Jaren '50 wijken: Wonen in een functionele omgeving - Geregeld24
TIPS Huis kopen
Zo Geregeld
TIPS Huis kopen
03/13/2023
7 min
0

Jaren '50 wijken: Wonen in een functionele omgeving

03/13/2023
7 min
0

Als je op zoek bent naar een woning in een rustige omgeving met een functionele bouwstijl, dan zijn Jaren '50 wijken een goede optie. Deze wijken hebben huizen die gebouwd zijn in de jaren '50, en hebben vaak een meer functionele bouwstijl. Jaren '50 wijken zijn vaak gelegen in buitenwijken en zijn populair vanwege hun ruime opzet en rustige karakter.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op Jaren '50 wijken, de kenmerken van de huizen en de voordelen van het wonen in deze wijken. Ook zullen we de voor- en nadelen van wonen in een Jaren '50 wijk op een rij zetten.

Kenmerken van Jaren '50 huizen

Jaren '50 huizen hebben een meer functionele bouwstijl dan de huizen uit de Jaren '30 wijken. De huizen zijn vaak vrijstaand of geschakeld maar ook rijtjeshuizen zijn mogelijk, ze hebben een praktische en ruime opzet. De bouwstijl was populair in de jaren '50 vanwege de groeiende behoefte aan woningen na de oorlog en de opkomst van de welvaart.

Naast de praktische en ruime opzet hebben Jaren '50 huizen ook vaak grote ramen en lichte kleuren, wat zorgt voor veel lichtinval en een frisse uitstraling. De huizen zijn daarnaast vaak gebouwd met goede materialen, zoals baksteen en beton, wat zorgt voor een stevige bouw en een lange levensduur.

Voordelen van wonen in een Jaren '50 wijk

Naast de functionele huizen hebben Jaren '50 wijken nog meer voordelen. Een belangrijk voordeel is de rustige en groene omgeving waarin deze wijken vaak gelegen zijn. Veel van deze wijken zijn gelegen in buitenwijken, wat zorgt voor veel ruimte en groen om je heen. Dit maakt deze wijken ideaal voor gezinnen met kinderen of mensen die op zoek zijn naar rust en ruimte. Hieronder even een opsomming van de voordelen van het wonen in een Jaren '50 wijk.

 • Ligging: Een ander voordeel van wonen in een Jaren '50 wijk is de centrale ligging. Veel van deze wijken zijn goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer, waardoor je gemakkelijk naar de stad kunt reizen voor werk of andere activiteiten. Daarnaast zijn er vaak veel voorzieningen in de buurt, zoals winkels, scholen en sportverenigingen.
 • Karakteristiek: Jaren 50-wijken hebben vaak een unieke architectuur en stijl die veel mensen aantrekkelijk vinden. Denk bijvoorbeeld aan de typische rijtjeshuizen met schuine daken en de kenmerkende details zoals glas-in-loodramen en betonnen ornamenten.
 • Ruimte: Veel jaren 50-wijken zijn ontworpen met voldoende groen en open ruimtes, waardoor er vaak meer ruimte is voor tuinen en parken dan in modernere wijken.
 • Gemeenschap: Doordat jaren 50-wijken vaak al wat langer bestaan, hebben ze vaak een hechte gemeenschap waar mensen elkaar kennen en elkaar helpen. Er zijn vaak buurtverenigingen en andere sociale initiatieven die het gemeenschapsgevoel versterken.
 • Rustig: Jaren 50-wijken zijn vaak rustig en hebben weinig verkeer doordat ze ontworpen zijn in een tijd waarin er nog minder auto's waren. Dit kan zorgen voor een prettige en ontspannen woonsfeer.
 • Nabijheid: Veel jaren 50-wijken zijn gelegen in de buurt van voorzieningen zoals winkels, scholen en openbaar vervoer. Dit kan het dagelijks leven een stuk gemakkelijker maken.
 • Kwaliteit: Doordat veel jaren 50-woningen zijn gebouwd met degelijke materialen en constructies, zijn ze vaak duurzaam en gaan ze lang mee. Ook zijn ze vaak goed geïsoleerd, wat kan leiden tot lagere energierekeningen.
 • Cultuurhistorie: Jaren 50-wijken hebben vaak een rijke geschiedenis en cultuurhistorische waarde. Ze zijn een belangrijk onderdeel van ons erfgoed en dragen bij aan het behoud van onze geschiedenis.
 • Veiligheid: Veel jaren 50-wijken hebben een relatief laag criminaliteitsniveau doordat ze vaak zijn gebouwd als sociale woningbouw en er een sterke sociale controle is. Dit kan bijdragen aan het gevoel van veiligheid van de bewoners.
 • Rustige straten: Jaren 50-wijken zijn vaak gebouwd met smalle straten en trottoirs, waardoor auto's langzamer rijden en er minder geluidsoverlast is.
 • Authentieke details: Veel jaren 50-woningen hebben nog authentieke details zoals originele deuren, vloeren, en tegelwerk. Dit kan bijdragen aan de charme en het karakter van de woning.
 • Goede bereikbaarheid: Jaren 50-wijken zijn vaak gelegen aan de rand van de stad of op fietsafstand van het stadscentrum, waardoor ze goed bereikbaar zijn met de fiets of het openbaar vervoer.
 • Mogelijkheden voor renovatie: Doordat veel jaren 50-woningen al wat ouder zijn, bieden ze vaak mogelijkheden voor renovatie en modernisering. Hierdoor kun je de woning aanpassen aan je eigen wensen en behoeften.
 • Erfgoedwaarde: Jaren 50-wijken zijn onderdeel van ons cultureel erfgoed en dragen bij aan het behoud van onze geschiedenis en architectuur. Het behoud van deze wijken kan daarom ook bijdragen aan de identiteit en trots van de buurt en stad.

