Jaren '30 wijken: karakteristieke huizen in een populaire omgeving - Geregeld24
TIPS Huis kopen
Zo Geregeld
TIPS Huis kopen
03/13/2023
5 min
0

Jaren '30 wijken: karakteristieke huizen in een populaire omgeving

03/13/2023
5 min
0

Als je op zoek bent naar een woning met karakter en geschiedenis, dan zijn Jaren '30 wijken een goede optie. Deze wijken hebben huizen die gebouwd zijn in de jaren '30, en hebben vaak een typische bouwstijl met kenmerken zoals erkers, bakstenen gevels en dakkapellen. Jaren '30 wijken zijn vaak gelegen in steden en dorpen en zijn populair vanwege hun architectonische stijl en de gezellige sfeer die er heerst.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op Jaren '30 wijken, de kenmerken van de huizen en de voordelen van het wonen in deze wijken. Ook zullen we tips geven voor het kopen van een huis in een Jaren '30 wijk en hoe je de beste wijk kunt vinden die bij jou past.

Kenmerken van Jaren '30 huizen

Jaren '30 huizen hebben een typische bouwstijl die zich kenmerkt door erkers, bakstenen gevels en dakkapellen. Deze bouwstijl was populair in de jaren '30 vanwege de stijgende welvaart en de behoefte aan meer comfortabele en ruime woningen. De huizen zijn vaak ruim opgezet en hebben hoge plafonds, wat zorgt voor een ruimtelijk gevoel.

Naast de ruime opzet en hoge plafonds hebben Jaren '30 huizen ook vaak originele details, zoals glas-in-loodramen, ornamenten en schouwen. Deze details zorgen voor een unieke uitstraling en maken elk huis in een Jaren '30 wijk anders.

Een ander kenmerk van Jaren '30 huizen is dat ze vaak gebouwd zijn met duurzame materialen, zoals baksteen en hout. Dit zorgt niet alleen voor een solide bouw, maar geeft ook een warme en authentieke uitstraling.

Voordelen van wonen in een Jaren '30 wijk

Naast de karakteristieke huizen hebben Jaren '30 wijken nog meer voordelen. Een belangrijk voordeel is de gezellige en gemoedelijke sfeer die er heerst. Doordat veel huizen in deze wijken al decennialang bewoond worden, ontstaat er een hechte gemeenschap en kennen de buren elkaar vaak goed. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid en saamhorigheid.

Een ander voordeel van wonen in een Jaren '30 wijk is de centrale ligging. Veel van deze wijken zijn gelegen in steden en dorpen, waardoor alle voorzieningen zoals winkels, restaurants en openbaar vervoer binnen handbereik zijn. Ook zijn veel van deze wijken goed bereikbaar met de auto en zijn er vaak voldoende parkeerplaatsen in de buurt.

Tips voor het kopen van een huis in een Jaren '30 wijk

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een huis in een Jaren '30 wijk, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat niet alle huizen in een Jaren '30 wijk origineel uit die tijd stammen. Sommige huizen zijn later gebouwd of gerenoveerd, en kunnen dus een ander karakter hebben dan de originele huizen uit de jaren '30. Let daarom goed op de bouwstijl en de kenmerken van het huis om er zeker van te zijn dat je een echt Jaren '30 huis koopt.

De staat van het jaren '30 huis

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de staat van het huis. Jaren '30 huizen kunnen vaak wat ouder zijn, waardoor er mogelijk achterstallig onderhoud is. Laat daarom altijd een bouwkundige keuring uitvoeren om te voorkomen dat je voor onverwachte kosten komt te staan.

Ligging van de jaren '30 wijk

Ook is het slim om te kijken naar de ligging van het huis in de wijk. Sommige huizen kunnen bijvoorbeeld aan een drukke weg liggen, terwijl anderen in een rustige straat of aan een park liggen. Bedenk wat voor jou belangrijk is en kijk naar de ligging van het huis in de wijk om de beste keuze te maken.

Voorzieningen in een jaren "30 wijk

Tot slot is het goed om te kijken naar de beschikbaarheid van voorzieningen in de buurt, zoals supermarkten, scholen en openbaar vervoer. Bedenk wat voor jou belangrijk is en kijk naar de beschikbaarheid van deze voorzieningen in de buurt van het huis dat je op het oog hebt.

