Verwarming met infrarood panelen: een slimme en gezonde keuze - Geregeld24
Verduurzamen
Zo Geregeld
Verduurzamen
03/04/2023
4 min
0

Verwarming met infrarood panelen: een slimme en gezonde keuze

03/04/2023
4 min
0

Infrarood panelen worden steeds populairder als extra verwarming of als alternatief voor traditionele verwarmingssystemen. In dit artikel bespreken we de voordelen van verwarming met infrarood panelen. We laten zien hoe deze nieuwe technologie niet alleen kostenbesparend en energiezuinig is, maar ook bijdraagt aan een gezond binnenklimaat en het milieu ontziet.

Kostenbesparing: minder energieverbruik en lagere energierekening

Een van de grootste voordelen van infrarood panelen is de kostenbesparing. In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen zoals radiatoren en vloerverwarming, verbruiken infrarood panelen veel minder energie. Dit komt doordat ze direct warmte afgeven aan de objecten en mensen in de ruimte, in plaats van de lucht te verwarmen. Hierdoor gaat er minder warmte verloren en hoeft er minder gestookt te worden. Dit vertaalt zich in een lagere energierekening en een besparing op de lange termijn.

Gezondheid: infraroodstraling als natuurlijke warmtebron

Infrarood panelen zijn niet alleen energiezuinig, maar ook gezonder dan traditionele verwarmingssystemen. De warmte die infrarood panelen afgeven, is vergelijkbaar met de warmte van de zon en heeft daarom een positief effect op de gezondheid. Zo kan infraroodstraling bijvoorbeeld pijn verminderen en de bloedcirculatie verbeteren. Ook helpt infraroodstraling om de luchtvochtigheid op peil te houden, wat een positief effect heeft op luchtwegproblemen. Kortom, infrarood panelen dragen bij aan een gezond binnenklimaat.

Comfort: gelijkmatige warmteverdeling en mooi design

Een ander voordeel van infrarood panelen is het comfort dat ze bieden. Infraroodstraling verwarmt niet alleen de lucht, maar ook de objecten en mensen in de ruimte. Hierdoor voelt de warmte veel aangenamer aan en is er minder temperatuurverschil tussen de vloer en het plafond. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en een aangenaam binnenklimaat.

Esthetiek: diverse ontwerpen en verschillende kleuren

Infrarood panelen zijn niet alleen functioneel, maar kunnen ook een esthetische toevoeging zijn aan elk interieur. Er zijn diverse ontwerpen en kleuren beschikbaar waardoor ze naadloos passen bij de stijl van de ruimte. Zo zijn er infrarood panelen die lijken op een schilderij of spiegel, waardoor ze niet alleen warmte bieden, maar ook een decoratief element vormen. De mogelijkheden zijn eindeloos, waardoor er voor elke smaak en voorkeur een passend ontwerp te vinden is.

Installatie: Eenvoudige installatie waardoor je kosten bespaard 

De eenvoudige installatie van infrarood panelen is een groot voordeel ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. In de meeste gevallen is er geen specialistische kennis nodig om infrarood panelen te installeren. Dit maakt het ook mogelijk om zelf te installeren, waardoor je kosten kunt besparen op installatiekosten.

Het installeren van infrarood panelen is ook veel minder tijdrovend dan bijvoorbeeld het aanleggen van vloerverwarming. Je hoeft geen leidingen aan te leggen en er hoeven geen radiatoren te worden geplaatst. Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact in de buurt van het paneel om het paneel van stroom te voorzien.

Niet afhankelijk van een centraal verwarmingssysteem  

Daarnaast is het ook handig dat infrarood panelen niet aangesloten hoeven te worden op een centraal verwarmingssysteem. Dit maakt het mogelijk om infrarood panelen te gebruiken in ruimtes waar geen centrale verwarming aanwezig is. Zo kun je bijvoorbeeld een infrarood paneel gebruiken in een garage of schuur waar geen centrale verwarming aanwezig is. Bovendien zijn er verplaatsbare infrarood panelen beschikbaar, waardoor je ze gemakkelijk kunt verplaatsen naar andere ruimtes als je daar warmte nodig hebt.