Tips voor het kopen van een huis in een Jaren '50 wijk

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een huis in een Jaren '50 wijk, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat niet alle huizen in Jaren '50 wijken dezelfde bouwstijl hebben. Sommige huizen zijn gerenoveerd en gemoderniseerd, terwijl andere huizen nog in originele staat zijn.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de staat van het huis en de buurt. Is het huis goed onderhouden en zijn er eventuele verbouwingsplannen nodig? Wat is de staat van de buurt en hoe is de sociale samenhang? Het is ook belangrijk om de buurt te verkennen en te kijken naar de voorzieningen in de buurt, zoals scholen, supermarkten en sportfaciliteiten.

Een andere tip is om een deskundige in te schakelen bij het kopen van een huis in een Jaren '50 wijk. Een makelaar met ervaring in dit type woningen kan je helpen bij het vinden van de juiste woning. Een bouwkundig inspecteur kan je adviseren over de staat van het huis en de buurt. Laat bij een Jaren '50 huis dan ook altijd een bouwkundige keuring uitvoeren tenzij je zelf werkzaam bent in de bouw en veel verstand van Jaren '50 woningen hebt. Dat geldt in het algemeen voor alle woningen.

> Meer informatie over de bouwkundige keuring

Nadelen van een Jaren '50 wijk

Tot slot is het belangrijk om te weten dat het wonen in een Jaren '50 wijk ook nadelen kan hebben. Zo kan het zijn dat de huizen niet voldoen aan de moderne eisen van bijvoorbeeld energiezuinigheid en isolatie. Ook kunnen de huizen minder praktisch zijn voor mensen met een beperking vanwege bijvoorbeeld traplopen.

