschillende manieren om te bepalen of er asbest in jouw huis zit, zoals een inspectie door een professional of een test op monsters van materiaal dat mogelijk asbest bevat.

Als asbest aanwezig is, kan het verwijderen ervan een dure en tijdrovende klus zijn, omdat het moet worden gedaan door een gespecialiseerd bedrijf om de veiligheid van jou en jouw gezin te waarborgen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het verwijderen van asbest uit jouw huis de veiligste keuze is om jouw gezondheid te beschermen.

Dus als je van plan bent om een huis te kopen of te renoveren uit de jaren 60 of 70, is het verstandig om asbesttesten uit te voeren om te controleren of het aanwezig is. Als het aanwezig is, kun je het het beste laten verwijderen door een professional om het risico op gezondheidsproblemen te minimaliseren.

Tot slot

Jaren '60 en '70 wijken bieden moderne huizen in een rustige en groene omgeving. De huizen hebben een strakke en minimalistische uitstraling en zijn vaak vrijstaand of geschakeld. Naast de moderne uitstraling bieden deze wijken ook veel voordelen, zoals de centrale ligging en de nabijheid van voorzieningen. Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een huis in een Jaren '60 of '70 wijk, is het belangrijk om goed te kijken naar de staat van het huis, de omgeving en de prijsontwikkeling. Door deze aspecten goed in kaart te brengen, kun je de beste wijk en het beste huis vinden dat bij jou past.

> Bekijk hier meer bouwperiodes met hun eigen kenmerken en stijlen


Reacties
Categorieën