Serre of uitbouw? De voordelen en de nadelen - Geregeld24
Verbouwen en verbeteren
Zo Geregeld
Verbouwen en verbeteren
02/11/2023
4 min
0

Serre of uitbouw? De voor- en de nadelen

02/11/2023
4 min
0

Veel leefruimte op de begane grond wordt door veel woningeigenaren en ook kopers erg op prijs gesteld, maar wanneer je huis te klein is kom je soms voor de keuze te staan: Nemen we een serre? Of gaan we uitbouwen? In dit artikel lees je alles over een serre of uitbouw inclusief de voor- en nadelen. Denk eraan dat aanbouw en uitbouw vaak door elkaar worden gehaald en kunnen hetzelfde betekenen. We beginnen met de serre.

Wat is een serre?

Een serre is een aanbouw aan je huis waarbij veel glas wordt gebruikt om extra licht en ruimte te creëren. Het is een populaire keuze voor mensen die graag willen genieten van de buitenomgeving, terwijl ze toch beschut zijn tegen het weer. 

Vorig jaar verkocht ik een huis met een fantastische serre van aluminium en glas. De glazen panelen konden open en dicht en waren zelfs afsluitbaar. Een sfeervolle inrichting met heater en tuinset maar ook de fraai aangelegde tuin maakten het plaatje compleet. Maar het is niet altijd de beste keuze. Hieronder zal ik de voor- en nadelen van een serre bespreken, zodat je een beter idee krijgt van wat het inhoudt.

Voordelen van een serre

 • Meer natuurlijk licht: Een van de grootste voordelen van een serre is de extra hoeveelheid natuurlijk licht die het brengt. Door de grote hoeveelheid glas krijg je meer daglicht binnen, wat kan helpen om je stemming te verbeteren en je interieur een lichtere en ruimere uitstraling te geven.
 • Extra leefruimte: Een serre is een relatief eenvoudige manier om extra ruimte aan je huis toe te voegen. Het is een ideale plek om te ontspannen, te werken, te eten en te genieten..
 • Uitkijk op de tuin: Doordat een serre veel glas bevat, heb je een prachtig uitzicht op de tuin en kun je het hele jaar door van het buitenleven genieten, zelfs als het weer minder goed is.
 • Toegevoegde waarde: Een serre kan een aanzienlijke meerwaarde toevoegen aan je huis, wat vooral van belang is als je op termijn je huis wilt verkopen.

Nadelen van een serre

 • Hoge kosten: Een serre kan een flinke investering zijn, vooral als je voor een op maat gemaakte versie gaat. De kosten kunnen afhankelijk zijn van de grootte, het type en de afwerking van de serre.
 • Klimaatbeheersing: Door de hoeveelheid glas kan een serre snel opwarmen in de zomer en koud worden in de winter. Je zult dus extra moeten nadenken over klimaatbeheersing, bijvoorbeeld door middel van ventilatie en verwarming.
 • Onderhoud: Een serre vereist regelmatig onderhoud om het er goed uit te laten zien en om problemen zoals lekkages te voorkomen. Vooral als je een houten serre hebt, kan dit aanzienlijk zijn. Er zijn systemen waarbij het glas automatisch kan worden gereinigd.
 • Privacy: Doordat een serre veel glas bevat, kan het zijn dat voorbijgangers en buren een goed zicht hebben op wat er binnen gebeurt. Als je privacy belangrijk vindt, kan dit een nadeel zijn.

Een serre kan een fantastische aanvulling zijn op je huis, vooral als je op zoek bent naar extra leefruimte en meer natuurlijk licht. Het kan echter ook een flinke investering zijn, dus het is belangrijk om zowel de voordelen als de nadelen af te wegen voordat je beslist of een serre iets voor jou is.

Wat is een uitbouw? 

Een uitbouw is een uitbreiding van een bestaande woning, meestal aan de achterzijde, en kan dienen als extra leefruimte of voor een specifiek doel zoals een keuken, serre, woonkamer of studeerkamer. In veel gevallen wordt de achtergevel als het ware verplaatst waarbij de achterpui soms weer opnieuw gebruikt kan worden. Hier zijn enkele voor- en nadelen van een uitbouw:

Voordelen van een uitbouw

 • Extra ruimte: Een uitbouw vergroot de leefruimte van een woning, waardoor er meer ruimte is voor bijvoorbeeld een grotere woonkamer, eetkamer of keuken.
 • Waardevermeerdering: Een uitbouw kan de waarde van een woning verhogen, omdat het extra leefruimte en functionaliteit biedt. Meer woonoppervlakte betekent een hogere prijs voor je woning.
 • Meer daglicht: Een uitbouw kan meer daglicht in huis brengen door het toevoegen van ramen, een lichtstraat of glazen deuren. Wanneer je het huis uitbouwt zonder lichttoevoeging kan dit als een nadeel worden gezien omdat de woning in z'n algemeenheid hierdoor donkerder wordt.
 • Een mooi geheel: Door de woning uit te bouwen ontstaat er één geheel wat het gevoel voor ruimte extra benadrukt. 

Nadelen van een uitbouw

 • Kosten: Net zoals bij een serre is een uitbouw is een aanzienlijke investering en kan behoorlijk duur zijn, afhankelijk van de grootte en het type van de uitbreiding. 
 • Vergunningen: Meestal is voor een uitbouw (wanneer je binnen de regels blijft) geen vergunning nodig. let er wel op dat deze regels kunnen veranderen en verdiep je per situatie en gemeente in de regels en vrijstellingen. Zo hielp ik ooit een klant een woning aankopen. De uitbouw was 4 meter terwijl 2,5 meter uitbouw in die tijd was toegestaan. Illegaal gebouwd dus maar met de veranderende regels naar maximaal 4 meter werd de illegale aanbouw opeens legaal en toegestaan.
 • Verlies van buitenruimte: Een uitbouw kan de tuin of buitenruimte aanzienlijk verkleinen, wat een nadeel kan zijn als je veel gebruik maakt van de tuin of als je van een ruime tuin houdt. Dit nadeel geldt ook voor de serre maar voelt vaak anders omdat de serre eigenlijk ook een beetje bij de tuin hoort.

Tot slot de waarde

mensen willen nou eenmaal een goede investering doen. Ik krijg dan ook weleens de vraag wat later meer opbrengt. Dat is geheel afhankelijk van de situatie en persoonlijke wens. Zo heb ik eens 2 huizen naast elkaar verkocht waarbij de ene woning over een prachtige serre, en de andere woning over een uitbouw beschikte. Ik vond de woning met serre mooier en schatte de waarde van die woning iets hoger in. De taxateur die door de kopers werd ingeschakeld dacht er precies andersom over. Zo zie maar weer, de waarde van een huis  is geen wetenschap. over het algemeen kun je wel stellen dat een mooie luxe aanbouw meer waard is dan een aangebouwde serre.

Een laatste tip

Wanneer je een uitbouw of serre overweegt en deze mee wil financieren in je hypotheek is het slim om met de hypotheekadviseur te overleggen wat de mogelijkheden zijn. Zo kan het gunstig zijn om de woning tegelijk te verduurzamen of zonnepanelen op de uitbouw te plaatsen.

Reacties
Categorieën