 • Ouderdom van de woningen: De huizen in een jaren '50 wijk zijn vaak ouder en kunnen meer onderhoud nodig hebben dan nieuwere woningen.
 • Slechte isolatie: De huizen in een jaren '50 wijk hebben vaak minder goede isolatie dan nieuwere woningen, waardoor ze minder energie-efficiënt zijn en de energierekeningen hoger kunnen zijn.
 • Beperkte ruimte: De huizen in een jaren '50 wijk hebben vaak kleinere kavels en beperkte ruimte binnenin, wat kan betekenen dat er minder opslagruimte is en dat er minder ruimte is om te leven.
 • Minder moderne voorzieningen: Omdat de huizen in een jaren '50 wijk ouder zijn, kunnen ze minder moderne voorzieningen hebben, zoals geavanceerde beveiligingssystemen, slimme apparaten en andere technologie.
 • Slechte verkeersdoorstroming: Jaren '50 wijken zijn vaak ontworpen met smalle straten en weinig parkeergelegenheid, waardoor het moeilijker kan zijn om in de buurt te rijden en te parkeren.
 • Gebrek aan diversiteit: Omdat de huizen in een jaren '50 wijk vaak vergelijkbaar zijn en de bewoners vaak dezelfde leeftijdsgroep en achtergrond hebben, kan er een gebrek aan diversiteit en inclusie zijn.
 • Minder privacy: De huizen in een jaren '50 wijk zijn vaak dichter op elkaar gebouwd dan in nieuwere wijken, waardoor er minder privacy is tussen de woningen.
 • Verouderde infrastructuur: De infrastructuur in een jaren '50 wijk kan verouderd zijn en kan bijvoorbeeld leiden tot problemen met het rioleringssysteem, wat kan leiden tot verstoppingen en overstromingen.
 • Hoge renovatiekosten: Als je van plan bent om een huis in een jaren '50 wijk te renoveren, kunnen de kosten hoger zijn dan bij een nieuwer huis, vanwege de oudere materialen en bouwmethoden die worden gebruikt.
 • Mogelijke loodverf: Huizen gebouwd vó ór 1978 kunnen mogelijk loodverf hebben, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen.
 • Minder waardeontwikkeling: Omdat jaren '50 wijken al bestaan en niet meer groeien, kan de waardeontwikkeling van huizen in deze wijken trager zijn dan in nieuwere wijken. Dit kan betekenen dat uw huis in een jaren '50 wijk minder snel in waarde stijgt dan een huis in een nieuwere wijk.
 • Minder moderne levensstijl: Jaren '50 wijken zijn ontworpen in een tijd waarin het leven anders was dan nu. Hierdoor kunnen de woningen minder geschikt zijn voor moderne levensstijlen en behoeften. Bijvoorbeeld, kleinere kamers en minder open leefruimtes.
 • Minder veiligheid: Omdat jaren '50 wijken ouder zijn, kunnen de buurtvoorzieningen zoals straatverlichting, stoepen, en fietspaden niet meer up-to-date zijn. Dit kan leiden tot onveilige situaties voor bewoners.

Er zijn dus verschillende nadelen verbonden aan het kopen van een huis in een jaren '50 wijk, waaronder de ouderdom van de woningen, slechte isolatie, beperkte ruimte, minder moderne voorzieningen, slechte verkeersdoorstroming, gebrek aan diversiteit, minder privacy, verouderde infrastructuur, hoge renovatiekosten, mogelijke loodverf, minder waardeontwikkeling, minder moderne levensstijl en minder veiligheid. Het is daarom belangrijk om al deze factoren te overwegen voordat je besluit om een huis te kopen in een jaren '50 wijk en om de voordelen en nadelen zorgvuldig af te wegen voordat je een definitieve beslissing neemt.

Asbest in een 'Jaren 50 woning

In de jaren 50 werden veel gebouwen en woningen in Nederland gebouwd met materialen die tegenwoordig als schadelijk voor de gezondheid worden beschouwd. Eén van deze materialen is asbest, dat in die tijd werd gebruikt vanwege de goede isolerende en brandwerende eigenschappen.

Veel woningen en gebouwen uit de jaren 50 hebben nog steeds asbesthoudende materialen, zoals dakbedekking, isolatiemateriaal, vensterbanken en plafonds. Als deze materialen beschadigd raken, kunnen er asbestvezels vrijkomen en kunnen bewoners gevaar lopen.

Daarom is het belangrijk om bij verbouwingen of renovaties van woningen uit de jaren 50 eerst een asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Hierbij wordt onderzocht of er asbest aanwezig is in de woning en zo ja, waar en in welke mate. Als er asbest aanwezig is, kan dit worden verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf dat voldoet aan strenge veiligheidseisen.

Het is daarom van belang om bij twijfel over de aanwezigheid van asbest in een jaren 50-woning contact op te nemen met een specialist en nooit zelf asbesthoudende materialen te verwijderen.

Tot slot

Als je overweegt om een huis te kopen in een Jaren '50 wijk, is het belangrijk om te kijken naar de staat van het huis en de buurt en om eventueel een deskundige in te schakelen. Houd er rekening mee dat deze huizen niet altijd voldoen aan moderne eisen en dat er nadelen kunnen zijn voor mensen met een beperking.

Al met al bieden Jaren '50 wijken een unieke woonsfeer die voor veel mensen aantrekkelijk kan zijn. Door goed onderzoek te doen en deskundig advies in te winnen, kun je de beste wijk vinden die bij jou past.

> Bekijk overzicht van wijken met bouwjaren, kenmerken en stijlen


Reacties
Categorieën