Het is wel belangrijk om op te merken dat de juiste plaatsing van infrarood panelen belangrijk is voor een optimale werking en comfort. Het is daarom aan te raden om de instructies van de fabrikant op te volgen bij het installeren van infrarood panelen. Bijvoorbeeld door te letten op de juiste hoogte en afstand tot objecten. 

Milieu: Geen onderhoud nodig en gaan langer mee

Naast het lagere energieverbruik en de verminderde CO2-uitstoot hebben infrarood panelen nog meer voordelen op het gebied van duurzaamheid. Ze hebben namelijk geen onderhoud nodig en gaan daardoor lang mee. Dit betekent dat er minder materiaal- en energieverspilling plaatsvindt in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen die regelmatig onderhoud nodig hebben en sneller kapot gaan. Daarnaast zijn veel infrarood panelen gemaakt van duurzame materialen, zoals aluminium en glas, die goed recyclebaar zijn. Door te kiezen voor infrarood panelen draag je dus bij aan een duurzamere toekomst en verklein je jouw ecologische voetafdruk.

Ik heb ze zelf ook

Vanwege de stijgende energiekosten heb ik in 2022 besloten twee infraroodpanelen aan te schaffen. Ik heb er één boven de bank geplaatst en één in de keuken waar ik ook regelmatig vanuit huis werk. Ze zijn geen vervanging voor de CV-installatie maar een aanvulling. Tenminste zo gebruik ik ze. Vooral in tijden waarin het nét te koud is zonder verwarming maar het eigenlijk overbodig is om de hele kamer en keuken te verwarming gebruik in de infraroodpanelen. 

Keuzemogelijkheden infraroodpanelen

Er zijn verschillende types voor verschillende toepassingen. Verdiep je daarin wanneer je overweegt infraroodpanelen aan te schaffen. Het infraroodpaneel aan het plafond heb ik gekocht met ongeveer dezelfde structuur dan spack. Aan de wand heb ik een glad paneel geplaatst. Ook zijn er verschillende wattages verkrijgbaar en mogelijkheden om ze vast te zetten. Je zou ook een mobiele versie kunnen overwegen.

Huis verkocht met infraroodpanelen

Een tijd verleden verkocht ik een huis voor klanten waarbij de CV-installatie tijdens het renoveren was verwijderd. In elke ruimte waren elektrische panelen geplaatst. Bekijk dus goed bij een huis kopen welk soort panelen zijn gebruikt. Elektrische panelen gebruiken meer stroom dan infrarood panelen. Ook de plaatsing is belangrijk in verband tot de afstand tot objecten maar ook ten opzichte van de plek waar je vaak zit. Overweeg je in het nieuwe huis zelf panelen te installeren? Lees voor de installatie goed de installatievoorschriften en laat je desnoods adviseren door een expert.

Nadelen van infrarood panelen

Hoewel infraroodpanelen veel voordelen hebben, hebben ze ook enkele nadelen. Ten eerste verwarmen ze alleen de objecten en mensen in de directe omgeving en niet de lucht, wat betekent dat de warmte niet gelijkmatig door de ruimte wordt verspreid. Ten tweede hebben infraroodpanelen een hogere initiële aanschafprijs dan traditionele verwarmingssystemen. Ten derde kunnen ze de luchtvochtigheid in de kamer verlagen, wat kan leiden tot droge lucht en ademhalingsproblemen wanneer je hier gevoelig voor bent.

Tot slot:

Infrarood panelen zijn een energiezuinige, gezonde, comfortabele en milieuvriendelijke vorm van verwarming. Ze zijn eenvoudig te installeren, hebben een mooi design en zijn geschikt voor gebruik in verschillende ruimtes. Dankzij hun directe warmteafgifte aan objecten en mensen in de ruimte, in plaats van de lucht te verwarmen, zorgen infrarood panelen voor een gelijkmatige warmteverdeling en een aangenaam binnenklimaat.

Disclaimer

Reacties
Categorieën