De kenmerken van jaren '30 wijken nog even op een rij

 • Bakstenen woningen: Jaren '30 wijken zijn vaak gebouwd met bakstenen en hebben vaak rode of gele bakstenen als gevelbekleding. De huizen hebben vaak een karakteristieke uitstraling door de combinatie van bakstenen en details zoals erkers, glas-in-loodramen en siermetselwerk.
 • Tuindorpen: Jaren '30 wijken zijn vaak ontworpen als tuindorpen. Dit betekent dat er veel groen is en dat de huizen omringd zijn door tuinen. De straten zijn vaak smal en er is veel aandacht besteed aan de openbare ruimte.
 • Eengezinswoningen: De huizen in jaren '30 wijken zijn voornamelijk eengezinswoningen. Ze hebben vaak een kleine voortuin en een grote achtertuin. De woningen zijn vaak gebouwd met meerdere slaapkamers en hebben soms een zolder of een garage.
 • Veel lichtinval: Jaren '30 woningen hebben vaak grote ramen die zorgen voor veel lichtinval. Dit komt mede door de glas-in-loodramen die vaak in deze wijken te vinden zijn. Ook hebben veel huizen erkers die zorgen voor extra lichtinval en ruimte.
 • Ambachtelijke details: Jaren '30 wijken hebben vaak veel ambachtelijke details in de bouw en de afwerking. Denk aan siermetselwerk, glas-in-loodramen, houten deuren en kozijnen en mooie daklijsten.
 • Kleinschaligheid: De jaren '30 wijken zijn vaak kleinschalig en hebben een menselijke maat. De straten zijn smal en er is veel aandacht besteed aan de openbare ruimte. Dit maakt deze wijken erg geschikt voor gezinnen met kinderen.
 • Traditionele stijl: Jaren '30 wijken zijn vaak gebouwd in een traditionele stijl, zoals de Amsterdamse School of de Delftse School. Dit betekent dat er veel aandacht is besteed aan de esthetische kwaliteit van de gebouwen, met bijvoorbeeld veel decoratieve elementen.
 • Woonblokken: Jaren '30 wijken zijn vaak opgebouwd uit woonblokken. Dit betekent dat er verschillende huizen aan elkaar zijn gebouwd in een blok. Hierdoor ontstaat er een afwisselend straatbeeld.
 • Kenmerkende indeling: De huizen in jaren '30 wijken hebben vaak een kenmerkende indeling, met bijvoorbeeld een vestibule, een en-suite woonkamer en een aparte keuken. Ook hebben veel huizen een karakteristieke indeling op de verdiepingen, met bijvoorbeeld een overloop met glas-in-loodraam en meerdere slaapkamers.
 • Rustige buurt: Jaren '30 wijken zijn vaak rustige buurten met weinig verkeer en veel groen. Hierdoor zijn ze erg geschikt voor gezinnen met kinderen. Bovendien zijn er vaak veel voorzieningen in de buurt, zoals scholen, speeltuinen en winkels.
 • Goede bereikbaarheid: Hoewel jaren '30 wijken vaak rustig zijn gelegen, zijn ze over het algemeen goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto. Veel wijken liggen op fietsafstand van het stadscentrum en hebben goede verbindingen met de snelweg.
 • Behoud van authentieke elementen: Sommige jaren '30 wijken zijn aangewezen als beschermd stadsgezicht en daarom worden er eisen gesteld aan het behoud van authentieke elementen. Hierdoor blijven de karakteristieke kenmerken van de wijken behouden voor de toekomst. Verdiep je hierin voordat je een jaren '30 woning koopt.

Tot slot

Jaren '30 wijken zijn populaire plekken om te wonen vanwege de karakteristieke huizen en de gezellige sfeer die er heerst. De huizen hebben een typische bouwstijl met erkers, bakstenen gevels en dakkapellen, en hebben vaak originele details die elk huis uniek maken. Naast de karakteristieke huizen hebben Jaren '30 wijken ook voordelen zoals een centrale ligging en een hechte gemeenschap.

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een huis in een Jaren '30 wijk, is het belangrijk om goed te letten op de bouwstijl en de staat van het huis. Ook is het slim om te kijken naar de ligging van het huis in de wijk en de beschikbaarheid van voorzieningen in de buurt. Door deze zaken in acht te nemen, kun je de beste keuze maken voor een huis dat past bij jouw wensen en behoeften.

> Bekijk meer typen wijkenReacties
Categorieën