Duurzaam wonen: onze tips voor een milieubewuste woning - Geregeld24
Verduurzamen
Zo Geregeld
Verduurzamen
02/08/2023
1 min
0

Duurzaam wonen: onze tips voor een milieubewuste woning

02/08/2023
1 min
0

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in onze samenleving. Nederland heeft als doel om in 2050 energieneutraal te zijn en overheid stimuleert woningeigenaren om hun woning te verduurzamen. Maar waar moet je beginnen? Wij hebben de belangrijkste tips voor jou op een rijtje gezet.

Woning isoleren

De eerste stap naar een milieubewuste woning is het isoleren van de vloer, muren, dak en ramen. Dit is niet alleen noodzakelijk om energie te besparen, maar ook een voorwaarde voor het nemen van andere maatregelen. Via het dak ontsnapt vaak de meeste warmte, je zou kunnen overwegen om daar te beginnen met isoleren aan de binnenkant.

Energie besparen

Er zijn verschillende aanpassingen die je kunt doen om energie te besparen. Denk aan een waterbesparende douchekop, slimme thermostaat en vervanging van gloeilampen door ledlampen. Kijk ook of je huidige apparaten een eco-stand hebben en overweeg de aanschaf van een zonneboiler voor het verwarmen van je water. Daarnaast is de kachel een graadje lager zetten al een goed begin om energie te besparen.

Zonnepanelen

Met het plaatsen van zonnepanelen kun je grotendeels je eigen energie opwekken en zo de grootste besparing realiseren. Dit is wel een flinke investering, maar meestal heb je deze na een aantal jaar terugverdiend. Er zijn ook mogelijkheden om ze te huren zodat je niet direct voor hoge investeringen komt te staan maar toch kan profiteren van de zonnepanelen.

Gasloos wonen

Alle woningen in Nederland moeten in 2050 van het gas af zijn. Momenteel is er nog onduidelijkheid over de aanpak voor bestaande wijken, maar isoleren van de woning en plaatsen van zonnepanelen zijn stappen in de goede richting. Als je nu al aardgasvrij wil wonen heb je waarschijnlijk een warmtepomp nodig. Laat je hiervoor adviseren door een expert.

Duurzaam interieur

Duurzaamheid begint bij het verminderen van consumptie.. Bij de aanschaf van nieuwe huisraad of meubels, kijk ook eens naar duurzame opties. Bijvoorbeeld meubels gemaakt van duurzame materialen of tweedehands meubels van de kringloopwinkel of op Marktplaats. Ook het gebruik van duurzame verlichting draagt bij aan een duurzaam interieur.

Tot slot 

Duurzaam wonen is een belangrijk onderwerp in onze samenleving en Nederland heeft als doel om in 2050 energieneutraal te zijn. Er zijn verschillende manieren om je woning te verduurzamen, waaronder het isoleren van de woning, het besparen van energie, het plaatsen van zonnepanelen en het overstappen op aardgasvrij wonen. De overheid stimuleert de verduurzaming van woningen door subsidies beschikbaar te stellen. 

Het is een investering die in de meeste gevallen na een aantal jaar terugverdiend is. Een aardgasvrije woning is momenteel nog niet verplicht, maar door te investeren in isolatie en zonnepanelen maak je jouw woning alvast klaar voor een toekomst zonder aardgas. Daarnaast is het kiezen voor een duurzaam interieur ook een manier om een bijdrage te leveren aan een duurzamere samenleving.

Reacties
Categorieën